Eveniment
Centura de nord, parcări subterane și terminal intermodal de transport public, incluse în Planul de Mobilitate pentru Alba Iulia
Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 19 ianuarie, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Alba Iulia – actualizat.
În documentul actualizat au fost incluse, printre intervenții, construirea centurii ocolitoare pe latura de nord, realizarea unui terminal intermodal de transport public, amenajarea spațiilor publice urbane din Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei și Piața Primăriei, amenajarea de parcări publice subterane și parcări colective de tip Park & Ride.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.
Totodată, scopul PMUD este de a permite dezvoltarea sustenabilă a mobilităţii în aria de studiu, acesta urmând a funcţiona ca un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 Regiunea Centru (și alte programe operaţionale din viitoarele perioade de programare) și alte surse asociate bugetelor locale, dar și pentru susţinerea implementării unor proiecte de interes naţional care influenţează mobilitatea în aria de studiu.
Dezbaterea publică va avea loc miercuri, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6.
Potrivit PMUD pentru municipiul Alba Iulia – actualizat, printre obiectivele strategice au fost incluse și următoarele intervenții:
- Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia
Se propune realizarea unei artere ocolitoare în zona de nord a teritoriului, între DN 1 / Autostrada A10 și DN 74. Implementarea proiectului va conduce la degrevarea rețelei stradale urbane de fluxurile de trafic de tranzit, atât în cazul vehiculelor de marfă cât și în ce privește autoturismele. Proiectul va include inclusiv plantarea în aliniament de arbori cu capacitate mare de retenție a CO2, având rol de barieră pentru poluarea chimică și fonică generată de traficul rutier care va fi atras de această nouă infrastructură.
Costul celor 6 km de șosea este estimat la 5,3 milioane de euro.
- Realizare terminal intermodal de transport public
În scopul creșterii atractivității transportului public, se propune dezvoltarea intermodalității prin realizarea unui terminal de transport public (în zona Gării Alba Iulia, strada Iașilor) în care să se realizeze transferul între transportul județean / interjudețean și cel local.
Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro.
- Amenajare spațiu public urban Piața Iuliu Maniu
În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Se va urmări eliminarea parcărilor de la suprafață. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.
Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro (6.000 mp x 250 euro/mp).
- Amenajare spațiu public urban Piața Consiliul Europei
În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Consiliul Europei și legătura cu Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.
Costurile sunt estimate la 962.500 de euro (3.850 mp x 250 euro/mp).
- Modernizare zonă pietonală Piața Primăriei
În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Primăriei. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative și comerciale.
Costurile sunt estimate la 1,25 milioane de euro (5.000 mp x 250 euro/mp).
- Amenajare parcări publice
În scopul reorganizării spațiului public ocupat în prezent de autovehicule parcate se propune construirea unor parcări subterane în vecinătatea zonei centrale (Piața Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei, B-dul Transilvaniei, zona intersecție cu B-dul Revoluției 1989, Casa de Cultură a Studenților).
Se propun un număr de 1.000 de locuri de parcare. Costul este estimat la 17,5 milioane de euro (1.000 de locuri de parcare x 17.500 de euro/loc)
- Amenajare parcări colective de tip Park & Ride
Prin această intervenție se propune amenajarea de tip Park & Ride la intrările în oraș (zona Est – Calea Ciugudului, zona Nord – strada Alexandru Ioan Cuza, zona Vest – Calea Moților, zona Sud, nod descărcare autostradă / B-dul Ferdinand I). Aceste facilități vor fi dotate cu sisteme de iluminat precum și cu toate elementele complementare necesare: sistem de supraveghere video, cabină de pază, etc. Astfel, se va obține reducerea numărului de călătorii cu autovehiculul personal din compunerea fluxurilor de penetrație în zona urbană.
Este facilitat astfel transferul de la autoturismul personal către transportul public urban, obținându-se decongestionarea traficului, reducerea cererii de locuri de parcare din municipiul Alba Iulia și pe cale de consecință, reducerea emisiilor echivalent CO2 din traficul rutier.
Facilitățile nou create nu vor fi destinate necesităților de parcare ale zonelor rezidențiale sau ale zonelor cu caracter sezonier.
Costurile sunt estimate la 1 milion de euro (4 parcări x 250.000 de euro/parcare).
Vezi AICI
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
albaiulian
marți, 18.01.2022 at 20:24
Noi minciune useriste… Aceste veritabil „pacalici al cetatii”, actual primar al municipiului Alba Iulia, NU a fost in stare sa-i scoata pe tzigani din „Turturica” si sa faca parcarea cu care se lauda in campania electorala si voi il credeti ca va face parcari subterane, centutra de nord si alte BALIVERNE. Problema lui este ca s-a inconjurat (sau i-au fost impusi de USR Alba) de o gramada de impostori care nu fac altceva, toata ziua, decat sa taie frunze la caini pe banii grei.
dolfi
marți, 18.01.2022 at 21:37
scump ca dracu… cum ma sa coste un loc de parcare 17500 de euro. cu 70000 de euro iei apartament de vreo 65 de metri patrati nou construit… ce faceti? montati centrala termica la 4 locuri de parcare cu tot cu calorifere, parchet laminat, izolatie cu polistiren si instalatie electrica???
chiar asa de nesatui sunteti?
E nevoie de tot ce e mentionat in articol, cum e nevoie ca unele blocuri subrede (cineva undeva are informatiile astea) sa fie demolate si folosit terenul pentru parcari, locuri de joaca, parcuri…
Nu mai bine folositi banii aia multi ca sa despagubiti proprietari din blocurile subrede si sa treceti la treaba?
Au trecut 32 de ani de cand teoretic nu mai e comunism. Realitatea se vede in fiecare zi in traficul auto cat si in cel pietonal.
s0
miercuri, 19.01.2022 at 07:04
Dar la o modalitate convenabila de acces la sensul giratoriu de la Unimat si astfel pe sutostrada, pentru cei ce ies din oras, nu va duce mintea ?
Centurilii
miercuri, 19.01.2022 at 08:49
Ba, dar o centura pe care sa adunati macar gunoiul din oras, nu s-ar putea? Sau macar centuri mai lungi la nadragii unora prea ingrasati de la buget ?
SILVIU
miercuri, 19.01.2022 at 12:32
Circulatia pe str. Marasesti !