Eveniment
Certificate false pentru test negativ de COVID-19, vândute turiștilor la granița cu Grecia. Cât costau ”documentele”
Certificate false, în care era trecut că deținătorul a fost testat negativ pentru COVID-19 erau vândute la punctul de trecerea frontierei Kulata-Promachonas, către Grecia, cu sume cuprinse între 30 și 40 de euro. ”Afacerea” a fost scoasă la suprafață de reporterii postului de televiziune ”Mega TV”.
Presa din Grecia scrie că certificatele erau vândute turiștilor, marți, la granița cu Bulgaria, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a măsurii care prevede obligativitatea acestor documente la intrarea în țară.
Românii care cumpără aceste falsuri sunt ușor de descoperit, pentru că grecii au o listă cu laboratoarele acreditate să emită astfel de documente.
Potrivit postului, unii turişti ar fi cumpărat certificate false şi le-ar fi prezentat autorităţilor elene, pentru a evita testarea la Kulata-Promachonas, o plasare în izolare pe o perioadă de 24-36 de ore sau o plasare în carantină pe o perioadă de 14 zile, într-un hotel special, în cazul în care testul se dovedeşte pozitiv.
Aceste certificate false atestă că deţinătorul ar fi fost testat ”negativ” la COVID-19. Un certificat fals costă între 30 şi 40 de euro.
Conform televiziunii, persoane care deţin astfel de certificate – ce nu au fost emise de către laboratoare acreditate – schimbă numele şi alte date esenţiale şi le vând celor care vor să intre în Grecia.
Începând de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea în Grecia și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării în această țară.
Counterfeit certificates of “negative” Covid-19 test circulate at Promachonas
Cât costă un test Covid 19 în România
În laboratoarele din România, preţul unei testări la privat variază între 340 -390 de lei. Programarea se face din timp, pentru că nu la toate clinicile găseşti loc imediat. Recoltarea durează între 5 şi 10 minute. Este recomadat ca înainte de prelevare să se facă o pauză alimentară de patru ore. De asemenea, înainte de testare nu trebuie sa bei apă, sa mesteci gumă sau să se facă proceduri de igienă orală ( spălat pe dinți, clătire cu apă de gură)
Vezi și LISTA centrelor de testare COVID-19 din țară. Unde vă puteți testa înainte de a pleca în vacanță în Grecia, din 15 iulie
După 48 de ore vei primi rezultatul testului, sub forma unui raport medical, valid la intrarea în tările care au pus România pe lista galbenă.
Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.
Citește și Teste COVID-19 la cerere, în județul Alba. Cât costă și unde se pot face
Cu patru ore înainte pauză alimentară, fără apă, fără igienă orală, fără a mesteca gumă.
Grecii au modificat termenul de prezentare a testului COVID
Termenul de la care se aplică obligativitatea prezentării testului molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 la intrarea în Grecia a fost modificat. Astfel, deși inițial autoritățile elene au comunicat că această condiție se aplică începând cu 15 iulie ora 06.00, termenul a fost devansat, acesta fiind 15 iulie, ora 00.01
sursă: hotnews.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News