Connect with us
Advertisement

Educație

CNCAV: Risc de infectare în familiile cu copii la școală, cu până la 25% mai mare. Acțiuni de informare la ședințele cu părinții

YouTube video

Publicat

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că din septembrie vor fi echipe mobile pentru fiecare școală, pentru vaccinarea copiilor și a familiilor lor.

De asemenea, vor fi acțiuni de informare online la ședințele cu părinții.

Riscul de îmbolnăvire a familiilor cu copii școlari este cu până la 25% mai mare.

Declarațiile coordonatorului CNCAV:

„Împreună cu Ministerul Educației, vor avea loc în perioada următoare, foarte probabil începând din luna septembrie, acțiuni de informare online în cadrul ședințelor cu părinții în care reprezentanți fie din direcțiile de sănătate publică, fie din corpul medical din fiecare județ, vor fi prezenți și vor răspunde întrebărilor legitime și firești pe care părinții și cadrele didactice le pot avea în legătură cu vaccinarea”, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la ședința săptămânală pe tema pandemiei de COVID-19 care are loc la Guvern.

De asemenea, în privința organizării centrelor de vaccinare din școli, Gheorghiță a precizat: „Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare: vor fi cu siguranță unități de învățământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcționeze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unității de învățământ și, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor, acolo, de pildă, unde unitatea de învățământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare. Însă, în mediul rural, dar și în urban, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Practic, ne dorim ca fiecărei unități de învățământ să-i fie alocată o echipă mobilă și unitatea de învățământ să centralizeze periodic persoanele care doresc să se vaccineze.”

„În cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, vaccinul de la Pfizer beneficiază în continuare de autorizația condiționată pentru schema inițială și este reglementată și administrarea dozei 3 la persoanele imunodeprimate, așa cum a recomandat Agenția Națională pentru alimente și medicamente din SUA. Legat de vaccinarea în unitățile de învățământ, în preocuparea noastră de bază este aceea de a crește accesul la vaccinare a tuturor celor care vor să se vaccineze și aici mă refer la copiii eligibili cu vârstă de peste 12 ani. Însă, în același timp, vor avea posibilitatea să se vaccineze și cadrele didactice, personalul din învățământ și aparținătorii copiilor și aici mă refer la părinți, bunici, în mod deosebit cei care locuiesc la aceeași adresă.

Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare: vor fi cu siguranță unități de învățământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcționeze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unității de învățământ și, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor, acolo, de pildă, unde unitatea de învățământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare. Însă, în mediul rural, dar și în urban, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Practic, ne dorim ca fiecărei unități de învățământ să-i fie alocată o echipă mobilă și unitatea de învățământ să centralizeze periodic persoanele care doresc să se vaccineze.

În felul acesta, se stabilește un interval orar, o zi într-o săptămână, fie spre sfârșitul programului, se identifică spațiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare și, repet, după cum știm, minorii care au nevoie să fie însoțiți de unii dintre aparținători, de reprezentanți legali, se pot prezenta și pot să fie vaccinați împreună cu cei din familie tocmai pentru că riscul în cazul unui copil care se infectează este să transmită în familie și, în cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluția poate să fie nefavorabilă cu cazuri cu severitate crescută.

De altfel, sunt studii publicate care ne arată că familiile care au copii preșcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire de COVID-19, iar cei care au copii din clasele de primar în sus au un risc de 20-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei. Practic, confirmă faptul că transmiterea se poate face de la părinți, bunici la copii, dar și invers, așa încât este principala modalitate prin care noi putem să limităm răspândirea virusului.

De asemenea, în unitățile din învățământul universitar, în campusurile studențești avem în vedere organizarea unor cabinete de vaccinare, acolo unde sunt unitățile locative pentru studenți.

Un aspect important este partea de informare privind beneficiile vaccinării. Împreună cu Ministerul Educației, vor avea loc în perioada următoare, foarte probabil începând din luna septembrie, acțiuni de informare online în cadrul ședințelor cu părinții în care reprezentanți fie din direcțiile de sănătate publică, fie din corpul medical din fiecare județ va fi prezent la aceste ședințe online și va răspunde întrebărilor legitime și firești pe care părinții și cadrele didactice le pot avea în legătură cu vaccinarea.

Cred că aceste ședințe cu scop informativ aduc beneficii importante atât în rândul elevilor, copiilor eligibili, dar și în rândul aparținătorilor, părinți, bunici, cadre didactice care pot în felul acesta să afle informațiile de care au nevoie pentru a fundamenta decizia legată de vaccinare. Din păcate vedem ce se întâmplă în SUA, un număr tot mai mare de copii, chiar cu vârstă sub 12 ani, sunt diagnosticați cu infecție Covid-19 și ajung chiar în secțiile de terapie intensivă. Sunt semnale, deși lucrurile nu sunt încă foarte clare, că infecția cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, al copiilor, lucru care era atipic până acum.

De asemenea, tinerii sunt expuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire, vorbim de o variantă mult mai transmisibilă, tinerii se adună, interacționează mai mult, sunt expuși mai frecvent riscului de infecție și, bineînțeles, într-un procent mult mai mic se respectă măsurile de prevenție, deci cumva se poate explica prin aceste motive de ce în momentul de față se înregistrează un număr mult mai mare de cazuri în rândul celor tineri și, bineînțeles, acoperirea vaccinală la tineri este mult mai redusă comparativ cu persoanele cu vârstă de peste 50-55 de ani.”

surse: Guvernul României, edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ghiorghi

    miercuri, 25.08.2021 at 00:49

    BĂI 🐖🐃 CE EȘTI.
    Împușcăte că așa scapa țară de încă un neghiob.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement