Connect with us
Publicitate

AIUD

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, reabilitat cu bani din PNRR. Clădirea va utiliza doar resurse regenerabile

Publicat

Administrația locală din Aiud vrea să transforme clădirea Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” într-o construcție modernă, care va utiliza doar resurse regenerabile, cu fonduri din PNRR.  

Consilierii locali din Aiud au aprobat în această lună depunerea proiectului „Reabilitare Centrul Cultural <Liviu Rebreanu> Aiud” și a anexei privind descrierea sumară a investiției, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea totală a investiției este de 3.962.759,48 de lei, fără TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 3.653.931,18  lei, fără TVA.

Cum urmează să fie transformată clădirea Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud

Conform temei de proiectare, se propune reabilitarea și refuncționalizarea construcției existente având destinație culturală (galerie de artă). Lucrările vor consta în conformarea clădirii existente la normele sanitare, de protecție a mediului, de economie de energie și de siguranță în exploatare și la incendiu în vigoare.

În acest sens, se propune asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea a două galerii de artă (internațională și interetnică). Astfel, urmează să fie demolate corpurile parazitare corpului principal, se va reabilita întreaga suprastructură și subsolul existent.

Construcția se va extinde pe orizontală cu un spațiu tehnic adaptat funcțiunii propuse și un acces către subsol.

Propunerea de reabilitare și extindere a suprastructurii constă în parterului, cu schimbarea destinației zonei administrative de la strada Transilvaniei în galerie de artă internațională și a sălii de spectacole existente în galerie de artă interetnică – expoziție permanentă. Zona scenei va fi amenajată ca zonă de grupuri sanitare și depozitare, făcând totodată legătura cu galeria de artă contemporană – expoziție temporară, prevăzută a fi amenajată în curtea imobilului.

Sunt prevăzute lucrări complete de reabilitare energetică a anvelopei clădirii.

Consumul de energie electrică al clădirii, asigurat în totalitate din surse regenerabile

De asemenea, toate sistemele de instalații ale clădirii vor fi înlocuite integral, prin prevederea unor sisteme capabile să asigure funcționarea clădirii la parametrii optimi utilizând doar resurse regenerabile.

În acest scop, sistemul de încălzire/răcire a construcție va fi bazat pe o pompă de căldură în sistem aer-aer, capabilă să acționeze independent de sistemul public de alimentare cu energie electrică prin intermediul unui sistem de panouri fotovoltaice on-grid cu putere de 80 kW, montat pe învelitoarea clădirii, profitând de expunerea favorabilă la soare. În acest fel, consumul de energie electrică al clădirii va fi asigurat integral din surse regenerabile.

În același timp se propune montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice și instalarea unor sisteme de management energetic integrat, precum și a sistemelor de automatizare, control și monitorizare, care vizează și fac posibilă economia de energie la nivelul sistemelor tehnice ale clădirii.

Din motive de siguranță la incendiu, toate zidurile care delimitează construcția față de vecinătăți vor fi tratate ca ziduri antifoc. De asemenea, clădirea va fi prevăzută cu un sistem de detecție, semnalizare și alertare în caz de incendiu și un sistem de supraveghere video și alertare în caz de efracție.

Accesul publicului în incinta Centrului Cultural se va face din strada Transilvaniei, prin intermediul unui gang, prevăzut cu un pachet de trepte și o rampă pentru persoane cu handicap locomotor, pentru preluarea diferenței de nivel dintre cota trotuarului și cota pardoselii finite.

Accesul în clădire se va face din curtea neacoperiă a Centrului Cultural, prin intermediul a 6 uși. Tot din această curte se va realiza accesul către zona de depozitare principală, amplasată la subsol.

Cele trei spații expoziționale propuse vor asigura accesul facil al persoanelor cu handicap locomotor direct în curtea imobilului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Zsolt

    miercuri, 02.11.2022 at 09:07

    Daca am inteles bine, sala de spectacole nu va mai exista in cadrul centrului cultural? care este motivul? Au fost consultati Aiudenii in legatura cu proiectul? Sunt si planuri sau imagini virtuale deja?Multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax