Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CODUL RUTIER, în atenţia senatorilor. Cea mai recentă variantă de modificare a sancţiunilor de circulaţie

Publicat

Senatorii din două comisii, respectiv de Apărare și Administrație analizează proiectul noului Cod Rutier, aprobat de Guvern sub forma unui proiect de lege şi transmis spre dezbatere Parlamentului. Senatorii intenţionează să formuleze amendamente prin care pedepsele propuse să fie reduse. Şoferii trebuie să ţină cont însă că de la 1 ianuarie salariul minim brut creşte la 850 de lei, de la 800 de lei, la fel ca valoarea punctului de amendă, de la 80 de lei, la 85 de lei.

În schimb, unii senatori au avansat ideea ca violenţa în trafic să fie pedepsită cu suspendarea permisului.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, în cazul accidentelor grave, respectiv un an, pentru cele soldate cu pagube materiale.

Dacă un şofer trece pe culoarea roşie a semaforului, riscă permis suspendat pe maximum 60 de zile, potrivit aceluiaşi proiect de lege.

În forma revizuită şi publicată pe site-ul MAI, în urma perioadei de dezbatere publică, au fost stabilite sancţiuni mai mici faţă de prima variantă pusă în discuţie. S-a renunţat la prevederea prin care şoferii care nu-şi plătesc amenzile de circulaţie riscau să rămână fără permisul de conducere. O altă prevedere a fost eliminată şi anume cea prin care erau stabilite amenzi pe maximum 16.000 de lei şi permis supendat pe doi ani pentru conducători auto care nu respectau culoarea roşie a semaforului. De asemenea, a fost scoasă amenda de până la 10.000 de lei şi permis suspendat pe 120 de zile pentru şoferii care nu acordă prioritate pietonilor, fiind păstrată regula ce stabileşte sancţiune de până la 40 de lei şi permis suspendat pe 30 de zile.

De asemenea, cel care comite accidentul sau are dosar penal primeşte de la procuror o prelungire a dreptului de a conduce până când se dă o hotărâre definitivă. Conform noilor propuneri, însă, procurorul sau judecătorul va putea prelungi dreptul de a conduce numai dacă nu exista niciun pericol pentru circulaţia pe drumurile publice.

În ceea ce priveşte consumul de alcool, premierul Ponta declara anterior că “până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat – n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”.

La capitolul amenzi pe clase de sancţiuni faţă ce cele cinci categorii din prezent, se introduce a şasea. Acum, clasa a V-a de sancţiuni prevede 21 până la 100 puncte-amendă, doar pentru persoanele juridice, în noua variantă se propune de la 21 la 50 puncte-amendă, aplicabile si persoanelor fizice. În clasa a VI-a vor fi de la 51 la 120 puncte-amendă, respectiv maxim 9.600 lei.

Faţă de prima variantă a proiectului, scad sancţiunile pentru şoferii care conduc sub influenta băuturilor alcoolice ori depăşesc viteza cu peste 60 km/h, de la aproape 10.000 lei, la maxim 4.000 lei. Ar rămâne în vigoare prevederea de suspendare a permisului pentru 180 de zile. Aceleaşi sancţiuni sunt şi pentru cei care conduc autovehicule neînmatriculate, nu opresc la nivel cu calea ferată ori pe sensul opus al autostrăzii.

La vânzarea autovehiculului, fostul proprietar are obligaţia de a notifica autoritatea competentă, în scris, înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, aceasta va înregistra în evidenţe şi va înscrie noul proprietar. În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, se operează de drept suspendarea înmatriculării vehiculului.

Alte prevederi propuse în noul Cod Rutier: examenele teoretice şi practice pentru obţinerea permisului auto vor fi înregistrate video şi şoferii răspund pentru purtarea centurilor de către pasagerii minori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax