Connect with us
Publicitate

Actualitate

CJ Alba a aprobat proiectul MUSEIKON la Alba Iulia. Muzeu de artă sacră finanţat cu 2 milioane de euro din granturi SEE

Publicat

Consilierii judeţeni au aprobat aplicarea proiectului de amenajare a muzeului de icoane Museikon în clădirea-monument istoric în care funcţionează secţia de psihiatrie a spitalului din Alba Iulia. Proiectul presupune restaurarea, reabilitarea și refuncționalizarea fostului spital militar și transformarea acestuia într-un muzeu cu expoziție de artă sacră. Valoarea totală a proiectului care va fi implementat, așa cum rezultă din bugetul cuprins în cererea de finanțare, este de 2.106.283,22 euro, dintre care 1.995.179,14 euro prin granturi SEE.

Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural PA16/RO12 este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014 și constă în asistența financiară acordată de statele donatoare – Norvegia, Islanda și Liechtenstein – în virtutea participării la zona de liber schimb.

Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural PA16/RO12 este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014. Prin intermediul Granturilor SEE, statele donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), contribuie la reducerea disparităților economice și sociale și la întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele 16 state beneficiare din Europa Centrală și de Est.

Granturile SEE contribuie la protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural, la promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural, la protejarea minorităților și la încurajarea schimburilor culturale prin finanțarea cu mai mult de 200 milioane de euro a acestora, în cele 16 state beneficiare. România beneficiază de finanțare în valoare de 20,8 milioane de euro pentru sectorul cultural, din care 16.470.588 euro pentru protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural.

În România, Programul este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de Operator de Program. Partenerul de Program din Norvegia este Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural.

Consiliul Județean Alba, împreună cu partenerii săi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia și Muzeul Universității din Bergen, Norvegia, au depus în competiția pe anul 2014 din cadrul Programului, cererea de finanțare ”Muzeikon. Un nou muzeu al incoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”.

Proiectul presupune restaurarea, reabilitarea și refuncționalizarea fostului Spital militar, acum sediu al Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, corp C3 – corp din secolul XVIII, monument istoric și transformarea acestuia într-un muzeu cu expoziție de artă sacră.

În contextul în care statele donatoare grupate în Spațiul Economic European depun consistente eforturi financiare pentru protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural, pentru promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural și pentru încurajarea schimburilor culturale, proiectul Museikon răspunde prin faptul că propune spre cunoaștere, protejare și revitalizare circa 5.000 de obiecte, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților românești din Transilvania, se arată în documentaţie.

Acest demers cultural și protectiv urmează să se desfășoare într-o clădire monument istoric, care, la rândul său, va fi restaurată, revitalizată și valorificată, prin această nouă destinație urmând să devină un punct important al atracției turistice reprezentată de cetatea Alba Iulia. Este de astfel salvată și pusă în valoare una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia și prima cu destinație de spital militar din România, dar care, datorită vechimii și paraginei, ar fi fost condamnată la ruinare și dispariție, mai precizează iniţiatorii.

Durata de implementare a proiectului va fi perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data limită de 30 aprilie 2016.

Valoarea totală a proiectului care va fi implementat, așa cum rezultă din bugetul cuprins în cererea de finanțare, este de 2.106.283,22 euro, echivalentul a 9.416.560,40 lei, dintre care:

– 1.995.179,14 euro, echivalentul a 8.919.847,40 lei cheltuieli eligibile, asistența financiară acordată prin Granturile SEE

– 111.104,08 euro, echivalentul a 496.713,01 lei – cheltuieli neeligibile și conexe din bugetul Județului Alba, reprezentând diferența dintre valoarea eligibilă și valoarea proiectului prevăzută în documentațiile tehnico-economice

Implementarea acestui proiect nu necesită cota de cofinanțare, rata finanțării nerambursabile pentru proiecte implementate de organizații de drept public fiind de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Ca urmare, din bugetul Județului Alba vor fi suportate cota de cofinanțare, cheltuielile neeligibile și conexe necesare implementării proiectului.

Citeşte AICI mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate