Administrație
VIDEO: Bani aruncați pe Centura Sebeşului – 10 miliarde lei pentru zero kilometri
După ce deputatul Clement Negruț a declarat că locuitorii din Sebeş vor putea să îşi ia gândul de la autostradă, până în 2017, președintele PDL Mircea Hava a ținut, la ultima conferință de presă, să mai îndulcească afirmațiile făcute de colegul său de partid. Astfel, Hava a precizat că „autostrada va împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură şi ne vom asigura ca lucrările la aceasta să demareze cât mai curând”. Primarul de Alba Iulia a dat asigurări că, în luna noiembrie, va începe deja licitaţia pentru contractarea firmei ce va realiza lucrările, iar, dacă nu vor apărea inconvenienţe, în luna aprilie se vor putea vedea deja primele săpături.
În același ton, senatorul Alexandru Pereş a readus în discuţie această problemă şi a dorit să sublinieze faptul că situaţia în Sebeş a devenit exasperantă şi că este în interesul tuturor ca autostrada să se realizeze cât mai curând: „Peste 40.000 de maşini tranzitează zilnic Sebeşul. Din păcate, această problemă nu a avut până acum o finalitate optimistă, dar prioritatea noastră rămâne totuşi autostrada”.
Foștii miniștri întotdeauna sunt de vină
Senatorul Alexandru Pereş a confirmat că, până în prezent, studiul de fezabilitate pentru centura ocolitoare a Sebeşului a „înghiţit” nu mai puţin de 10 miliarde lei. În opinia senatorului, o parte din responsabilitatea situaţiei de la Sebeş cade în sarcina fostului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, cu care, timp de 2 ani, nu a reuşit să se ajungă la o colaborare. Alexandru Pereş a făcut publice mai multe documente prin care acesta se adresa în scris ministrului Orban pentru solicitarea unor răspunsuri în legătură cu centura ocolitoare. În 11 februarie 2008, senatorul s-a adresat ministrului Transporturilor, pentru a-l informa în legătură cu blocajele ce au loc zilnic pe şoseaua naţională ce tranzitează Sebeşul şi care pur şi simplu paralizează traficul. Alexandru Pereş a revenit cu astfel de întrebări şi interpelări şi în lunile mai şi septembrie ale aceluiaşi an, dar nici până în prezent centura ocolitoare nu a văzut lumina zilei. Senatorul Pereş îşi pune speranţele în actualul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu: „Vrem ca doamna ministru să ne spună alb pe negru ce putem face. Ea a venit cu două proiecte de lege importante şi a introdus termene mai scurte la contestaţii”.
Câţi bani a înghiţit centura ocolitoare a municipiului Sebeş
În luna ianuarie a acestui an, primarul municipului Sebeş, Mugurel Sârbu anunţa finalizarea primului studiu de prefezabilitate pentru centura ocolitoare a municipiului, ce se ridica la suma de 60.900 de lei şi începerea studiului de fezabilitate. „La ora actuală se află în lucru studiul de fezabilitate pentru efectuarea căruia au participat la licitaţie un număr de 12 firme. În data de 21 decembrie 2009, a fost deja încheiat contractul cu firma câştigătoare pentru suma de 989.054 de lei. Conform contractului, durata de execuţie a acestuia este de 9 luni de zile, însă domnul primar a promis că va face demersuri pentru ca el sa fie gata cel târziu în luna iulie a acestui an”, declara purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş, Nicoleta Lemeny. În luna iulie, administraţia locală din Sebeş aştepta în continuare variantele finale ale studiului de fezabilitate comandat unei societăţi private şi estima ridicare costurilor lucrărilor la suma de 40,3 milioane de euro. Consilierii locali din Sebeş se declarau bucuroşi dacă ar primi ajutor de la minister sau de la administraţia judeteană, în caz contrar având în vedere varianta organizării de referendum, pentru ca oamenii să decidă dacă e preferată opţiunea unui împrumut pentru această lucrare sau nu.
Senatorul Alexandru Pereş a confirmat că, până în prezent, studiul de fezabilitate pentru centura ocolitoare a Sebeşului a „înghiţit” nu mai puţin de 10 miliarde lei.
[media id=21 width=320 height=240]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News