Connect with us
Advertisement

Actualitate

CJ Alba a început cartografierea siturilor „Frumoasa” şi pregăteşte construirea centrului de vizitare Poarta Raiului din Munţii Şureanu

Publicat

Consiliul Judeţean Alba, în calitate de unitate de implementare a proiectului „Managementul integrat al siturilor Frumoasa”, situate în masivele montane Cindrel, Lotru și Șureanu, pe teritoriul a patru judeţe, a semnat contractul de servicii pentru evidența regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente din această zonă. Proiectul are o valoare totală de 13.122.256 lei, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa prioritară 2, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Câştigătoarea licitaţiei pentru realizarea studiilor științifice necesare realizării planului de Management integrat al siturilor ROSCI 0085 Frumoasa și ROSPA 0043 Frumoasa SMIS – CSNR 36409 – Lot 2 – Realizarea unui sistem de evidență a regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente este „Blom România” SRL Târgoviște (Dâmbovița), cu o propunere financiară (fără TVA) de 157.482 de lei. Subcontractanți sunt „Sucato Land” SRL, care va presta activități de topografie și cadastru în procent de 20% și „Adriacard Project” SRL, care va presta activități de topografie, tot în procent de 20%. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat pentru noiembrie 2013, iar contractul se va desfășura pe o durată de 6 luni. Rezultatul acestui contract este acela că, pentru prima dată, regimul de proprietate al terenurilor din sit va fi cunoscut cu exactitate, lucru esențial pentru elaborarea unui plan de management al zonei.

Siturile „Frumoasa”, ce adăpostesc habitate de specii rare de animale și plante, aflate în Munții Parâng, sunt cercetate, organizate, administrate şi promovate, pentru o perioadă de 10 ani, prin proiectul de management integrat finanţat din fonduri europene şi inițiat de Consiliul Județean Alba. Suprafața totală a ariilor vizate de proiect este de 137.115 ha, localizată în raza teritorială a județelor: Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea.

Cu ajutorul unor biologi, oameni de știință și specialiști se va întocmi un studiu prin care să fie definit statutul speciilor de plante și animale, stabilite niște reguli de conservare a acestora, va fi construit un centru de informare despre sit și realizat un plan de administrare a zonei.

De asemenea, proiectul își propune realizarea infrastructurii destinate managementului conservativ integrat al celor două situri. Din acest punct de vedere este necesară informarea și conștientizarea factorilor interesați din localitățile Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca, Cugir, Pianu de Sus, Șugag, Beriu, Orăștioara de Sus, Petrila, Petroșani cu privire la importanța conservării biodiversității în zona Frumoasa. Totodată, proiectul urmărește și întărirea capacității instituționale a administrației siturilor.

În proiect sunt cuprinse şi realizarea unei colecțiii de filme documentare științifice despre ecosistemul zonei, unei pagini de internet, spoturi audio, caravane de informare a localnicilor despre biodiversitatea zonei și regulile de conservare a acesteia, tabere educaționale pentru copii, dezbateri publice cu specialiști și localnici și conferințe de presă.

În cadrul proiectului se vor derula mai multe activităţi ce includ elaborarea planului, strategiei şi măsurilor de management al ariei protejate, orientate spre protecţia şi gestionarea mediului, activităţi de conştientizare şi informare, dar şi activităţi de instruire a personalului care va gestiona Aria Naturală Protejată “Frumoasa”.

 

De asemenea, în prezent, proiectul tehnic necesar licitației pentru construcția unui centru de vizitare în zona Poarta Raiului este în curs de elaborare. Valoarea estimată pentru construirea centrului de vizitare din Poarta Raiului cu diorame si amenajarea spatiilor expoziţionale exterioare, inclusiv dotări), este de 2.071.025 lei, fără TVA. Suprafața totală a clădirii va fi de 334,3 mp și va cuprinde, pe lângă o sală de conferințe, birouri, un turn cu terasă și o încăpere cu 11 diorame, ce reprezintă habitatele naturale și speciile sălbatice care constituie obiective de conservare în cele două situri. Viitorii vizitatori se vor putea orienta în situl Frumoasa și cu ajutorul unei machete tridimensionale care va cuprinde traseele tematice și alte informații relevante. Totodată, în curtea centrului de vizitare, pe o suprafață de 1000 mp, vor fi realizate centre expoziționale exterioare, ce vor consta în reconstituiri ale unor colțuri din natură, unde se pot explica vizitatorilor cum s-au format și cum se pot menține o serie de habitate naturale ale zonei. Construcția va fi realizată din bușteni de lemn, iar turnul, din piatră. Centrul de vizitare va funcționa și ca punct de informare pentru întreaga zonă, iar construcția sa va fi realizată până în toamna anului 2014.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement