Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cesionarii care au primit despăgubiri foarte mari pentru imobile naţionalizate, vizaţi pentru impozitare

Publicat

Pentru persoanele care au încasat despăgubiri foarte mari pentru imobile naţionalizate şi nu au plătit până în prezent niciun fel de taxe, va fi instituit un sistem de impozitare. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Ministerul Finanţelor analizează implementarea acestuia.

Premierul Victor Ponta a declarat că „facem eforturi cu cei de la ANRP şi cu Ministerul de Finanţe pentru a găsi sistemul de impozitare pentru cei care au încasat despăgubiri în sume foarte mari şi nu au plătit până acum niciun fel de taxe”.

Preşedintele ANRP, George Băeşu, a precizat însă că acest sistem ar urma să fie aplicat doar pentru cesionari. Impozitarea va fi de 16% şi aplicată la profitul obţinut de aceştia din tranzacţia imobiliară, sub forma unui impozit pe profit.

În opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creanţele datorate statului se sting doar după un interval de cinci ani.

Premierul a prezentat o serie de date din care rezultă că au fost deja emise decizii definitive şi irevocabile de compensare a titlurilor de proprietate pentru 12,8 milioane puncte, alte 80.000 dosare vechi fiind în stadiu de soluţionare.

În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14 la sută pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16 la sută din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement