Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centrala Hidroelectrică Săsciori va fi modernizată, pentru a putea funcționa la capacitate maximă

Publicat

Sucursala Hidrocentrale Sebeș vrea să modernizeze Centrala Hidroelectrică (CHE) Săsciori, pentru a putea funcționa la parametrii pentru care a fost proiectată. De la punerea în funcțiune, în 1987 și până în prezent centrala nu a realizat puterea instalată de 42 MW, maximul atins fiind de 39 MW.

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost lansată recent o licitație privind realizarea unei expertize tehnice pentru stabilirea posibilităților ca CHE Săsciori să poată funcționa la parametrii inițiali de proiect și pentru stabilirea soluției de modernizare a HA2 (n.r. – hidroagregatului nr. 2).

Valoarea totală estimată este de 108.100 de lei.

CHE Săsciori este o centrală în derivație subterană, amplasată pe malul drept al râului Sebeș, la limita localităților Săsciori și Laz, cu o putere instalată de 2 x 21,6 MW și are un aport semnificativ de energie debitată în Sistemul Energetic Național încă din anul 1987, an în care a fost pusă în funcțiune.

Centrala are în componență două hidroagregate cu axe verticale, echipate cu turbină Francis tip FVM 22 – 94 în carcasă metalică, cuplată direct cu generatorul HVS 316/130-16, având o turație a rotorului de 375 rot/min.

Hidroagregatul nr. 2 din CHE Săsciori a înregistrat, până la data de 1 mai 2019, un număr de 51.117 ore de funcționare, cu echipamente realizate la nivelul anilor 80.

De la punerea în funcțiune până în prezent, centrala Săsciori nu a realizat puterea instalată de 42 MW, maximul atins fiind de 39 MW pentru funcționarea simultană cu cele două hidroagregate.

Prin Decizia nr. 1511/14 septembrie 2018, Directoratul Hidroelectrica a respins Nota de Fundamentare privind aprobarea obiectivului de investiții „Modernizare hidroagregat nr. 2 din CHE Săsciori” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți și a solicitat „refacerea Notei de Fundamentare astfel încât prin modernizarea hidroagregatelor din CHE Săsciori, să se elimine reducerea permanentă de putere înregistrată în prezent față de puterea instalată”.

Astfel, potrivit temei de proiectare, este necesară efectuarea unei expertize tehnice și a calculelor pentru determinarea randamentelor turbinei HA2 funcționând singular și în paralel cu HA1, determinarea pierderilor pe aducțiune în toate condițiile de funcționare, respectiv analiza curgerii prin tubul de aspirație prin măsurarea pulsațiilor de presiune, în vederea determinării posibilității ca prin modernizarea HA2, CHE Săsciori să poată funcționa la puterea instalată de 42 MW.

Prezentare generală și caracteristici tehnice CHE Săsciori

CHE Săsciori este echipată cu două hidroagregate trifazate, verticale, sincrone, cu puterea nominală aparentă de 24.000 kVA și tensiunea nominală de 10,5 kV.

Schema electrică monofilară adoptată la data proiectării centralei, respectiv la începutul anilor 1980, a fost o schemă cu două blocuri generator – transformator de forță ridicător, cele două generatoare fiind de tip HVS 316/130-16, cu puterea nominală activă de 21.600 kW, iar transformatoarele de forță ridicatoare find de tip TTU-0NAF 25 MVA, 10,5/110 kV, care debitează puterea produsă pe o bară comună la tensiunea nominală de 110 kV.

Evacuarea puterii produse de centrală în Sistemul Energetic Național se face la tensiunea nominală de 110 kV, prin intermediul unei stații exterioare de 110 kV intrare-ieșire: LEA 110 kV simplu circuit care ajunge în stația de sistem din Sebeș și o a doua LEA 110 kV simplu circuit, care ajunge în stația de pompare Gâlceag.

Amenajarea complexă a râului Sebeș include patru hidrocentrale dispuse în cascadă, o stație de pompare și două microhidrocentrale.

Primul și cel mai mare dintre lacurile ce formează cascadă amenajată pe cursul râului Sebeș este lacul Oașa. Acesta concentrează apele Sebeșului și ale altor cursuri de apă din zonă prin intermediul unor captări secundare. La nivelul normal de retenție (1255 mdM), lacul Oașa are un volum de 136 mililioane mc și o suprafață de 454 ha. Barajul, înalt de 91 m, este realizat din anrocamente.

Centrala subterană Gîlceag, pusă în funcțiune în anul 1980, valorifică potentialul energetic înmagazinat în lacul Oașa. Dotată cu două hidrogeneratoare verticale antrenate de turbine Francis, centrala are o putere instalată de 150 MW.

che gilceag

Barajul Tău, o construcție din beton în dublu arc având înălțimea de de 78 m, permite acumularea unui volum de 21 milioane mc de apă, care este apoi transformată în energie electrică prin intermediul generatoarelor din hidrocentrala Șugag (150 MW).

che sugag

Acumularea Obrejii de Căpâlna are rolul de a asigura debitul necesar, atât pentru producerea de energie electrică în centrala Săsciori (42 MW), cât și pentru alimentarea cu apă a județului Alba.

Centrala Petrești, situată în corpul barajului cu același nume, este echipată cu două agregate tip bulb și un microhidroagregat, puterea instalată fiind de 4,25 MW.

În 2003 s-a pus în funcțiune Stația de pompare Gîlceag care, cu ajutorul a două pompe de 10 MW, transferă apa acumulată în lacul Cugir, în conducta forțată a hidrocentralei Gîlceag și apoi în lacul Oașa, cu scopul de a suplimenta energia produsă în Amenajarea Hidroenergetică Sebeș.

În 2008 și 2009 au fost puse în funcțiune două microhidrocentrale de 0,14 MW respectiv 0,108 MW la Obrejii de Căpâlna și Cugir.

sursa: hidroelectrica.ro

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax