Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Centrala Hidroelectrică Săsciori va fi modernizată, pentru a putea funcționa la capacitate maximă

Publicat


Sucursala Hidrocentrale Sebeș vrea să modernizeze Centrala Hidroelectrică (CHE) Săsciori, pentru a putea funcționa la parametrii pentru care a fost proiectată. De la punerea în funcțiune, în 1987 și până în prezent centrala nu a realizat puterea instalată de 42 MW, maximul atins fiind de 39 MW.

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost lansată recent o licitație privind realizarea unei expertize tehnice pentru stabilirea posibilităților ca CHE Săsciori să poată funcționa la parametrii inițiali de proiect și pentru stabilirea soluției de modernizare a HA2 (n.r. – hidroagregatului nr. 2).

Valoarea totală estimată este de 108.100 de lei.

CHE Săsciori este o centrală în derivație subterană, amplasată pe malul drept al râului Sebeș, la limita localităților Săsciori și Laz, cu o putere instalată de 2 x 21,6 MW și are un aport semnificativ de energie debitată în Sistemul Energetic Național încă din anul 1987, an în care a fost pusă în funcțiune.

Centrala are în componență două hidroagregate cu axe verticale, echipate cu turbină Francis tip FVM 22 – 94 în carcasă metalică, cuplată direct cu generatorul HVS 316/130-16, având o turație a rotorului de 375 rot/min.

Hidroagregatul nr. 2 din CHE Săsciori a înregistrat, până la data de 1 mai 2019, un număr de 51.117 ore de funcționare, cu echipamente realizate la nivelul anilor 80.

De la punerea în funcțiune până în prezent, centrala Săsciori nu a realizat puterea instalată de 42 MW, maximul atins fiind de 39 MW pentru funcționarea simultană cu cele două hidroagregate.

Prin Decizia nr. 1511/14 septembrie 2018, Directoratul Hidroelectrica a respins Nota de Fundamentare privind aprobarea obiectivului de investiții „Modernizare hidroagregat nr. 2 din CHE Săsciori” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți și a solicitat „refacerea Notei de Fundamentare astfel încât prin modernizarea hidroagregatelor din CHE Săsciori, să se elimine reducerea permanentă de putere înregistrată în prezent față de puterea instalată”.

Astfel, potrivit temei de proiectare, este necesară efectuarea unei expertize tehnice și a calculelor pentru determinarea randamentelor turbinei HA2 funcționând singular și în paralel cu HA1, determinarea pierderilor pe aducțiune în toate condițiile de funcționare, respectiv analiza curgerii prin tubul de aspirație prin măsurarea pulsațiilor de presiune, în vederea determinării posibilității ca prin modernizarea HA2, CHE Săsciori să poată funcționa la puterea instalată de 42 MW.

Prezentare generală și caracteristici tehnice CHE Săsciori

CHE Săsciori este echipată cu două hidroagregate trifazate, verticale, sincrone, cu puterea nominală aparentă de 24.000 kVA și tensiunea nominală de 10,5 kV.

Schema electrică monofilară adoptată la data proiectării centralei, respectiv la începutul anilor 1980, a fost o schemă cu două blocuri generator – transformator de forță ridicător, cele două generatoare fiind de tip HVS 316/130-16, cu puterea nominală activă de 21.600 kW, iar transformatoarele de forță ridicatoare find de tip TTU-0NAF 25 MVA, 10,5/110 kV, care debitează puterea produsă pe o bară comună la tensiunea nominală de 110 kV.

Evacuarea puterii produse de centrală în Sistemul Energetic Național se face la tensiunea nominală de 110 kV, prin intermediul unei stații exterioare de 110 kV intrare-ieșire: LEA 110 kV simplu circuit care ajunge în stația de sistem din Sebeș și o a doua LEA 110 kV simplu circuit, care ajunge în stația de pompare Gâlceag.

Amenajarea complexă a râului Sebeș include patru hidrocentrale dispuse în cascadă, o stație de pompare și două microhidrocentrale.

Primul și cel mai mare dintre lacurile ce formează cascadă amenajată pe cursul râului Sebeș este lacul Oașa. Acesta concentrează apele Sebeșului și ale altor cursuri de apă din zonă prin intermediul unor captări secundare. La nivelul normal de retenție (1255 mdM), lacul Oașa are un volum de 136 mililioane mc și o suprafață de 454 ha. Barajul, înalt de 91 m, este realizat din anrocamente.

Centrala subterană Gîlceag, pusă în funcțiune în anul 1980, valorifică potentialul energetic înmagazinat în lacul Oașa. Dotată cu două hidrogeneratoare verticale antrenate de turbine Francis, centrala are o putere instalată de 150 MW.

che gilceag

Barajul Tău, o construcție din beton în dublu arc având înălțimea de de 78 m, permite acumularea unui volum de 21 milioane mc de apă, care este apoi transformată în energie electrică prin intermediul generatoarelor din hidrocentrala Șugag (150 MW).

che sugag

Acumularea Obrejii de Căpâlna are rolul de a asigura debitul necesar, atât pentru producerea de energie electrică în centrala Săsciori (42 MW), cât și pentru alimentarea cu apă a județului Alba.

Centrala Petrești, situată în corpul barajului cu același nume, este echipată cu două agregate tip bulb și un microhidroagregat, puterea instalată fiind de 4,25 MW.

În 2003 s-a pus în funcțiune Stația de pompare Gîlceag care, cu ajutorul a două pompe de 10 MW, transferă apa acumulată în lacul Cugir, în conducta forțată a hidrocentralei Gîlceag și apoi în lacul Oașa, cu scopul de a suplimenta energia produsă în Amenajarea Hidroenergetică Sebeș.

În 2008 și 2009 au fost puse în funcțiune două microhidrocentrale de 0,14 MW respectiv 0,108 MW la Obrejii de Căpâlna și Cugir.

sursa: hidroelectrica.ro

foto: arhivă


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată Promenada, noul Mall deschis joi la Sibiu. Magazinele, luate cu asalt din prima zi

Publicat

Noul mall de la Sibiu, construit pe un teren de peste 4 hectare, printr-o investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, a fost inaugurat joi. Magazinele au fost luate cu asalt de sibieni și întreaga zonă s-a blocat din cauza aglomerației. Fondul sud-african de investiții NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Câțu: Salariile profesorilor vor crește la 1 ianuarie 2020 și la 1 septembrie 2020 până la nivelul grilei de salarizare din 2022

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a declarat în prima conferință de presă de la preluarea mandatului că în privința salariilor profesorilor actuala legislație va fi pusă în aplicare. Ministrul a răspuns astfel unor întrebări din partea jurnaliștilor, dacă salariile cadrelor didactice vor crește anul viitor așa cum este prevăzut în OUG 114/2018, având în vedere că […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: 1 Decembrie la Alba Iulia. Ce pregătesc autoritățile la Festival de România 2019. Parada militară, parcări, program

Publicat

Primăria Alba Iulia, Divizia IV Gemina și ceilalți organizatori ai evenimentelor ce se desfășoară la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale – 1 Decembrie, în cadrul Festival de România 2019, prezintă joi detalii organizatorice, în conferință de presă. La 101 ani de la Marea Unire, autoritățile locală, județeană și reprezentanții Armatei pregătesc ceremonialuri, spectacole și […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat condamnat la închisoare pentru furt la Alba Iulia și dat în urmărire națională de 1 an, prins de poliție la Veștem

Publicat

Un bărbat urmărit național de anul trecut, după ce Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat pentru furt, a fost prins de polițiști, lângă Veștem, în județul Sibiu. Acesta a fost depistat de polițiștii Secției nr. 1 Poliție Rurală Șelimbăr, miercuri, în jurul orei 16.00, în baza unor informațiilor obținute, potrivit IPJ Sibiu. Bărbatul, în vârstă de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate