Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centura de nord, parcări subterane și terminal intermodal de transport public, incluse în Planul de Mobilitate pentru Alba Iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 19 ianuarie, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Alba Iulia – actualizat.

În documentul actualizat au fost incluse, printre intervenții, construirea centurii ocolitoare pe latura de nord, realizarea unui terminal intermodal de transport public, amenajarea spațiilor publice urbane din Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei și Piața Primăriei, amenajarea de parcări publice subterane și parcări colective de tip Park & Ride. 

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.

Totodată, scopul PMUD este de a permite dezvoltarea sustenabilă a mobilităţii în aria de studiu, acesta urmând a funcţiona ca un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 Regiunea Centru (și alte programe operaţionale din viitoarele perioade de programare) și alte surse asociate bugetelor locale, dar și pentru susţinerea implementării unor proiecte de interes naţional care influenţează mobilitatea în aria de studiu.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6.

Potrivit PMUD pentru municipiul Alba Iulia – actualizat, printre obiectivele strategice au fost incluse și următoarele intervenții:

 • Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia

Se propune realizarea unei artere ocolitoare în zona de nord a teritoriului, între DN 1 / Autostrada A10 și DN 74. Implementarea proiectului va conduce la degrevarea rețelei stradale urbane de fluxurile de trafic de tranzit, atât în cazul vehiculelor de marfă cât și în ce privește autoturismele. Proiectul va include inclusiv plantarea în aliniament de arbori cu capacitate mare de retenție a CO2, având rol de barieră pentru poluarea chimică și fonică generată de traficul rutier care va fi atras de această nouă infrastructură.

Costul celor 6 km de șosea este estimat la 5,3 milioane de euro.

 • Realizare terminal intermodal de transport public

În scopul creșterii atractivității transportului public, se propune dezvoltarea intermodalității prin realizarea unui terminal de transport public (în zona Gării Alba Iulia, strada Iașilor) în care să se realizeze transferul între transportul județean / interjudețean și cel local.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro.

 • Amenajare spațiu public urban Piața Iuliu Maniu

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Se va urmări eliminarea parcărilor de la suprafață. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro (6.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare spațiu public urban Piața Consiliul Europei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Consiliul Europei și legătura cu Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 962.500 de euro (3.850 mp x 250 euro/mp).

 • Modernizare zonă pietonală Piața Primăriei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Primăriei. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative și comerciale.

Costurile sunt estimate la 1,25 milioane de euro (5.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare parcări publice 

În scopul reorganizării spațiului public ocupat în prezent de autovehicule parcate se propune construirea unor parcări subterane în vecinătatea zonei centrale (Piața Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei, B-dul Transilvaniei, zona intersecție cu B-dul Revoluției 1989, Casa de Cultură a Studenților).

Se propun un număr de 1.000 de locuri de parcare. Costul este estimat la 17,5 milioane de euro (1.000 de locuri de parcare x 17.500 de euro/loc)

 • Amenajare parcări colective de tip Park & Ride

Prin această intervenție se propune amenajarea de tip Park & Ride la intrările în oraș (zona Est – Calea Ciugudului, zona Nord – strada Alexandru Ioan Cuza, zona Vest – Calea Moților, zona Sud, nod descărcare autostradă / B-dul Ferdinand I). Aceste facilități vor fi dotate cu sisteme de iluminat precum și cu toate elementele complementare necesare: sistem de supraveghere video, cabină de pază, etc. Astfel, se va obține reducerea numărului de călătorii cu autovehiculul personal din compunerea fluxurilor de penetrație în zona urbană.

Este facilitat astfel transferul de la autoturismul personal către transportul public urban, obținându-se decongestionarea traficului, reducerea cererii de locuri de parcare din municipiul Alba Iulia și pe cale de consecință, reducerea emisiilor echivalent CO2 din traficul rutier.

Facilitățile nou create nu vor fi destinate necesităților de parcare ale zonelor rezidențiale sau ale zonelor cu caracter sezonier.

