Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Radu Tuhuț: Dezvoltarea agriculturii, siguranța și securitatea alimentară, trebuie să redevină proiecte de țară

Publicat

România are nevoie de o strategie națională pentru dezvoltarea agriculturii și pentru securitatea și siguranța alimentară, astfel încât să poată acoperi necesitățile de hrană pentru toți locuitorii și, în același timp, stocurile de furaje necesare pentru animale.

Se vorbește, în sens negativ, despre importurile pe care noi, ca Stat, le realizăm. Acest lucru se întâmplă, de multe ori, fără să fie abordat fondul problemei și fără a fi analizată cauza. Desigur, este de-a dreptul revoltător să auzi că elevii noștri mănâncă, în cadrul programelor de alimentație școlară, mere din alte țări, în vreme ce ale noastre, din județul Alba, mai proaspete și sănătoase, putrezesc în lipsa unei piețe de desfacere.

În același timp, nu putem opri operatorii din industria alimentară să își procure materia primă din alte state, având în vedere piața liberă și rațiunile de natură economică pentru care fac acest lucru. În schimb, putem ajuta producătorii și fermierii români, să aibă o producție mai mare, mai bună și la costuri mai avantajoase.

Trebuie să ne întrebăm de ce a ajuns să fie carnea, laptele, fructele, legumele și alte alimente mai accesibile sau rentabile dacă sunt achiziționate din alte țări. Cu măsuri eficiente de sprijin, românii ar putea produce cantitatea de produse alimentare de care avem nevoie. Dacă sunt ajutați, costurile lor de producție ar scădea. Statul trebuie să se implice mai mult, cu subvenții, dar și prin accesibilizarea absorbției fondurilor europene, pentru a stimula înființarea de ferme de porci, pui, vaci etc., iar acestea să devină afaceri cu adevărat rentabile.

La fel ca fiecare dintre cei care citesc aceste rânduri și eu mi-aș dori să cumpăr din marile supermarketuri, cel puțin în sezonul cald, doar roșii și castraveți românești, iar de Crăciun să ne bucurăm doar de carnea de la porcul crescut în România. Însă pentru ca aceste lucruri să se întâmple avem nevoie de un proiect de țară pe domeniul agriculturii!

Aștept instalarea noului Guvern pentru a înainta, viitorului ministru al Agriculturii, primele două propuneri de sprijin primite de la fermieri din Alba:

1. Subvenția cuplată pentru vaci de carne să se acorde, în zona montană, pentru un efectiv de animale de minimum 5 capete (și nu minimum 10 cum este în prezent). Derogarea, în special pentru zona montană, este solicitată de către crescători de bovine de rasă din Munții Apuseni, iar de ea ar beneficia fermieri din toată țara. Măsura ar stimula creșterea de animale de rasă și producția de carne de calitate.

2. Identificarea unui program de finanțare pentru modernizarea fermelor, cât și pentru achiziția de utilaje agricole, pentru toți fermierii, indiferent de vârstă, în cuantum de 50.000 – 100.000 de euro/proiect (sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în planul de afaceri). Solicitarea mi-a fost transmisă de către fermieri cu experiență din Alba care au nevoie de sprijin consistent pentru dezvoltarea afacerii. Măsura ar veni în sprijinul multor fermieri din țară.

Cu respect,

Deputat de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 24.11.2021 at 13:02

    Care-i noutatea cu care apari in acest comunicat ? Niciuna, lucruri stiute si rastiute. Ce va place sa mai scrieti ceva prin presa.

  2. Ion

    joi, 25.11.2021 at 20:27

    Eu zic ca nici comunicatul asta nu la scris el .
    Lasa naibi politica ca e grea.
    Oamenii mor de foame si de frig si tu ne dai comunicate cu vaci.
    Adevarul ca e plina Alba de vaci

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax