Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat USR-PLUS Alba: Este nevoie de o implicare mai puternică a Consiliului Județean Alba pentru susținerea turismului

Publicat

Poziția geografică a județului Alba, în zona centrală a țării și în zona de legătură între vestul, centrul și nordul Transilvaniei, și, de asemenea, resursele sale turistice bogate, fac ca județul nostru să aibă un potențial turistic ridicat.

Acest potențial trebuie să fie mai bine valorificat, iar implicarea Consiliului Județean Alba în această direcție este absolut necesară. Această implicare poate cunoaște diverse modalități, de la încurajarea și susținerea antreprenorilor până la investiiții majore ale UAT-urilor sau ale CJ Alba și este din ce în ce mai necesară având în vedere greutățile cu care se confruntă domeniul turismului. Trebuie să avem în vedere faptul că numai în prima jumătare a acestui an, la noi în județ, numărul de turişti a scăzut cu aproximativ 60% comparativ cu perioada similară a anului trecut, atât din cauza pandemiei de COVID-19, cât şi a altor factori.

Un element important care ar putea ajuta la dezvoltarea turismului în județ ar putea fi promovarea unor brand-uri turistice specifice fiecărei zone turistice în parte, una dintre ele putând fi Munții Apuseni. În plus, CJ Alba ar trebui să găsească soluții, alături de ONG-uri, administrațiile publice locale și diverși investitori, pentru valorificarea caselor părăsite din Apuseni și transformarea lor în spații pentru activități specifice turismului rural sau chiar în unități de cazare.

De asemenea, atracțiile turistice ale zonei pot fi integrate într-o platformă digitală care să contureze diverse circuite turistice și care să ofere turiștilor soluții pentru a găsi spații de cazare și unități de servire a produselor gastronomice locale. Dezvoltarea de parteneriate cu ONG-uri, UAT-uri și agenți economici pentru relizarea de noi târguri ale meșterilor populari în zone tradiționale cu potențial turistic este, de asemenea, un alt aspect de luat în seamă. Și trebuie să se aibă în vedere nu doar zona Munților Apuseni, ci și la alte zone precum Rimetea, sau Șugag.

Turismul ecologic este încă un punct pe care trebuie să îl avem în vedere. Județul Alba are numeroase arii naturale protejate, iar ele reprezintă zone de importanță la nivel european din punct de vedere al bogăției de specii și al habitatelor ce intră în componența acestora și reprezintă o oportunitate pentru dezvoltare turistică.

Din păcate, avem câteva zone extrem de frumoase despre care se știe puțin sau foarte puțin, precum Pârâul Bobii de la Gârbova de Sus de lângă Aiud, ca să dau doar un exemplu, și care nu sunt valorificate.

Este, de asemenea, necesară punerea pe harta turistică a județului a unor noi zone de interes turistic (diverse arii naturale protejate, zone unde apar sau se dezvoltă pârtii de schi, precum Gârda de Sus, Feneș – Părăginoasa, Bucium – Negrileasa etc.) și implicarea CJ Alba în parteneriate de tip public – privat pentru finanțarea acelor obiective.

Turismul sportiv este, de asemenea, foarte important pentru județ. Se lucrează la un nou domeniu schiabil în Masivul Părăginoasa, iar încă unul, poate fi cel care se dorește a fi realizat la Negrileasa. Autoritățile locale din Zlatna și Bucium au nevoie de sprijin și îl pot obține și de la Consiliul Județean Alba. Iar la sporturile de iarnă se mai pot adăuga ofertele pentru golf, vânătoare, pescuit, ciclism etc.

Totodată, nu putem lăsa de-o parte nici turismul de sănătate, iar în acest sens este nevoie de continuarea investițiilor la Ocna Mureș la baza de tratament, acolo unde colaborarea între autoritățile județene și cele locale începe să își arate roadele.

Trebuie să mai avem în vedere turismul cultural – religios și turismul de agrement, mai ales că CJ Alba este administrator pentru aproximativ 30 de trasee turistice omologate. În Munții Apuseni, dar și în municipiul Alba Iulia, au fost stabilite și marcate diverse trasee pentru turiști.

Din păcate, însă, în restul județului nu a existat o politică foarte coerentă în acest sens, și nu avem un program județean care să integreze numeroasele puncte de interes turistic în trasee tematice sau integrate și care să fie semnalizate, marcate și promovate în mod corespunzător. Iar aceasta este încă o problemă ce trebuie rezolvată pe viitor.

În programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism, aprobat de Guvern în anul 2017, au fost cuprinse și câteva proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii turistice din județul Alba: baza salvamont Șureanu, amenajare domeniul schiabil de la Părăginoasa din cadrul UAT Zlatna, dezvoltarea zonei turistice „Ursoaia” din comuna Horea, amenajarea domeniul schiabil Valea Sebeșului. Este foarte important ca aceste proiecte să fie urmărite și implementate cu succes.

Adrian SIMION,

Candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba

Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România – Organizația Județeana Alba, parte a alianței electorale “Alianța  USR PLUS”, cod mandatar financiar: 21200251

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    marți, 08.09.2020 at 19:21

    lasa naibii turismu, ca vine un alt covid si murim de foame.
    Alte tari investesc in educatie, in tehnologie, in agricultura. Noi ca ultimii milogi: -turismul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax