Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ciserom Sebeș cere măsuri concrete pentru sprijinirea investițiilor în industria textilă. Scrisoare deschisă către Guvern

Publicat

Producătorul de șosete Ciserom Sebeș cere măsuri pentru sprijinirea investițiilor în industria textilă, a anunțat Brainconf. 

Compania a transmis către prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrului Economiei Stefan-Radu Oprea, o scrisoare deschisă.

Astfel, Ciserom s-a alăturat demersului Braiconf privind propunerea de program guvernamental destinat revitalizării și dezvoltării industriei textile din România.

Scrisoarea a fost publicată pe siteul Bursei de Valori București.

Ciserom Sebeș cere măsuri concrete

Ciserom și Braiconf, alături de Federația Sindicatelor Libere din România, vin cu mai multe propuneri de măsuri care să sprijine industria textilă.

Companiile propun facilități fiscale precum reducerea taxelor și impozitelor pe forța de muncă, cu 75% pentru următorii doi, trei ani.

Producătorii care ar urma să beneficieze de aceste reduceri fiscale vor investi banii în renovarea și reabilitarea clădirilor industriale, în achiziția de echipamente și utilaje moderne, dar și în cercetarea și dezvoltarea propriei mărci.

Producătorii propun și excluderea acestor reduceri pentru clienții de lohn, pentru a se păstra beneficiile în economia națională și arată că valoarea taxelor și impozitelor reduse se vor întoarce în economie prin investiții.

DOCUMENT: Scrisoarea deschisă a Ciserom Sebeș poate fi consultată AICI.

Un exemplu în acest sens arată că o companie cu 200 de angajați ar putea investi astfel 1,5 milioane de euro în infrastructură și dezvoltare.

„În plus, considerăm că este necesară instituirea unui fond special de investiții destinat companiilor din industria textilă, administrat în parteneriat public-privat, care să sprijine inițiativele inovative și să faciliteze accesul la tehnologii avansate.

Acest fond va oferi un sprijin esențial companiilor din acest sector, facilitând modernizarea și inovația. Aceasta poate conduce la creșterea competivității industriei textile românești pe piața internațională, creare de locuri de muncă și contribuția la dezvoltarea economică sustenabilă a țării”, se arată în scrisoarea companiilor.

Ciserom are în prezent  capacitate de producție anuală de 10 milioane de perechi de șosete, dintre care 30% sunt exportate în țări precum Germania, Italia și Franța.

Ciserom a avut anul trecut afaceri de 19 milioane de lei și a marcat o pierdere de 1,8 milioane de lei, scrie Economica.

Braiconf a transmis Guvernului pe 1 iulie o propunere pentru instituirea unui program de revitalizare a industrie prin care arăta că industria textilă a fost afectată de pandemie și că în al doilea trimestru din 2020 dinamica anuală a producție a înregistrat o scădere de 35%, trend care s-a menținut până în prezent.

Creșterea constantă a salariului minim brut pe țară din ultimii ani a pus presiune pe costurile de producție, ceea ce a făcut ca salariile să reprezinte cea mai mare parte din costul de producție, la care se adaugă taxele și impozitele.

„De aceea, situația actuală a industriei textile converge spre o dispariție imediată a acesteia, ca și efect al lipsei competitvității generate de costul salarial în creștere, atât ca pondere în costuri, cât și ca valoare absolutp, precum și față de competivitatea crescută de pe piețele externe a altor actori care redirecționează comenzi din România către Asia, in special”, se arată în scrisoarea Braiconf.

Noi reglementării UE, adoptate în Strategia pentru Textile, vor duce la nevoia de costuri suplimentare, de care companiile nu dispun în momentul de față.

Despre Ciserom Sebeș

Ciserom este unul dintre cele mai importante branduri românești, care au supraviețuit inclusiv în comunism.

Povestea companiei a început în 1927, când Gustav Bahner din Liechtenstein, un cartier al orașului Oberlungwitz din Germania de Est, înființează la Sebeș o mică fabrică de ciorapi, pe nume G.B.L.

Brandul a evoluat și produce în prezent 10 milioane de șosete pe an, o bună parte pentru export.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement