Actualitate
Comunicat PSD: Alba Iulia – orașul ”inteligent” în care peste 70% dintre copiii înscriși nu au loc la creșă
”Într-atât de mult au zis că Alba Iulia este ”cel mai inteligent oraș” din România încât, în 2019, peste 150 de copii au rămas fără un loc la creșele publice și, cu toate acestea, reprezentanții administrației locale nici nu iau în calcul sugestiile părinților și nici nu fac nimic pentru ca situația să nu se mai repete în anii următori.
Nu de mult timp au fost afișate rezultatele înscrierilor la creșele publice din Alba Iulia și, din păcate, mai bine de 70% dintre copiii înscriși nu au prins un loc, peste 300 de părinți fiind puși astfel în dificultate. Este întru totul justificată nemulțumirea părinților care – fără ajutor din partea bunicilor și fără posibilități financiare de a plăti o bonă ori o creșă privată – se află într-o situație din care nu mai pot ieși.
La creșa din Cetate și Ampoi 1, pe cele 22 de locuri, s-au înscris 95, respectiv 62 de copii, iar la creșa din Ampoi 2, pe cele 15 locuri s-au înscris 56 de copii. Cu foarte mici excepții – însemnând lipsă domiciliu/reședință în Alba Iulia – părinților li se face o mare nedreptate, iar o nevoie de bază, care se repetă an de an, devine un lux, și nu poate fi rezolvată.
Poate fi soluționată – dacă se vrea – spre exemplu prin sistarea, într-un an, a subvenției de circa patru milioane de euro către Societatea de Transport Public (STP) și redirecționarea acestor bani spre astfel de investiții. Dar acest lucru ar presupune, deopotrivă, alte costuri și în anii următori, pentru asigurarea serviciilor de supraveghere și educație timpurie a copiilor, respectiv pentru plata angajaților, hranei, utilităților etc.
Dacă proiectele celor din Opoziție nu sunt luate în discuție, ar trebui luate în analiză măcar propunerile părinților, care nu o singură dată au solicitat, spre exemplu, transformarea centralei termice din cartierul Tolstoi în creșă.
Este frustrant pentru un părinte, ca singura posibilitate de a ieși din acest impas, să fie așteptarea, ca alt copil ”să nu se integreze, să nu îi placă, să nu mai vrea”. De altfel, aceasta este singura soluție a celor care sunt responsabili de situația creată.
În lipsa unor investiții suficiente, propunem, pe termen scurt, identificarea/amenajarea unor spații în care să funcționeze creșe cu caracter temporar – sau, în lipsa acestora, subvenționarea locurilor la cele private – și, pe termen mediu, transformarea clădirilor (care nu au nicio destinație, spre exemplu foste centrale termice) în spații cu astfel de funcțiune. Pe termen lung, să nu uităm că pentru astfel de proiecte au fost alocați bani, inclusiv în județul Alba, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și de existența atât de mult lăudatelor, pe perioada campaniei electorale, fonduri europene!
Atât au dat-o în jos și în sus cu ”inteligența” orașului încât, bunăoară, în 2019, am ajuns să avem ștranduri doar pe hârtie și inundații la fiecare ploaie, Stadion ”Cetate”, modernizat în povești și parcări supraetajate schițate doar pe hârtie”, au declarat într-un comunicat de presă, grupul consilierilor locali ai Partidului Social Democrat din Consiliul local al municipiului Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News