Costurile sunt estimate la 1 milion de euro (4 parcări x 250.000 de euro/parcare).

Vezi AICI

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. albaiulian

  marți, 18.01.2022 at 20:24

  Noi minciune useriste… Aceste veritabil „pacalici al cetatii”, actual primar al municipiului Alba Iulia, NU a fost in stare sa-i scoata pe tzigani din „Turturica” si sa faca parcarea cu care se lauda in campania electorala si voi il credeti ca va face parcari subterane, centutra de nord si alte BALIVERNE. Problema lui este ca s-a inconjurat (sau i-au fost impusi de USR Alba) de o gramada de impostori care nu fac altceva, toata ziua, decat sa taie frunze la caini pe banii grei.

 2. dolfi

  marți, 18.01.2022 at 21:37

  scump ca dracu… cum ma sa coste un loc de parcare 17500 de euro. cu 70000 de euro iei apartament de vreo 65 de metri patrati nou construit… ce faceti? montati centrala termica la 4 locuri de parcare cu tot cu calorifere, parchet laminat, izolatie cu polistiren si instalatie electrica???
  chiar asa de nesatui sunteti?
  E nevoie de tot ce e mentionat in articol, cum e nevoie ca unele blocuri subrede (cineva undeva are informatiile astea) sa fie demolate si folosit terenul pentru parcari, locuri de joaca, parcuri…
  Nu mai bine folositi banii aia multi ca sa despagubiti proprietari din blocurile subrede si sa treceti la treaba?

  Au trecut 32 de ani de cand teoretic nu mai e comunism. Realitatea se vede in fiecare zi in traficul auto cat si in cel pietonal.

 3. s0

  miercuri, 19.01.2022 at 07:04

  Dar la o modalitate convenabila de acces la sensul giratoriu de la Unimat si astfel pe sutostrada, pentru cei ce ies din oras, nu va duce mintea ?

 4. Centurilii

  miercuri, 19.01.2022 at 08:49

  Ba, dar o centura pe care sa adunati macar gunoiul din oras, nu s-ar putea? Sau macar centuri mai lungi la nadragii unora prea ingrasati de la buget ?

 5. SILVIU

  miercuri, 19.01.2022 at 12:32

  Circulatia pe str. Marasesti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cum să obții viză pentru SUA. Ghid publicat de MAE, pentru românii care vor să călătorească în scop turistic sau de afaceri

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a elaborat și pune la dispoziția cetățenilor români un ghid, de tip „Smart Flyer”, care conține informații utile referitoare la pașii de urmat pentru obținerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă ședere în SUA, în scop de afaceri sau turistic.

MAE informează că, prin simpla accesare a QR-codurilor incluse în acest pliant, cetățenii români care intenționează să călătorească în SUA, în scop de afaceri sau turistic, pentru mai puțin de 90 de zile, intenționând astfel să depună cereri pentru obținerea vizei temporare de tip B1/B2, vor fi direcționați către formularul DS-160, necesar a fi completat pentru acest tip de viză și vor afla informații privind achitarea taxei de viză, încărcarea unei fotografii la standardele solicitate în aplicație și programarea la interviu.

Pliantul este disponibil AICI: flyer Viza SUA

„Publicarea și diseminarea acestui material informativ se înscrie în demersurile întreprinse constant de MAE și celelalte autorități cu competențe în domeniu pentru atingerea obiectivului urmărit de către Guvernul României, respectiv includerea României în Programul american Visa Waiver.

Includerea României în Programul Visa Waiver va permite cetățenilor români să călătorească fără viză în SUA

MAE reamintește că includerea României în Programul Visa Waiver va permite cetățenilor români să călătorească fără viză în SUA, pentru scurtă ședere (de până la 90 de zile), în scop de afaceri sau turistic.

Principalul criteriu tehnic stabilit de legislația americană pentru includerea în acest program, care nu permite la acest moment accesul României, este ca rata de refuz pentru vizele turistice și de afaceri înregistrată în anul precedent să se situeze sub plafonul de 3%.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a elaborat și pune la dispoziția cetățenilor români un pliant (de tip „Smart Flyer”) care conține informații utile referitoare la pașii de urmat pentru obținerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă ședere în Statele Unite ale Americii, în scop de afaceri sau turistic”, potrivit comunicatului de presă.

MAE le recomandă cetățenilor români să consulte cu maximă atenție procesul de solicitare a vizei necesare pentru călătorii de scurtă ședere în Statele Unite ale Americii în scop de afaceri sau turistic și să aplice pentru obținerea acesteia numai după ce se asigură că îndeplinesc condițiile necesare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Competențe adaptate în funcție de profilul elevilor și orientare școlară la finalul clasei a VIII-a. Planuri pentru 2023

Publicat

Ministrul Educației a dat detalii despre o nouă programă școlară la liceu, care va intra în vigoare în septembrie 2023, bazată pe competențe adaptate elevilor.

“Începând cu septembrie 2023 vom avea planuri de învățământ noi, curriculum adecvat adaptat conform cerințelor societății și conform nevoilor elevilor de a dobândi aceste competențe cunoscute, și astfel de evaluări standardizate vor sprijini inclusiv definirea planurilor de învățământ și a curriculei care trebuie să fie gata în septembrie 2023. Sunt un instrument serios de sprijin în acest sens,” spune ministrul Cîmpeanu, la Digi24, potrivit edupedu.ro.

Potrivit sursei citate, o schimbare importantă va fi extinderea de curriculumul la decizia școlii. Curriculum la decizia școlii (CDS) înseamnă discipline/domenii de studiu/module de pregătire opţionale ofertate la nivel naţional şi/sau la nivelul unităţilor de învăţământ, numite generic opţionale.

“Avem un nivel al competențelor generale, avem competențe specifice în domeniul digital, avem competențe de comunicare nu numai în limba română, ci și comunicare în limbi de circulație internațională, avem competențe specifice adaptate profilului fiecărui elev, pentru că vom dezvolta și acele competențe către care elevii au o înclinație mai mare. Este vorba de un curriculum la dispoziția școlii mult extins în funcție de profilul elevilor din fiecare școală,” a spus ministrul Cîmpeanu.

Planurile cadru înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. Au fost realizate în 2020 și lansate în dezbatere publică după ce Sorin Cîmpeanu și-a preluat mandatul. Au fost însă retrase pentru a redacta unele noi, cu justificarea că ministerul a primit “prea multe propuneri”, 10 mii la număr.

Orientare școlară la finalul clasei a VIII-a

Ministrul a spus și că la finalul clasei a VIII-a elevii vor face orientare școlară, fără să dea detalii dacă va fi o disciplină, o sarcină a dirigintelui la clasă sau a consilierului școlar.

“Avem de asemenea alături de aceste competențe și operațiunea de orientare școlară care va fi făcută la finalul clasei a VIII-a prin care aceste elemente definitorii pentru profilul fiecărui absolvent de învățământ gimnazial vor fi identificate și vor constitui o bază solidă pentru opțiunile fiecărui elev după absolvirea cursurilor gimnaziale pentru intrarea în liceu și mai apoi în facultate,” a spus Sorin Cîmpeanu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Elevi ai Colegiului Militar Alba Iulia, premiați la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”

Publicat

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionați de domeniul științei și de disciplina fizică, au obținut premii la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”.

Organizat începând cu anul 2003 de către Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, concursul are ca scop promovarea interesului pentru fizică în rândul elevilor de liceu și selectarea de studenți, anunță reprezentanții colegiului.

Anul acesta, concursul s-a desfășurat atât la Facultatea de Fizică din Timișoara, cât și în centrele de concurs din Alba Iulia (Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”), Reșița și Drobeta Turnu-Severin, reunind peste 300 de liceeni.

Premierea câștigătorilor a avut loc în weekend la Facultatea de Fizică din Timișoara, ocazie cu care premianții au avut posibilitatea de a lua contact cu mediul academic, de a vizita facultatea, laboratoarele și sălile de curs și de a se familiariza cu dispozitivele experimentale din cabinetele de fizică.

Elevii colegiului militar, coordonați de profesoarele Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu au obținut la acest concurs premii și mențiuni.

Premiul II:

 • Eleva sergent Diana Olteanu (clasa a XII-a)
 • Eleva sergent Andreea Ghițoiu (clasa a XII-a)
 • Elev sergent major Andrei Zobrinschi (clasa a XII-a)

Premiul III:

 • Elev sergent Denis Rus (clasa a XII-a)
 • Eleva sergent Diana Dandu (clasa a XII-a)
 • Eleva plutonier adjutant Anamaria Șteopoae (clasa a XII-a)
 • Eleva sergent major Larisa Filip (clasa a XII-a)
 • Eleva sergent Maria Noja (clasa a XI-a)
 • Elev sergent Adi Tuță (clasa a XI-a)

foto: Colegiul Militar Alba Iulia/Facebook

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

S-au scumpit lucrările pentru renovarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Și contribuția de la bugetul local este mai mare

Publicat

Lucrările pentru renovarea Palatului Principilor Corp ”E” s-au scumpit, iar primăria actualizează documentația proiectului și o propune pentru aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia de marți, 17 mai.

Dacă în 2017, la momentul semnării contractului de finanțare prin POR, suma era de 21.724.540,91 lei (inclusiv TVA) și apoi modificată la 23.119.229,19 lei (inclusiv TVA) în 2019, acum valoarea urcă la 27.500.000 lei (Inclusiv TVA).

Mai mare este și contribuția proprie în proiect a Municipiului Alba Iulia: 6.434.327,46 lei (față de valoarea inițială de 658.868,37 lei și cea modificată în 2019 la 2.053.556,65 lei). Aceasta reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (421.313,45 lei), reprezentând cofinanțarea proiectului Conservarea, Restaurarea și Valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal „E”.

Când ar putea fi deschis pentru vizitare un corp al Palatului Principilor

După ani de lucrări de restaurare, un corp al Palatului Princiar ar putea fi deschis pentru turiști, în toamna anului 2022. Potrivit primarului Pleșa, în corpul restaurat va funcționa un muzeu permanent, dar vor exista și spații pentru expoziții temporare. Mare parte din expoziții se vor axa pe viața principilor Transilvaniei.

Proiectul a fost depus pentru finanțare prin POR, în noiembrie 2016 și este în implementare pe baza contractului semnat în mai 2017.

În 2021 a fost actualizat devizul general și indicatorii tehnico-economici, iar acum se actualizează bugetul proiectului.

 • Valoare totală: 27.500.000 lei (Inclusiv TVA)
 • Valoare totală eligibilă: 21.065.672,54 lei
 • Valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri: 17.905.821,66 lei (85%)
 • Valoarea eligibilă nerambursabilă din buget național: 2.738.537,43 lei (13%)
 • Valoarea co-finanțării eligibile beneficiar: 421.313,45 lei (2%)
 • Valoare neeligibilă inclusiv TVA: 6.434.327,46 lei

Lucrări complexe pentru renovarea Palatului Principilor

Pentru restaurarea, consolidarea, conservarea și valorificarea durabilă a corpului principal al Palatului Principilor au fost derulate lucrări atât la interior, cât și la exterior.

Edificiul a fost ridicat în secolul al XV-lea şi este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania.

Are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Iulia, o istorie îndelungată, legată de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reședința principilor Transilvaniei.

Chiar și astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renașterii târzii ale provinciei.

Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti.

Lucrările la Corpul E, inițial au fost inițial în valoare de 16,2 milioane de lei fără TVA și sunt executate de firma EURAS SRL Satu Mare, iar prima dată când licitația a fost atribuită, termenul de terminare a restaurării era anul 2020. Termenul de finalizare a lucrărilor s-a decalat din cauza săpăturilor arheologice și complexității lucrărilor de restaurare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax