Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Comunicat: De ce cartierul Orizont merită să aibă un centru civic. Ați auzit de “five minutes walking distance”?


Publicat

Cartierul Orizont, din nordul orașului Alba Iulia, se apropie de maturitate. În aproape 15 ani, s-au construit o mulțime de case, s-au tras utilități, s-au asfaltat mii de metri pătrați de drum, s-a instalat iluminat stradal. Chiar dacă mai este de lucru, la … orizont se profilează un cartier modern și elegant.

Ca toate marile cartiere, și acesta merită să aibă un centru civic. A fost plănuit încă de la început și va avea magazine, restaurant, farmacie, sediu de bancă, post de poliție; se va amenaja și o stație de transport în comun. Sunt incluse dotări educaționale, respectiv o grădiniță și un spațiu pentru after school.

Centrul de cartier are prevăzută amenajarea unui parc de dimensiuni generoase. Pe planșă apare un spațiu verde de 1.600 de metri pătrați, cu loc de joacă pentru copii, cu mobilier stradal smart, adică băncuțe cu prize USB. Merită subliniat că în vecinătate există și o bază sportivă.

Au nevoie locuitorii din Orizont de o astfel de dezvoltare? Fără îndoială. Fie și pentru că prețul proprietăților pe care le dețin va crește prin realizarea unei asemenea investiții.

“Five minutes walking distance” este un principiu care poate fi regăsit în lucrările recente de urbanism. Mai pe românește, să nu aglomerezi străzile către mall dacă nu ai nevoie decât de un kilogram de făină sau dacă vrei să bei o cafea; totul se rezolvă cu o plimbare pe jos de cinci minute. Ați auzit de Sopor, primul cartier conceput în urma unui concurs internațional de soluții, la Cluj? Un cartier – șase cvartale – șase centre de cartier, închipuit tocmai pe ideea “five minutes walking distance”. 

Legătura cu Clujul nu este gratuită. Investitorul implicat în proiectul Orizont construiește în inima Ardealului imobile care sunt un reper de calitate, cu încălzire în pardoseală și izolație fonică.

PUZ-ul propus a fost primit cu bucurie de unii dintre rezidenți și contestat de alții, dar investitorii au mers în mijlocul lor să le explice care sunt avantajele proiectului.

“Am închipuit acest centru de cartier încă de la început. Vorbim despre o parcelă pe care ne-am propus să construim imobile de înălțime redusă, de două și trei etaje, care să aibă la parter spații comerciale. Ne dorim străzi largi, cu trotuare pavate, cu un parc de dimensiuni considerabile, totul elegant și de calitate. Indicii urbanistici pe care îi propunem sunt foarte mici: 11.000 de metri pătrați construiți pe aproape 18.000 de metri pătrați (parcela are 21.000 de mp, dar 3.000 sunt dedicați rețelei de transport), ceea ce înseamnă un coeficient de utilizare a terenului de 0,6. Asta deși PUG-ul ne permitea un CUT de 1,5, adică de două ori și jumătate mai mult”, a subliniat Cristian Tomoiagă-Nicola, patronul Vizionar Invest s.r.l., societatea care și-a asumat proiectul.

Nu doar CUT-ul este mai mic decât cel prevăzut, ci și POT-ul, adică procentul de ocupare a terenului: 19%, față de cel maxim de 40%.

9 clădiri P+2 și P+3 sunt propuse prin planul urbanistic zonal, la marginea cartierului Orizont. Niciuna nu se apropie de limita parcelei pe care este amplasată, astfel încât să atenteze la însorirea vecinilor. Au fost propuse un imobil de 30 de apartamente, două de 16, trei de 18 apartamente și un bloc cu 24 de locuințe.

Planul urbanistic zonal propus pentru vestul cartierului Orizont a trecut prin toate comisiile de specialitate ale Primăriei Alba Iulia și a primit vot pozitiv în Consiliul Local.

“În PUZ-ul aprobat în anul 2015 se poate observa că regimul de înălțime este P+2 și P+3. Același regim l-am solicitat și acum, în noul PUZ”, a spus Ionuț Curea, dirigintele de șantier.

Investitorul a comandat și un studiu de trafic. “Din punct de vedere al raportului debit/capacitate, tronsoanele și intersecțiile studiate pot prelua traficul generat de nouă amenajare în condiții actuale de circulație, fără o creștere semnificativă a indicatorilor calitativi privind gradul de fluență și confort a circulației”, este concluzia societății angajate, Traffic Plan s.r.l.

Așadar, Orizont este pe drumul cel bun și promite să devină un cartier de bună calitate al capitalei Ardealului.

În ceea ce priveste locuitorii din zona, am adresat o serie de întrebări către aceștia astfel încăt să aflăm părerile lor cu privire la construcția ansamblurilor imobiliare de către compania Vizionar Invest SRL.

Întrebați ce părere au despre noile ansambluri imbiliare P+2 și P+3 Călin Ștefan, unul dintre locuitorii ansamblului de case ne-a declarat: „Consider că la acest moment o investiție consistentă este necesară în cartierul Orizont deoarece un proiect de această mărime presupune automat o viziune unitară și integrativă, aspect care lipsește în cazul unor investiții mai mici și întinse pe o perioadă mai lungă de timp. Lucurile prezentate în proiect arată bine, cel puțin din imaginile prezentate”

Iar când vine vorba de facilitățile pentru locuitorii din cartier aceștia sunt de acord că „la acest moment se simte lipsa acestor facilități în cartier, viața locuitorilor s-ar simplifica într-o anumită măsură având aproape spații comerciale, spații dedicate copiilor și zone verzi amenajate. Am face economie de timp și bani dacă acestea ar fi mai aproape”.

Aurel Viorel Vintan declara de asemenea că “este un avantaj, deoarece în zonă nu sunt astfel de facilități, iar magazinele, parcul, locurile de joacă pentru copii aduc un plus de valoare cartierului, dar și proprietarilor de locuințe”.

Am vrut de asemenea să aflăm de ce au fost depuse sesizari și de ce există anumite persoane din zonă nemulțumite de construcția ansamblurilor de P+2 și P+3 , iar aici am aflat mai multe răspunsuri.

Unii locuitori din cartier cred că lipsa de informare exactă asupra a ceea ce urmeaza să se construiască este unul dintre motivele pentru care s-au depus câteva sesizări în trecut, însă consideră că aceste lucruri pot fi ușor rezolvate dacă dezvoltatorul va comunica mai mult beneficiile acestor proiecte imobiliare.

Câteva persoane ne-au declarat mai detaliat motivele pentru care unii dintre vecini ar fi nemultumiți “Cred că este oarecum normal ca un procent dintre oameni să fie neîncrezători sau chiar nemultumiți. Poate că este chiar benefic. Aici mă refer la cei care au o abordare rațională, nu emoțională. Ei sesizează posibile impacturi negative ale proiectului care astfel pot fi luate în calcul și eventual ajustate din timp” , a declarat Călin Ștefan.

Domnul Aurel Viorel Vintan consideră în schimb ca aceștia “nu sunt sau nu au fost corect informați cu privire la investițiile propuse în zonă” și că investitorii ar trebui să facă o informare mai amănunțită asupra proiectului și a investițiilor din zonă astfel încât să aibă acces toți locuitorii cartierului, nu doar cei aflați în vecinatatea terenului unde va avaea loc construcția. Acesta propune eventual amplasarea unor panouri publicitare care să promoveze proiectul.

Principalul argument în cazul celor care s-au opus proiectului a fost încadrarea zonei ca fiind zonă verde, lucru intens contestat de dezvoltator. Încadrarea ca zonă verde a parcelei unde urmează a se realiza construcția li s -a părut ciudată unor locuitori din zona aceștia declarând că „nu știu în ce măsură sunt adevărate, mi s-ar părea totuși ciudat ca o proprietate privată să fie supusă unor asemenea restricții. Dacă investitorul respectă normele legale, nu văd cum cineva ar putea să-i impună ce să facă cu acest teren. În ultimă instanță este vorba despre o proprietate privata, nu publică. Cum ar fi ca cineva să încerce să ne oblige să facem o plantație de cireși pe terenul nostru doar pentru că așa li s-ar părea lor frumos?”

Pe de alta parte domnul Ioan Bleza consideră ca „fiecare înțelege din zona verde ce vrea, din punctul meu de vedere un teren fara amenajare poate fi privit ca spatiu verde doar daca faci corelație cu culoarea”.

De asemenea acesta consideră că nemulțumirile unor locuitori din zonă vin din cauza că ”nu reușesc să vadă și partea plină a paharului, pentru ca pe partea de cai de acces in cartier exista minusuri mari și pentru ca nu exista ceva sa multumeasca pe toata lumea”.

Dorind să aflăm atitudinea dezvoltatorului fata de locuitorii din zonă, am aflat de la domnul Călin Ștefan că acesta a discutat nu doar cu vecinii direcți ai zonei care se doreste amenajată, ci și cu locuitorii care locuiesc mai departe de zona respectivă. S-a prezentat proiectul și s-a luat feedback. Totul s-a făcut transparent și la lumină, lucru rar și de apreciat.

“Compania investește de multă vreme în utilități și facilități în cartierul Orizont. Este un caz fericit în care interesul financiar al investitorului (care își doreste să dezvolte o zonă mai vandabilă) se suprapune cu interesul locuitorilor, care beneficiază de aceste investiții” a mai completat acesta.

De asemenea Ioan Bleza. a completat ca pentru el „Comunicarea trebuie sa vina din ambele directii, iar in ceea ce ma priveste, comunicarea cu dezvoltatorul este una buna si foarte buna, nu intotdeauna poate pe subiecte placute dar de fiecare data incheiate cu solutii”. El considera ca orice proiect are si etape vulnerabile, pana acum dezvoltatorul reusind sa mentina un echilibru bun intre inconvenientul unui santier cu lucrarile aferente si conditiile asteptate de beneficiar pentru a locui.

Intrebați dacă aceste noi construcții vor aduce mai multe beneficii decât dezavantaje, oamenii din zonă au fost de acord ca investiția în magazine, drumuri de acces și facilități pentru copii cum ar fi grădinițe și parc este un real beneficiu, iar acest mic cartier al orașului se va transforma într-unul accesibil și ofertant pentru orice familie.

“Se pare că sunt tot mai multe familii tinere care aleg să se mute în cartierul Orizont. Parcul ar fi cu siguranță benefic atât pentru copii cât și pentru părinți, mai ales dacă ar fi o zonă închisă și protejată” a conchis domnul Călin Ștefan.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Sticlele cu apă au termen de valabilitate deși apa nu expira. Ce se întâmplă dacă o consumi după data inscripționată pe etichetă

Publicat

Apa nu expiră niciodată, dar cu toate acestea are termen de valabilitate. Apa este considerat un produs alimentar consumabil și, ca atare, este supus legilor alimentației publice care necesită date de expirare pentru toate produsele aflate în comerț.

Atât sticlele de apă plată, cât și cele de apă minerală au inscripționate un termen de valabilitate, motiv pentru care, cel mai probabil, mulți se gândesc că până la acea dată este apa bună de băut.

Specialiştii susțin că, de fapt, data aceea nu reprezintă termenul de valabilitate al apei, ci al sticlei din plastic, sctie DCNews

Plasticul, oricât de sigur ar fi produs, conține tot felul de chimicale care pot ajunge în apă dacă sticlele stau la temperaturi ridicate.

Cel mai mare pericol este când sticla ta cu apă rămâne în mașina încinsă câteva ore și începe pur și simplu ”să fiarbă”. În aceste condiții, anumite substanțe din recipientul de plastic precum BPA (bisfenol A) pot difuza în apă, iar astfel de substanțe prezintă un risc ridicat de a favoriza apariția cancerului.

„Ştiaţi că data de expirare imprimată pe sticlele de apă îmbuteliată nu se referă la apa din sticle? Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate.

După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros”, susţine medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, potrivit antena3.ro.

Ce se întâmplă cu apa, dacă depășește termenul de pe ambalaj

Deci, chiar dacă apa în sine nu expiră, ambalajul da și nu este recomandat consumul apei îmbuteliate după data expirării sticlei.

În anul 1987 a fost introdusa una dintre primele reglementari în acest sens, care spunea că orice produs alimentar ambalat nu poate avea o data de expirare mai mare de 2 ani, iar cu timpul, această regulă a devenit un standard la nivel mondial.

Plasticul din care este confecționat ambalajul are un grad de permeabilitate, iar în timp, compoziția acestuia se poate infiltra în apă, contaminând-o. Acești compuși care provin din plastic se pot acumula în organism, ducând la diverse afecțiuni.

În plus, apa îmbuteliată și carbogazificată, care a depășit termenul de expirare, își poate pierde aciditatea, dezvoltând un gust de „stătut”.

Există mai multe motive pentru care sticlele de apă vin cu o dată de expirare. Apa este considerat un produs alimentar consumabil și, ca atare, este supus legilor alimentației publice care necesită date de expirare pentru toate produsele aflate în comerț.

În plus, data de expirare a apei îmbuteliate prezintă anumite avantaje pentru producător. Deși apa, în sine, nu face rău organismului, sticla din plastic în care este ținut lichidul s-ar putea degrada în timp iar substanțele din plastic să intre în apă.

Dacă consumatorii reclamă la protecția consumatorului faptul că apa îmbuteliată are un gust de stătut, atunci companiile ar putea avea probleme dacă nu au inscripționate aceste date de expirare.

Totuși de cele mai multe ori nu faptul că aceste ape îmbuteliate expiră le face rele al gust, ci procesele de fabricație în sine; în timpul procesului de îmbuteliere pot apărea erori ori apa să fie contaminată cu tot felul de substanțe înainte de a ajunge în sticle.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

26 ianuarie: Ziua internațională a soțului. Idei de mesaje pentru cel mai bun bărbat din viața ta

Publicat

Cu toții știm când este ziua mamei sau a iubitei. Puțini știu că există și o zi internațională a soțului, pe 26 ianuarie, care se sărbătorește de la mijlocul anilor 80 ai secolului trecut. 

Dedicată recunoașterii soților de pretutindeni, respectul ne amintește să luăm timp pentru partenerul nostru. De la a fi recunoscătoare pentru împlinirea și securitatea unei relații pe termen lung până la creșterea moralului și a bunăstării oferite de soți, există multe motive pentru a sărbători.

Această zi este un moment pentru a-i arăta soțului tău că îți pasă și apreciezi toate lucrurile pe care el le face pentru tine și casă.

Dacă a trecut ceva timp de când nu ți-ai exprimat aprecierea pentru cel cu care ești căsătorită, acum este șansa ta.

Această zi nu este despre oferirea de cadouri, ci despre petrecerea timpului împreună, să ne bucurăm unul de celălalt și să ne apreciem unul pe celălalt.

Cum să arăți apreciere

Aprecierea nu este doar pentru ocazii speciale. Fiecare zi poate fi grozavă pentru a fi recunoscătoare față de un soț.

Faceți lucrurile mici. A face ceva frumos pentru un soț este o modalitate excelentă de a-i arăta că este iubit.

Un mic gest poate fi foarte semnificativ. Orice lucru care l-ar putea face pur și simplu să zâmbească, merită făcut!

Pune sentimentele în cuvinte. Nu te feri de „mulțumesc” și „te iubesc”.

Idei de mesaje pentru cel mai bun soț:

De când ne-am căsătorit, mi-ai făcut lumea mai frumoasă, pentru că tu ești mereu lângă mine și ești sprijinul meu în viață. Te iubesc!

Să fii soțul meu este cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla. Afecțiunea ta îmi încălzește sufletul. Te iubesc mult!

Am doi ochi care vor să te vadă, am două mâini ce vor sa te îmbrățișeze, am două buze ce vor să te sărute, dar am o singura inima ce bate numai pentru tine!

Ești cel mai bun, cel mai blând, cel mai delicat și îmi aduci fericire în fiecare zi. Sunt o norocoasă!

Nu sunt cea mai frumoasă, nici cea mai inteligentă, dar tu m-ai făcut să mă simt așa. Pentru asta, te iubesc!

Ești bărbatul perfect, tatăl perfect, amantul perfect și prietenul de nădejde. Doar cu tine mă simt cea mai fericită, doar tu ești persoana pe care mă pot baza în orice moment. Te iubesc!

Ești cel mai bun soț de pe pământ, numai cu tine mă simt fericită. Întâlnirea cu tine a fost cel mai frumos moment din viața mea. Te iubesc pentru tot ceea ce faci pentru noi și vreau să nu ne despărțim niciodată.

Cu fiecare secundă care trece, te iubesc mai mult. La mulți ani de ziua internațională a soțului.

Dragostea am găsit-o lângă tine! Te iubesc!

Dragostea dintre noi este un miracol. Ne face cei mai fericiți oameni de pe planetă. Te iubesc!

Știam atât de puțin despre tine, dar m-am îndrăgostit încă din prima clipă. Vreau să fim întotdeauna împreună!

Sunt miliarde de stele și miliarde de vise, dar tu ești singura mea stea și singurul meu vis! Te iubesc!

Dragul meu, îți mulțumesc pentru căldura ta și fericirea care mi-o dai, ești mereu cu mine, atât la bine, cât și la greu. Te iubesc când vorbești, când ești tăcut sau când te uiți la mine, mereu te iubesc.

Vreau să știi că te iubesc foarte mult. Tu ești cel mai prețios om pe care-l am, tu ești familia mea, promit că voi avea grijă de tine și de sentimentele noastre până la adânci bătrâneți.

Dragostea ne face mai buni, mai sinceri, ne inspiră. Mulțumesc, dragul meu, că îmi dai în fiecare zi acest sentiment minunat.

Principalul lucru din viață este dragostea. Fiecare dintre noi are propria sa jumătate, de dragul căreia trăim. Jumătatea mea este acum la muncă. Dar vreau să-i transmit cuvinte bune și săruturi dulci. Dragostea mea, Domnul să te protejeze oriunde și oricând.

La multi ani, dragul meu, unicul si iubitul! Imi doresc ca visele tale sa devina realitate, sanatatea sa nu cedeze, iar norocul sa te vizitate în fiecare zi. Te iubesc si voi fi mereu aproape.

Ești soțul ideal și mă faci să mă simt soția ideală! Te iubesc dragul meu!

Am petrecut împreună atâția ani! Mi-ai făcut viața mai frumoasă și îți mulțumesc în felul meu! Te iubesc!

Când ești aproape, mă simt în liniște și siguranță. Îți doresc bunăstare, sănătate, încredere în viitor, succes în toate eforturile tale. Eu voi fi mereu alături și te voi susține.

Foto: Pixabay/Hoàng Đông Trịnh Lê

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, 26 ianuarie: Lista drumurilor din județul Alba, pe care vor fi amplasate radare ale Poliției Rutiere

Publicat

radar

Reprezentanții IPJ Alba au transmis lista drumurilor din județul Alba, pe care vor fi amplasate radare de supraveghere a vitezei în trafic. 

Amplasarea radarelor în data de 26 ianuarie 2022:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Volei Alba Blaj, victorie clară în fața echipei Volero Le Cannet din Franța, în prima manșă a sferturilor din Cupa CEV

Publicat

Jucătoarele echipei de volei din Blaj au punctat o victorie de proporții în prima manșă a sferturilor de finală din Campionatului European de Volei. 

Echipa Volei Alba Blaj a disputat la Târgu Mureș, marți, 25 ianuarie, un meci în prima manșă a sferturilor de finală ale Cupei CEV.

Sportivele din Blaj le-au întâlnit pe jucătoarele din Franța, jucătoare la echipa Volero Le Cannet.

Jucătoarele din Blaj au avut parte de o victorie clară, cu 3-0, în fața jucătoarelor din Franța.

La final scorul a fost de 3-0, (25-19, 25-13, 25-15), pentru sportivele din Blaj.

”Mulțumim publicului pentru atmosfera extraordinară!”, au scris reprezentanții clubului de volei din Blaj, pe pagina lor de Facebook.

Manşa retur va avea loc în Franţa, în 2 februarie.

În optimile de finală ale competiţiei, Volei Alba Blaj a eliminat formaţia elenă PAOK Salonic, cu 3-1 şi 3-0.

Dacă va obţine calificarea în semifinalele competiţiei, Volei Alba Blaj se va duela cu câştigătoarea dintre Uralochka Ekaterinburg şi Eczacibaşi Istanbul.

Volei Alba Blaj este angrenată în cea de-a opta campanie consecutivă în cupele europene, în care a jucat finale în fiecare competiţie: Liga Campionilor, Cupa CEV şi Challenge Cup.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate