Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centrala Hidroelectrică Săsciori va fi modernizată, pentru a putea funcționa la capacitate maximă


Publicat

Sucursala Hidrocentrale Sebeș vrea să modernizeze Centrala Hidroelectrică (CHE) Săsciori, pentru a putea funcționa la parametrii pentru care a fost proiectată. De la punerea în funcțiune, în 1987 și până în prezent centrala nu a realizat puterea instalată de 42 MW, maximul atins fiind de 39 MW.

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost lansată recent o licitație privind realizarea unei expertize tehnice pentru stabilirea posibilităților ca CHE Săsciori să poată funcționa la parametrii inițiali de proiect și pentru stabilirea soluției de modernizare a HA2 (n.r. – hidroagregatului nr. 2).

Valoarea totală estimată este de 108.100 de lei.

CHE Săsciori este o centrală în derivație subterană, amplasată pe malul drept al râului Sebeș, la limita localităților Săsciori și Laz, cu o putere instalată de 2 x 21,6 MW și are un aport semnificativ de energie debitată în Sistemul Energetic Național încă din anul 1987, an în care a fost pusă în funcțiune.

Centrala are în componență două hidroagregate cu axe verticale, echipate cu turbină Francis tip FVM 22 – 94 în carcasă metalică, cuplată direct cu generatorul HVS 316/130-16, având o turație a rotorului de 375 rot/min.

Hidroagregatul nr. 2 din CHE Săsciori a înregistrat, până la data de 1 mai 2019, un număr de 51.117 ore de funcționare, cu echipamente realizate la nivelul anilor 80.

De la punerea în funcțiune până în prezent, centrala Săsciori nu a realizat puterea instalată de 42 MW, maximul atins fiind de 39 MW pentru funcționarea simultană cu cele două hidroagregate.

Prin Decizia nr. 1511/14 septembrie 2018, Directoratul Hidroelectrica a respins Nota de Fundamentare privind aprobarea obiectivului de investiții „Modernizare hidroagregat nr. 2 din CHE Săsciori” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți și a solicitat „refacerea Notei de Fundamentare astfel încât prin modernizarea hidroagregatelor din CHE Săsciori, să se elimine reducerea permanentă de putere înregistrată în prezent față de puterea instalată”.

Astfel, potrivit temei de proiectare, este necesară efectuarea unei expertize tehnice și a calculelor pentru determinarea randamentelor turbinei HA2 funcționând singular și în paralel cu HA1, determinarea pierderilor pe aducțiune în toate condițiile de funcționare, respectiv analiza curgerii prin tubul de aspirație prin măsurarea pulsațiilor de presiune, în vederea determinării posibilității ca prin modernizarea HA2, CHE Săsciori să poată funcționa la puterea instalată de 42 MW.

Prezentare generală și caracteristici tehnice CHE Săsciori

CHE Săsciori este echipată cu două hidroagregate trifazate, verticale, sincrone, cu puterea nominală aparentă de 24.000 kVA și tensiunea nominală de 10,5 kV.

Schema electrică monofilară adoptată la data proiectării centralei, respectiv la începutul anilor 1980, a fost o schemă cu două blocuri generator – transformator de forță ridicător, cele două generatoare fiind de tip HVS 316/130-16, cu puterea nominală activă de 21.600 kW, iar transformatoarele de forță ridicatoare find de tip TTU-0NAF 25 MVA, 10,5/110 kV, care debitează puterea produsă pe o bară comună la tensiunea nominală de 110 kV.

Evacuarea puterii produse de centrală în Sistemul Energetic Național se face la tensiunea nominală de 110 kV, prin intermediul unei stații exterioare de 110 kV intrare-ieșire: LEA 110 kV simplu circuit care ajunge în stația de sistem din Sebeș și o a doua LEA 110 kV simplu circuit, care ajunge în stația de pompare Gâlceag.

Amenajarea complexă a râului Sebeș include patru hidrocentrale dispuse în cascadă, o stație de pompare și două microhidrocentrale.

Primul și cel mai mare dintre lacurile ce formează cascadă amenajată pe cursul râului Sebeș este lacul Oașa. Acesta concentrează apele Sebeșului și ale altor cursuri de apă din zonă prin intermediul unor captări secundare. La nivelul normal de retenție (1255 mdM), lacul Oașa are un volum de 136 mililioane mc și o suprafață de 454 ha. Barajul, înalt de 91 m, este realizat din anrocamente.

Centrala subterană Gîlceag, pusă în funcțiune în anul 1980, valorifică potentialul energetic înmagazinat în lacul Oașa. Dotată cu două hidrogeneratoare verticale antrenate de turbine Francis, centrala are o putere instalată de 150 MW.

che gilceag

Barajul Tău, o construcție din beton în dublu arc având înălțimea de de 78 m, permite acumularea unui volum de 21 milioane mc de apă, care este apoi transformată în energie electrică prin intermediul generatoarelor din hidrocentrala Șugag (150 MW).

che sugag

Acumularea Obrejii de Căpâlna are rolul de a asigura debitul necesar, atât pentru producerea de energie electrică în centrala Săsciori (42 MW), cât și pentru alimentarea cu apă a județului Alba.

Centrala Petrești, situată în corpul barajului cu același nume, este echipată cu două agregate tip bulb și un microhidroagregat, puterea instalată fiind de 4,25 MW.

În 2003 s-a pus în funcțiune Stația de pompare Gîlceag care, cu ajutorul a două pompe de 10 MW, transferă apa acumulată în lacul Cugir, în conducta forțată a hidrocentralei Gîlceag și apoi în lacul Oașa, cu scopul de a suplimenta energia produsă în Amenajarea Hidroenergetică Sebeș.

În 2008 și 2009 au fost puse în funcțiune două microhidrocentrale de 0,14 MW respectiv 0,108 MW la Obrejii de Căpâlna și Cugir.

sursa: hidroelectrica.ro

foto: arhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alexandru Paștiu, principalul suspect în cazul CRIMEI din Răhău, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat

Alexandru Paștiu, principalul suspect în cazul crimei din Răhău, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Propunerea procurorilor a fost admisă, marți, 20 aprilie, de judecătorii Tribunalului Alba. 

Reamintim că în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 04.00, Alexandru ar fi intrat în casa a doi tineri, care locuiau împreună și i-a atacat cu un cuțit. 

Pe unul din ei, un tânăr de 22 de ani l-ar fi înjunghiat mortal cu un cuțit, iar pe tânăra care se afla alături de băiat ar fi rănit-o.

Bărbatul și cele două victime, erau colegi de muncă. Din căte se pare, Paștiu nu ar fi acceptat că cei doi tineri aveau o relație, în ideea în care și el ar fi plăcut-o pe tânără.

După ce a atacat, bărbatul a părăsit locul crimei. Luni în jurul orei 12.00, bărbatul a fost prins într-o pădure din proximitatea localității, de doi polițiști pe motociclete tip enduro.

Momentul în care bărbatul a fost prins, a fost suprins de o altă persoană iar atunci când este întrebat unde este cuțitul, acesta a spus că l-a aruncat.

Tot luni, în jurul orei 14.30, bărbatul a fost transferat de la sediul poliției din Sebeș, la Alba Iulia pentru a fi audiat.


La ieșirea din secția de poliție din Sebeș, flancat de trei mascați, bărbatul nu a făcut nici o declarație.

În ceea ce privește starea tinerei rănite, reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir au precizat pentru Alba24.ro, luni 20 aprilie, că aceasta este în stare stabilă, având câteva plăgi produse prin tăiere.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 19.04.2021, punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de un inculpat în vârstă de 36 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor, tentativă la omor şi violare de domiciliu.

În fapt, s-a reţinut că, în noaptea de 18/19.04.2021, în jurul orei 4,00, inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului.

În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 22 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani. Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă.

Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate.

Procurorul a dispus luarea măsurii preventive a reţinerii faţă de acesta, iar la data de 20.04.2021, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba a admis propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpat.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul Investigaţii Criminale şi Serviciul Criminalistic, Poliţia Municipiului Sebeş.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Avion de luptă MIG 21 LanceR, PRĂBUȘIT în județul Mureș, aproape de Baza Aeriană 71. Pilotul s-a catapultat

Publicat

Un avion militar de luptă de tip MIG 21 s-a prăbușit marți după-amiaza, în județul Mureș. 

Accidentul s-a produs în apropiere de Reghin (localitatea Dedrad, aproape de Baza aeriană 71).

Momentan nu sunt disponibile informații despre cauzele prăbușirii. Pilotul s-a catapultat.

Mikoian-Gurevici MiG-21 este un avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică.

UPDATE 1: Potrivit Inspectoratului General de Aviație, misiunea este în desfășurare.

Un elicopter medical a plecat de la Târgu Mureș pe direcția Dedrad, pentru a prelua pilotul rănit în accident. Acesta ar urma să fie transportat la spitalul din Târgu Mureș.

UPDATE 2: Comunicatul MApN:

„Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită în județul Mureș Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14:30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile”.

UPDATE 3: Avionul s-ar fi prăbușit într-o livadă de lângă localitate. Pilotul catapultat acuză dureri de spate.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Cluj-Napoca.

UPDATE 4, ora 15:37 – Potrivit Inspectoratului General de Aviație, pilotul a fost preluat de elicopterul SMURD, care se află în aceste momente în zbor către un spital din municipiul Târgu Mureș.

Stire în actualizare

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Primul centru de vaccinare fix din mediul rural din Alba s-a deschis la Ighiu. Serul utilizat este Moderna

Publicat

Marți, 20 aprilie, s-a deschis la Ighiu, în colaborare cu Primăria comunei, primul centru de vaccinare fix din mediul rural din județul Alba. Amenajat în sediul Centrului pentru persoane vârstnice din comună, acesta beneficiază de două fluxuri de vaccinare a câte 96 de locuri, serul utilizat fiind Moderna.

Potrivit reprezentanților DSP Alba, modalitatea de programare este prin lista de așteptare de pe platforma națională – programare.vaccinare-covid.gov.ro Având în vedere însă faptul că sunt locuri libere, practic notificarea se trimite în câteva minute și programarea poate fi finalizată rapid.

Prima persoană vaccinată a fost un localnic în vârstă de 73 de ani, Florian Gruian, care s-a arătat încrezător că vaccinul primit îl va ajuta ca în viitorul apropiat să se reîntoarcă la o viață normală, cu mai puține restricții. Marți, 20 aprilie, în prima zi de vaccinare, în Centrul nou deschis au fost imunizate 10 persoane.

„Centrul de la Ighiu îndeplinește toate cerințele, la cele mai înalte standarde, fiind amenajat cu ajutorul Primăriei Ighiu. Ne bucurăm că am reușit suplimentarea la nivelul județului cu acest centru și sperăm ca locuitorii comunei Ighiu și nu numai să beneficieze de vaccin pentru a putea depăși mai repede această pandemie”, Alexandru Sinea, director executiv al DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Pensia moștenită”, o nouă categorie propusă în sistemul de pensii. Ce reprezintă și cum s-ar putea acorda. Proiect, la Senat

Publicat

p

O nouă categorie de pensie ar putea să apară în România. Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD propune introducerea „pensiei moștenite”.

Aceasta ar urma să se acorde moștenitorilor, pentru o perioadă de doi ani de zile din momentul decesului persoanei. 

Potrivit proiectului care a fost înregistrat la Senat, „pensia moștenită” ar urma să se plătească în procent de 100% pentru moștenitorii legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia.

Dacă proiectul ar urma să treacă de Parlament și să fie promulgat de președintele României, pensia moștenită se va acorda timp de doi ani.

Practic, moștenitorii legali ai unei persoane vor putea primi integral pensia celui decedat, în anumite condiții.

„Pensia moștenită reprezintă o compensare pe care o primește moștenitorul persoanei decedate pentru anii de contribuție la sistemul de pensii pentru asigurarea dreptului la securitate și asistență socială, la o viață demnă și independentă a urmașului.

După doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite moștenitorul legal va beneficia în mod automat de pensia de urmaș, așa cum este prevăzută în legislația în vigoare”, au explicat inițiatorii. în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, pensia moștenită se cuvine moștenitorilor legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia, cu respectarea dispozițiilor referitoare la moștenire.

Cuantumul pensiei moștenite se stabilește în procent de 100% pentru moștenitori legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia, conform dispozițiilor referitoare la moștenire prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009.

Modificare Legea pensiilor: condiții pentru „pensia moștenită”

Pensia moștenită ar urma să acorde moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile, dacă decedatul îndeplinea cel puțin una din următoarele condiții:

  • îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare;
  • îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63 – 65 de ani la femei și 65 – 67 de ani la bărbați.

După doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite din momentul decesului persoanei, moștenitorii legali au dreptul la pensie de urmaș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate