Connect with us
Advertisement

Administrație

Certificatul de integritate comportamentală. Cum va fi eliberat de autorități. Procedura

Publicat

Certificatul de integritate comportamentală. Senatul a adoptat tacit o propunere care prevede că ministrul de Interne şi cel al Cercetării vor stabili, prin ordin comun, procedurile pentru eliberarea în formă electronică a acestui document.

Proiectul, iniţiat de un grup de parlamentari PSD, prevede că la solicitarea persoanelor fizice certificatul de integritate comportamentală se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de integritate comportamentală eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

În termen de şase luni de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a certificatului de integritate comportamentală, potrivit Agerpres.

Certificatul de integritate comportamentală. Registrul naţional automatizat

În expunerea de motive a proiectului se arată că, deşi legea în vigoare prevede ca certificatele de integritate comportamentală să fie eliberate în acelaşi condiţii precum certificatele de cazier judiciar, la acest moment nu este reglementată procedura.

Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor a fost constituit pentru prevenirea şi combaterea acestor fapte.

Este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiunile:

  • trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism
  • exploatarea cerşetoriei, folosirea unui minor în scop de cerşetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, folosirea prostituţiei infantile
  • viol, agresiune sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scop sexual
  • hărţuirea sexuală, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, pornografia infantilă, ultraj, contra bunelor moravuri, incest.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru propunerea legislativă de modificare a Legii 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor şi pentru completarea Legii 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date genetice judiciare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement