Connect with us
Publicitate

Actualitate

Centrul de Cultură Augustin Bena: Obicei din Alba, cercetat printr-un proiect depus la Administrația Fondului Cultural Național

Publicat

Obiceiul „Purtata – Jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave” este cercetat, conservat și promovat printr-un proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, care este finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.

În cadrul proiectului, membri echipei Centrului de Cultură „Augustin Bena” au încheiat cercetarea coregrafică în localitaţile: Căpâlna, Feisa, Biia, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Sâncel, Pănade, Crăciunelu de Jos, Lunca, Lupu (vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri de femei şi fete) şi au finalizat cele două expoziţii de fotografie şi filmul documentar cu purtatele de pe Târnave.

Specialiştii în folclor au transcris melodic şi coregrafic suitele coregrafice de pe Valea Târnavelor şi urmează a fi tipărită o carte.

Prin intermediul acestui proiect, Centrul de Cultură „Augustin Bena” doreşte să readucă în actualitate jocurile de femei şi fete de pe Valea Târnavelor, judeţul Alba, printr-o abordare alternativă (spectacol şi expoziţii de fotografie în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, editare de carte şi realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale). De asemenea, proiectul vizează conservarea şi tezaurizarea acestui valoros material coregrafic specific zonei”, a spus Alexandrul Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

O etapă importantă în cadrul proiectului cultural este deschiderea primei expoziții de fotografie etnografică despre acest obicei tradițional în spațiul expozițional urban al centrului de cultură, din Alba Iulia, strada Mihai Viteazul nr. 2.

De asemenea, Purtata este prezentată și într-un film etnografic, care poate fi vizionat accesând linkul următor:

YouTube video

Fotografiile etnografice care compun expoziția pot fi descărcate accesând următorul link:

https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZ3tz5ZWQ5iAkc8PR47jqDqcBKWhRbk3ODV

Proiectul va continua cu o serie de acțiuni de promovare realizate cu sprijinul partenerilor: Muzeul Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Grupul de Acţiune Locală GAL „Pe Mureș și pe Târnave”.

Evenimentul de promovare a proiectului cultural va consta în prezentarea cărţii, a suitelor coregrafice de pe Târnave şi realizarea unui spectacol muzical-coregrafic susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba şi interpreţi de marcă ai folclorului românesc: Veta Biriş, Leontina Fărcaş şi „Muguri de Tezaur”, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Marinela Baba, Alexandra Băcilă, Denisa Balu, Adina Popa, Ioan Cristian Ţăran.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanţare obţinută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanţate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediţii, Din comoara satelor – 2 ediţii, Veste-n ţară ni s-o datu’Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba.

Purtata” – Jocul fetelor și nevestelor este un dans popular interpretat numai de femei și este specific satelor de pe Valea Târnavei. Originea acestui obicei coregrafic se pierde în timp, undeva la mijlocul Evului Mediu.

Versurile rostite de femeile, care participă la „Purtată”, s-au transmis oral, din generație în generație, iar pașii de dans au fost învățați de fetele din zonă de la mamele lor.

Coregrafia presupune un dans realizat de un șir de femei, care pășesc în ritm cadențat, una în spatele celeilalte, cu opriri și retrageri pe pas. În tot acest timp, fetele și nevestele interpretează un cântec specific, fără însă a fi acompaniate muzical.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate