Eveniment
6 decembrie: Sfântul Nicolae. De ce se oferă nuielușe copiilor obraznici și de unde a apărut tradiția cadourilor pe 6 decembrie
Pe 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae. Este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinismului. Acesta a rămas în tradiție care primul bătrânel care aduce cadouri copiilor, în luna decembrie. Este cel care deschide calea cadourilor și a darurilor care va culmina cu ziua de Crăciun.
Sfântul Nicolae este considerat protectorul persoanelor sărace, al marinarilor, a oamenilor care nu au primit o dreaptă judecată și în primul rând al copiilor. În Calendar Ortodox – decembrie 2023 sărbătoarea Sfântului Nicolae este marcată cu cruce roșie.
Fiind un sfânt foarte popular, în România, sunt sute de mii de oameni care poartă numele acestuia. După ultimul recensământ sunt în jur de 800.000 de oameni care sunt numiți Nicolae sau derivate ale acestuia.
Aura de protector este dată de ceea ce a făcut Sfântul Nicolae în viață. De asemenea și tradiția de a da cadouri în ajun de Sfîntul Nicolae este inspirată din viața sa.
Mai mult de atât, chiar și nuielușa dată copiilor care nu ascultă vine tot dintr-o întâmplare din viața sfântului. Atunci când i-a dat o palmă unui eretic.
Viața Sfântului Nicolae
Potrivit scrierilor bisericești acesta s-a născut în Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. Făcea parte dintr-o familie de oameni bogați. Însă, încă de tânăr acesta a rămas fără părinți, dar cu averea familiei.
În loc să cheltuie banii fără sens, acesta și-a dedicat viața în slujba oamenilor. A construit o biserică și a avut grijă de săraci.
Rămășițele i-au fost furate după moartea sa. A murit undeva între anii 345 și 352 și a fost înmormântat inițial în Mira.
În 1087, trupul său a fost furat de negustorii italieni și dus în orașul italian Bari, unde se află și astăzi în biserica San Nicola. Acesta este motivul pentru care uneori este numit Nicolae din Bari.
Cum a apărut tradiția de a da cadouri
Legenda vorbește despre un dar pe care l-a făcut unor surori și pe care le-a salvat de la prostituție.
Mai exact se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace.
Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.
Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae.
Drept urmare, în legendă a rămas darul făcut de acesta și un obicei păstrat de oameni, acela de a oferi cadouri.
Ar fi înviat un marinar și salvat pe alții de la moarte
Este considerat sfântul marinarilor datorită faptelor pe care le-a făcut față de aceștia.
Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor.
Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.
De unde vine tradiția de a da nuiele
O palmă dată unui eretic a dus la tradiția nuielușelor din ziua de astăzi. Tradiția de acum are legătură cu sinodul ecumenic din 325 de la Niceea.
Atunci sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI, SMS și felicitări frumoase pe care le poți trimite celor dragi de Moș Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.
Nicolae, cel care urma să ajungă sfânt, a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.
Sfântul Nicolae/Moș Nicolae: tradiții, obiceiuri, superstiții
Seara de 5 decembrie are o semnificaţie aparte pentru toţi copiii. În fiecare an, în această seară, ei îşi spală şi îşi lustruiesc pantofii, cizmele ori ghetele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, să le aducă daruri.
Există obiceiul să se pună în apă, în această noapte, crenguţe de pomi fructiferi – în casă, lângă icoane -, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an.
La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou.
Nu este bine să te cerți în ziua Sfântului Nicolae.
În dimineața de 6 decembrie este bine să oferi un cadou unui sărman: fie mâncare, fie orice altceva care ar putea aduce bucurie în ziua respectivă.
Copiilor nu li se dă să mănânce în această zi fructe sau pește.
Nu se spală haine în această zi și nici nu se muncește. Nu se mătură, nu se dă gunoiul afară. Se face doar mâncare.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae – bărbați
Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi poartă numele Nicolae – 306.829, Nicusor/ Nicuşor – 45.613 sau Nicolas – 38.923.
Poți transmite mesaje și felicitări de Sfântul Nicolae la persoanele care au aceste nume derivate:
- Culae – 6,
- Lae – 17,
- Laie – 9,
- Miklos – 5.022,
- Nae – 208,
- Necula – 62,
- Neculai – 44.511,
- Nic – 28,
- Nicholas – 9.897,
- Nicholaus – 6,
- Nick – 91,
- Nicoara/ Nicoară – 477,
- Nicola – 1.304,
- Nicolaie – 11.195,
- Nicolaita/ Nicolaiţă/ Nicolăiţă – 2,
- Nicolaus – 85,
- Nicu – 24.435,
- Nicula – 15,
- Niculae – 23.052,
- Niculai – 3.354,
- Niculaie – 1.795,
- Niculaita/ Niculaiţă/ Niculăiţă – 9,
- Nik – 32, Niklas – 40,
- Nikola – 193,
- Nikos – 118,
- Naiţă – 25.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae – femei
Dintre numele de femei care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae cele mai multe poartă numele de Nicoleta – 217.632 sau Niculina – 44.836.
Alte derivate ale numelui sunt:
- Necolina – 1, Necolita/ Necoliţa – 1,
- Neculina – 2.345,
- Neculita/ Neculiţa – 180,
- Nica – 457,
- Nichi – 19,
- Nicola – 4.155,
- Nicolaita/ Nicolaiţa/ Nicolăiţa – 5,
- Nicole – 11.544,
- Nicoletta – 535,
- Nicolina – 2.450,
- Nicolita/ Nicoliţa – 5.905,
- Nicoll – 134,
- Niculaita/ Niculaiţa/ Niculăiţa – 1,
- Niculeana – 10,
- Niculia – 25,
- Niculita/ Niculiţa – 562,
- Nicuta/Nicuţa – 1.369,
- Nika – 29, Niki – 46,
- Nikki – 5,
- Nikky – 4,
- Niko – 4,
- Nikola – 81,
- Nikole – 180,
- Nikolet – 28,
- Nikoleta – 132,
- Nikolett – 800,
- Nikoletta – 523,
- Nikolette – 14,
- Nikoll – 20,
- Nikolle – 37,
- Niky – 9.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News