Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți „Sfânta Maria”, un proiect de peste 200.000 de euro, derulat de Primăria Alba Iulia


Publicat

Copiii cu probleme de dezvoltare și dificultăți de integrare în familie, dar și părinții din familii numeroase care necesită deprinderi de îngrijire a micuţilor, adaptate principiilor psiho-pedagogice moderne vor putea beneficia de consiliere profesională într-un nou Centru de sprijin, „Sfânta Maria”. Acesta este un proiect cu o valoare de peste 200.000 de euro, derulat de Primărie, intitulat ”Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa și instruirea personalului aferent”. Proiectul a fost demarat în decembrie 2012 și are ca termen de finalizare sfârșitul lui 2013. 

Municipiul Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistență Socială, derulează, începând cu data de 13 decembrie 2012, proiectul “ Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii „Sfânta Maria, co-finanţat prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României/Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Centrul va avea sediul în municipiul Alba Iulia, str. Arnsberg, F.N. (fosta Centrală termică CT5).

Valoarea totală a subproiectului este de 211.253 euro, iar perioada de implementare este de 12 luni.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea de servicii comunitare, destinate prevenirii separării copilului de familia sa.

Beneficiile concrete ale proiectului sunt reprezentate de înfiinţarea Centrului de Consiliere şi Sprijin pentru părinţi şi copii „Sfânta Maria”, în municipiul Alba Iulia, care să furnizeze permanent si profesionist servicii de informare consiliere pentru părinţi şi copii pentru a face faţă dificultăţilor psiho-sociale.

Beneficiarii direcţi ai centrului sunt:

1. Copii care au probleme de dezvoltare şi/sau dificultăţi de integrare în familie, şcoală sau în colectivitatea în care trăiesc;

2. Părinţii/familii extinse/familii substitutive care necesită deprinderi de îngrijire a copiilor adaptate noilor principii psiho-pedagogice în domeniu. Numărul de beneficiari direcţi estimaţi pentru a fi deserviţi de Centru este de 400, cu vârsta între 7 şi 14 ani. Cel puţin 200 de părinţi şi susţinători legali vor complementa spectrul beneficiarilor direcţi ai serviciilor Centrului.

“Pentru că cei mici încă nu realizează adevărata dramă a lipsei unei educații de calitate, e obligația noastră să îi ajutăm și să îi îndrumăm în orice fel. Oricât de mari ar fi neajunsurile, greutățile și piedicile, nu avem dreptul să nu le depășim și, astfel, să le oferim copiilor un viitor. Sunt convins ca poveștile de viață ale multor copii pot avea noi începuturi şi mai ales un parcurs fericit. Activitățile din afara programei şcolare, completate cu alternative atractive de genul excursiilor, vizitelor de documentare, competițiilor – pot transforma un copil într-un viitor adult cu mai multe șanse. Rezultatele remarcabile obținute în cadrul mai multor proiecte sociale derulate de Primăria Alba Iulia sunt de apreciat însă trebuie să le considerăm doar un început și să facem totul pentru a susține în continuare această idee atât de generoasă. Este datoria noastră să dezvoltăm un nou proiect care să dea o șansă în plus tinerilor la o viață normală. În plus, acest centru va da un suflu urbanistic nou și un impuls tineresc cartierului în care își va desfășura activitatea. Sper ca exemplul nostru să fie urmat și perpetuat la nivelul județului și al întregii țări”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Principalele activităţi ale proiectului sunt: elaborarea procedurilor de achizițíi, campanii de informare, execuţia lucrărilor de reabilitare şi compartimentare a Centrului, echiparea şi dotarea Centrului, cursuri de formare pentru personalul din cadrul centrului, organizarea serviciilor şi demararea acestora.

Prin implementarea proiectului se vor obţine următoarele rezultate:

400 de copii/an vor beneficia de serviciile centrului (beneficiari unici), 30 de copii/zi;

200 de părinţi care vor beneficia de serviciile centrului ;

4 persoane/ personal de specialitate vor beneficia de cursuri de formare profesională continuă .

Alte rezultate:

Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru părinţi şi copii Sfânta Maria va fi dotat şi amenajat corespunzător, funcţional cu respectarea standardelor minime obligatorii pentru centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii;

Creşterea calităţii serviciilor sociale acordate, ca urmare a specializării resurselor umane implicate în activităţile proiectului;

Reducerea dificultăţilor psiho-sociale, pentru dezvoltarea competenţelor parentale, prevenirea separării copilului de familia sa şi sprijin pentru copii atunci când apar probleme în dezvoltarea acestora;

Reducerea abandonului şcolar;

Reducerea tensiunilor intrafamiliale;

Reducerea violenţei domestice şi comunitare;

Întărirea capacităţii instituţionale şi umane a SPAS Alba Iulia de a furniza servicii sociale de calitate şi adaptate nevoilor grupurilor ţintă vulnerabile.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

INSP: Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în tări aflate în zona de risc vor intra carantină la întoarcere

Publicat

aeroport femeie calatorie avion

Dacă o familie vaccinată merge cu copiii într-o ţară cu incidenţă ridicată de COVID-19, la întoarcerea în România copiii trebuie să intre în carantină, anunță reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta în carantină zece zile la întoarcerea în România, întrucât prezintă riscul de a răspândi boala, a declarat medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, transmite Agerpres.

„Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala.

El este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de zece zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a spus medicul.

Prin hotărârea CNSU de luni a fost instituită excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Detalii terifiante în cazul fetiței de 12 ani din Alba Iulia, violată de un bărbat arestat la domiciliu: a fost îmbătată înainte

Publicat

Bărbatul din Alba Iulia care a violat o fetiță de 12 ani, în timp ce se afla în arest la domiciliu, iar după ce polițiștii au descoperit ce a făcut a fost arestat preventiv, a vrut să fie lăsat din nou acasă. 

Însă, în urma cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive, au ieșit la suprafață noi detalii despre ororile care s-au întâmplat, în mod repetat, în casa bărbatului. 

Fetița de 12 ani care a fost violată se afla la domiciliul bărbatului într-o ”stare vădită de ebrietate”, potrivit magistraților Tribunalului Alba.

Mai mult de atât, în timp ce era în arest la domiciliu, bărbatul a mers în casa unor rude, în căutarea unui nepot, înarmat cu un cuțit, iar la plecare a lovit cu pumnii o persoană din locuința respectivă.

Inițial, bărbatul s-a aflat în arest preventiv până în 28 septembrie 2020, când măsura a fost înlocuită și fost plasat la domiciliu. Acesta este anchetat pentru mai multe furturi și conducere fără permis.

A stat în arest la domiciliu până în 6 ianuarie 2021, când a fost din nou arestat preventiv. Polițiștii care se ocupă de verificarea celor arestați la domiciliu au găsit în data de 5 ianuarie în locuința acestuia o minoră de 12 ani.

În urma anchetei s-a descoperit că, în 3 și 5 ianuarie, minora a fost bătută de bărbat și obligată să întrețină relații sexuale cu acesta.

”În data de 03 ianuarie 2021, persoana vătămată minoră în vârstă de 12 ani s-a deplasat la domiciliul inculpatului  (care se afla în arest la domiciliu) situat în municipiul Alba Iulia, la un moment dat acesta i-a solicitat să întrețină raporturi sexuale cu el, iar când persoana vătămată l-a refuzat inculpatul a exercitat acte de violență asupra ei (lovituri cu pumnul în zona bustului). După ce a agresat-o pe persoana vătămată, inculpatul a întreținut un act sexual oral cu aceasta.

În data de 05 ianuarie 2021, în timp ce persoana vătămată minoră în vârstă de 12 ani se afla în domiciliul inculpatului  (care se afla în arest la domiciliu) situat în municipiul Alba Iulia, la un moment dat acesta i-a solicitat să întrețină raporturi sexuale cu el, iar când persoana vătămată l-a refuzat inculpatul a lovit-o cu pumnul în zona urechii stângi și a întreținut un act sexual oral cu aceasta”, au precizat pentru alba24.ro, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: CAZ ȘOCANT la Alba Iulia. Un bărbat a întreținut relații sexuale cu o fetiță de 12 ani, după ce a bătut-o

Ce detalii noi ies la suprafață

În timpul examinării cererii de înlocuire a arestului preventiv, magistrații au notat că în 5 ianuarie, când fetița a fost găsită de polițiștii din Alba Iulia, aceasta fusese obligată de bărbat să consume băuturi alcoolice și apoi să întrețină cu el relații sexuale.

” (…) organele de polițe desemnate cu supravegherea au efectuat o vizită inopinată la domiciliul inculpatului, pentru verificarea respectării măsurii arestului la domiciliu și a obligațiilor stabilite de către instanța de judecată. Cu acea ocazie, la locuința stabilită de instanța de judecată a fost identificat inculpatul, împreună cu minora în vârstă de 12 ani, care se afla într-o vădită stare de ebrietate și care a relatat verbal faptul că numitul a obligat-o să consume băuturi alcoolice și să întrețină relații sexuale cu acesta”, se arată în încheierea magistraților Tribunalului Alba.

A plecat din arest la domiciliu și și-a bătut o rudă

Mai mult de atât, în aceeași perioadă, bărbatul a plecat din arest la domiciliu și s-a dus la locuința unor rude. Acolo, înarmat cu un cuțit, și-a căutat un nepot prin toate camerele. După ce a terminat căutarea, i-a aplicat unei persoane din casă două lovituri cu pumnul, una în nas și alta în maxilar.

Bărbatul nu a recunoscut că a mers în casa rudelor, dar a fost contrazis de probele strânse de polițiști.

”Având ultimul cuvânt, arată că nu știa că, dacă vine cineva și minte, o să fie arestat fără dovezi. Mai arată că a avut probleme cu nepoții săi care doresc să fie arestat pentru a-i putea sustrage lucrurile, care au vândut lucruri de la el și cărora le-a cerut să îi dea banii pentru lucruri.

Totodată, arată că violul nu există, nu există nimic acolo, nu știe ce să mai creadă, nu a încălcat măsurile dispuse și de câte ori au fost la el organele de supraveghere, a fost acasă”, este apărarea bărbatului în fața magistraților.

Judecătorii Tribunalului Alba au respins cererea acestuia în 12 ianuarie 2021 și l-au obligat la plata a 100 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Vaccinul Pfizer ar opri transmiterea virusului. Nivelul de anticorpi, mai mare decât după o formă gravă de Covid-19

Publicat

Un studiu israelian a arătat faptul că este puțin probabil ca cei care primesc vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 să transmită mai departe virusul altor persoane, scrie Telegraph.

Potrivit sursei citate, participanții la studiu au dezvoltat de până la 20 de ori mai mulți anticorpi la coronavirus în prima săptămână de la vaccinarea cu cea de-a doua doză a serului Pzifer/BioNTech.

Studiul a analizat 102 membri ai personalului medical din Sheba Medical Center care au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer, iar rezultatele au arătat că doar două dintre aceste persoane au dezvoltat un nivel scăzut de anticorpi, în condițiile în care una dintre ele avea sistemul imunitar compromis. În ceea ce privește cea de-a doua persoană, nu există încă o explicație însă spitalul investighează situația.

Nivelul de anticorpi, mai mare decât după o formă gravă de Covid-19

Ceilalți 100 de participanți la studiu au dezvoltat niveluri de anticorpi chiar mai mari decât pacienții care s-au recuperat după o formă gravă de COVID-19, se arată în comunicatul transmis de spital.

Ca urmare a studiului, profesorul Gili Regev-Yohai, directorul secției de boli infecțioase și epidemiologie de la Sheba a spus că persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu vor deveni, cel mai probabil, purtători ai virusului și nu îl vor răspândi mai departe datorită înaltului nivel de anticorpi dobândit.

Studiul organizat de israelieni este primul indiciu că un vaccin împotriva COVID-19 ar putea opri transmiterea coronavirusului.

„Rezultatele studiului sunt în linia testelor făcute de Pfizer și chiar depășesc așteptările”, a declarat Regev-Yohai.

În timp ce în Israel persoanele care au fost infectate cu virusul nu sunt încă eligibile pentru a primi vaccinul Pfizer, dacă cercetările ulterioare vor arăta că serul produce o imunitate îmbunătățită, este posibil ca acestea să fie vaccinate într-o a doua fază, cel puțin cu doza de rapel, a mai adăugat ea.

Israelul conduce topul țărilor în ceea ce privește campania de vaccinare, după ce a depășit două milioane de vaccinări în weekend.

sursa: telegraph.co.uk, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: A FOST PERICOL DE EXPLOZIE la Alba Iulia, la o firma de încărcare de butelii. Două persoane cu arsuri pe față și mâini

Publicat

Două persoane au suferit arsuri de gradul 1 si 2 la nivelul feței și a mâinilor, în urma unui incendiu care a izbucnit marți, în jurul orei 16.20, la o firma din Alba Iulia, situată pe strada Gării.

UPDATE 16.42: Incendiul se putea transforma imediat într-o explozie, din cauza faptului că firma respectivă se ocupă cu încărcarea buteliilor. Mai exact, o butelie a căzut de pe banda transportatoare și s-a aprins, iar două persoane au intervenit pentru stingerea focului, au declarat pentru alba24.ro, reprezentanții ISU Alba.

Cele două victime, un bărbat de aproximativ 60 de ani cu arsuri de gradul 2 la nivelul feței și membrelor inferioare și un bărbat de 57 ani cu arsuri de gradul 1 la nivelul feței, au primit asistență la fața locului și au fost transportate la spital.

Mai mult de atât, pompierii au intervenit imediat și au stins focul care se putea extinde cu viteză la buteliile aflate lângă bandă.

La fața locului au intervenit pompierii din Alba Iulia, cu două autospeciale cu apa și stingere, o autoscară și o ambulanță SMURD B2.

 

UPDATE 16.51: Incendiul s-a produs la un operator economic din imediata vecinatate a Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, acesta fiind observat inaintea apelului 112 de către pompierii din tura de serviciu.

Datorita observarii rapide și distantei scurte incendiul a fost lichidat în limitele găsite.

Operatorul economic avea ca obiect de activitate incarcarea buteliilor cu butangas. Incendiul a izbucnit la banda transpoartoare a liniei de încarcare, gazul din interiorul unei butelii inflamându-se.

Din cercetarile efectuate la fata locului, a fost vorba despre o acumulare de gaze in interior care a provocat o explozie urmată de incendiu, au mai transmis reprezentanții ISU Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate