Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJ Alba a început cartografierea siturilor „Frumoasa” şi pregăteşte construirea centrului de vizitare Poarta Raiului din Munţii Şureanu


Publicat

Consiliul Judeţean Alba, în calitate de unitate de implementare a proiectului „Managementul integrat al siturilor Frumoasa”, situate în masivele montane Cindrel, Lotru și Șureanu, pe teritoriul a patru judeţe, a semnat contractul de servicii pentru evidența regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente din această zonă. Proiectul are o valoare totală de 13.122.256 lei, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa prioritară 2, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Câştigătoarea licitaţiei pentru realizarea studiilor științifice necesare realizării planului de Management integrat al siturilor ROSCI 0085 Frumoasa și ROSPA 0043 Frumoasa SMIS – CSNR 36409 – Lot 2 – Realizarea unui sistem de evidență a regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente este „Blom România” SRL Târgoviște (Dâmbovița), cu o propunere financiară (fără TVA) de 157.482 de lei. Subcontractanți sunt „Sucato Land” SRL, care va presta activități de topografie și cadastru în procent de 20% și „Adriacard Project” SRL, care va presta activități de topografie, tot în procent de 20%. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat pentru noiembrie 2013, iar contractul se va desfășura pe o durată de 6 luni. Rezultatul acestui contract este acela că, pentru prima dată, regimul de proprietate al terenurilor din sit va fi cunoscut cu exactitate, lucru esențial pentru elaborarea unui plan de management al zonei.

Siturile „Frumoasa”, ce adăpostesc habitate de specii rare de animale și plante, aflate în Munții Parâng, sunt cercetate, organizate, administrate şi promovate, pentru o perioadă de 10 ani, prin proiectul de management integrat finanţat din fonduri europene şi inițiat de Consiliul Județean Alba. Suprafața totală a ariilor vizate de proiect este de 137.115 ha, localizată în raza teritorială a județelor: Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea.

Cu ajutorul unor biologi, oameni de știință și specialiști se va întocmi un studiu prin care să fie definit statutul speciilor de plante și animale, stabilite niște reguli de conservare a acestora, va fi construit un centru de informare despre sit și realizat un plan de administrare a zonei.

De asemenea, proiectul își propune realizarea infrastructurii destinate managementului conservativ integrat al celor două situri. Din acest punct de vedere este necesară informarea și conștientizarea factorilor interesați din localitățile Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca, Cugir, Pianu de Sus, Șugag, Beriu, Orăștioara de Sus, Petrila, Petroșani cu privire la importanța conservării biodiversității în zona Frumoasa. Totodată, proiectul urmărește și întărirea capacității instituționale a administrației siturilor.

În proiect sunt cuprinse şi realizarea unei colecțiii de filme documentare științifice despre ecosistemul zonei, unei pagini de internet, spoturi audio, caravane de informare a localnicilor despre biodiversitatea zonei și regulile de conservare a acesteia, tabere educaționale pentru copii, dezbateri publice cu specialiști și localnici și conferințe de presă.

În cadrul proiectului se vor derula mai multe activităţi ce includ elaborarea planului, strategiei şi măsurilor de management al ariei protejate, orientate spre protecţia şi gestionarea mediului, activităţi de conştientizare şi informare, dar şi activităţi de instruire a personalului care va gestiona Aria Naturală Protejată “Frumoasa”.

 

De asemenea, în prezent, proiectul tehnic necesar licitației pentru construcția unui centru de vizitare în zona Poarta Raiului este în curs de elaborare. Valoarea estimată pentru construirea centrului de vizitare din Poarta Raiului cu diorame si amenajarea spatiilor expoziţionale exterioare, inclusiv dotări), este de 2.071.025 lei, fără TVA. Suprafața totală a clădirii va fi de 334,3 mp și va cuprinde, pe lângă o sală de conferințe, birouri, un turn cu terasă și o încăpere cu 11 diorame, ce reprezintă habitatele naturale și speciile sălbatice care constituie obiective de conservare în cele două situri. Viitorii vizitatori se vor putea orienta în situl Frumoasa și cu ajutorul unei machete tridimensionale care va cuprinde traseele tematice și alte informații relevante. Totodată, în curtea centrului de vizitare, pe o suprafață de 1000 mp, vor fi realizate centre expoziționale exterioare, ce vor consta în reconstituiri ale unor colțuri din natură, unde se pot explica vizitatorilor cum s-au format și cum se pot menține o serie de habitate naturale ale zonei. Construcția va fi realizată din bușteni de lemn, iar turnul, din piatră. Centrul de vizitare va funcționa și ca punct de informare pentru întreaga zonă, iar construcția sa va fi realizată până în toamna anului 2014.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum fentează legea, transportatorii cu camioane supra-încărcate. Dacă refuză cântarul, amenda este de 5 ori mai mică

Publicat

Șoferii care circulă cu autocamioane încărcate peste limita legală, profită de o portiță în lege, care le permite să ocolească amenzile mari pe care le-ar putea lua în trafic. 

Concret, aceștia refuză cântărirea mașinii și asta le aduce o amendă mult mai mică decât cea pe care ar primi-o dacă ar accepta. În plus, rămân și cu plăcuțele de înmatriculare, o altă sancțiune posibilă. 

Peste 700 de șoferi au refuzat anul trecut cântărirea camioanelor încărcate și au preferat să plătească amenda pe persoană fizică.

Dacă ar fi acceptat să tragă camionul pe cântar și s-ar fi constatat o supraîncărcare a acestuia, amenda era de până la cinci ori mai mare, potrivit Europa Liberă.

Orice transport pe drumurile publice este reglementat în ceea ce privește greutatea încărcăturii, în sensul că nu poate fi depășită o masă totală maximă, în funcție de categoria de drum.

Astfel, transporturile grele sunt verificate și cântărite de inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR).

  • „Refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire şi/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de a însoţi vehiculul personalului cu atribuţii de control în vederea cântăririi şi/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum şi refuzul de a prezenta personalului cu atribuţii de control documentele privind transportul, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicată conducătorului auto”.

Dacă plătește amenda în 48 de ore, acesta se înjumătățește.

De această lege deficitară profită tot mai mulți transportatori care se știu că depășesc cu mult greutatea admisă pentru a circula pe drumurile din țară.

În situațiile tot mai dese în care activiștii de mediu reclamă transporturi supraîncărcate cu lemn, nisip sau piatră pentru balastiere, șoferii preferă să primească amenda în nume propriu, banii fiind ulterior recuperați de la patronul firmei care a organizat transportul.

Dacă s-ar supune cererii inspectorilor de la ISCTR de a cântări camionul, amenda ar putea ajunge până la 30.000 de lei în cazul camioanelor cu axă triplă.

Legea mai spune că Poliția ridică plăcuțele de înmatriculare ale camionului până la remedierea situației.

Dar acest lucru se poate rezolva foarte ușor prin descărcarea surplusului din camion, după care autovehiculul își poate continua cursa.

Sursă: Europa Liberă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lucian Bode: Profesorii cu teze de doctorat plagiate nu vor mai putea preda. Vor avea interzis la Academia de Poliție

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că modificările legislative avute în vedere în următoarea perioadă interzic profesorilor de la Academia de Poliţie „A.I. Cuza” să mai predea la această unitate de învăţământ în cazul în care se dovedeşte că au plagiat tezele de doctorat. 

„Există mecanisme legale, instituţionale care au această obligaţie şi, de altfel, sunt în evaluarea CDNATCU.

Unele, trei la număr, au fost declarate plagiate, altele sunt în evaluare, cu siguranţă, profesorii de la Academia de Poliţie care – Doamne fereşte! – ar avea teza plagiată, demersurile pe care noi le facem, o să vedeţi în lege, vor preciza exact: nu mai pot preda la Academia de Poliţie, dacă au avut o teză care s-a dovedit a fi plagiată”, a declarat Lucian Bode.

Anunțul a fost făcut joi. într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Instituțiile publice, obligate să accepte plata online a taxelor, impozitelor și amenzilor. Inițiativă legislativă a USR PLUS

Publicat

La Camera Deputaților a fost depusă o propunere legislativă prin care instituțiile publice să fie obligate să accepte și plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor și altor obligații de plată.

Astfel, ar fi ușurată viața cetățenilor, prin acces la beneficiile tehnologiilor moderne și prin economie de timp și resurse, dar se va realiza și o colectare mai rapidă și eficientă a impozitelor și a taxelor.

„Din 2016, instituțiile publice sunt obligate să accepte încasări și prin cardurile de credit și de debit.

Acum în 2021, este momentul să continuăm modernizarea și să impunem operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, etc. obligația de a accepta și plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță”, transmite USR PLUS.

„Prin această inițiativă, respectăm dorința cetățenilor care își doresc să nu mai fie plimbați între diferite instituții pentru a plăti taxe, impozite, amenzi și alte obligații.

Continuăm modernizarea instituțiilor publice și grăbim digitalizarea prin propunerea legislativă depusă. Toți cetățenii vor avea acces la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor și taxelor pe întreg teritoriul României.

Administrația publică trebuie să conștientizeze faptul că plățile online nu mai reprezintă o noutate pentru cetățenii români. Ne gândim, de asemenea, și la cei care au plecat la muncă în străinătate.

Chiar dacă nu se află în țară, românii din diaspora continuă să plătească taxe în locul bătrânilor rămași acasă. Prin implementarea unui sistem de plată modern, o vor putea face de la distanță, ușor și în timp util”, declară deputatul USR PLUS Brian Cristian.

„E momentul să le oferim românilor motive să aibă încredere în instituțiile statului. Propunem, prin această inițiativă, o abordare coerentă și unitară în digitalizarea administrației publice.

Ea are un dublu rezultat benefic: reduce disconfortul cetățenilor și creează cadrul pentru optimizarea costurilor, dar și a colectării de venituri de către instituțiile publice. E datoria statului român să ofere servicii publice online eficiente și sigure.

Acum, avem și un termen limită pentru atingerea acestui scop: șase luni de la intrarea în vigoare a acestei legi”, declară deputatul USR PLUS de Cluj Viorel Băltărețu.

Proiectul de lege modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Instituțiile publice vor putea decide asupra soluției implementate, în condițiile în care există pe piață și funcționează cu succes numeroase aplicații.

Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice.

Pot fi utilizate și alte soluții software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online și direct prin pagina web proprie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

WhatsApp își actualizează termenii de confidențialitate, din 15 mai. Primele probleme apar cu autoritățile din Germania

Publicat

Facebook Inc. a primit ordin, de la o autoritate germană pentru protejarea confidențialității să nu mai colecteze datele utilizatorilor germani de pe WhatsApp, în contextul lansării unor noi termeni de confidențialitate la 15 mai 2021.

Potrivit Bloomberg, autoritățile germane consideră că încercarea companiei de a-i determina pe utilizatori să fie de acord cu practica în termenii actualizați nu este legală.

Johannes Caspar, care conduce autoritatea de confidențialitate din Hamburg, a emis o interdicție de urgență de trei luni, interzicând Facebook să continue cu colectarea datelor.

A cerut, de asemenea, unui grup de autorități de reglementare a datelor din Uniunea Europeană să ia măsuri și să emită o hotărâre pentru toate cele 27 de națiuni membre.

Noii termeni WhatsApp care permit recuperarea datelor sunt considerați netransparenți, inconsecvenți și prea largi, a spus el.

Ordinul lovește în esența modelului de afaceri și a strategiei de publicitate țintită a Facebook.

WhatsApp, aparținând de Facebook, a calificat revendicările lui Caspar ca fiind „greșite” și a declarat că ordinul nu va opri implementarea noilor condiții.

Acțiunea autorității de reglementare „se bazează pe o neînțelegere fundamentală” a scopului și efectului actualizării, a declarat compania într-un comunicat.

Gigantul tehnologic din SUA s-a confruntat cu critici globale cu privire la noii termeni pe care utilizatorii WhatsApp trebuie să-i accepte până pe 15 mai.

Facebook Inc nu este la primele probleme în Germania: în urmă cu un an, și Curtea Federală de Justiție din Germania a solicitat companiei să înceteze colectarea automată şi mai ales fără acord specific a datelor utilizatorilor aplicaţiilor sale precum Whatsapp sau Instagram.

În 2019 de autoritatea naţională în domeniul concurenţei a

Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel în faţa unui tribunal care i-a dat câştig de cauză.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate