Connect with us
Advertisement

Actualitate

CONCEDIU de MATERNITATE 2017. Condiţii pentru viitoarele mame, în acest an. Detalii din legislaţia în vigoare

Publicat

mama insarcinata Femeile angajate care urmează să nască pot intra în concediu de maternitate și pot primi o indemnizație lunară suportată din bugetul de stat. Potrivit legii, concediul are o perioadă fixă și se împarte în concediul pentru sarcină și concediul pentru lăuzie.

Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2017. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate conține principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate.

Potrivit documentului, viitoarele mame trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre și să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea). De asemenea, acestea trebuie să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații.

Chiar dacă nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat au dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a primi concediul și indemnizația, mama trebuie să dovedească prin acte oficiale eliberate de angajatori că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei.

Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele este de 126 de zile calendaristice. Aceasta este și perioada în care primesc indemnizația de maternitate. Cele 126 de zile de concediu de maternitate se împart în mod egal: 63 pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 pentru lăuzie, acordate după naștere.

Totuși, există posibilitatea compensării între ele, dacă mama își dorește acest lucru, iar medicul îi permite. Împărțirea zilelor de concediu înainte și după naștere trebuie să se facă în așa fel încât durata minimă a concediului de lăuzie să fie obligatoriu de 42 de zile calendaristice.

Indemnizația depinde de stagiul de cotizare

Pe toată perioada concediului de maternitate, mamele au dreptul la o indemnizație din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Valoarea brută a indemnizației reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

În acest sens, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizaţiilor (…) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii”.

Baza de calcul este calculată raportat la ultimele șase luni anterioare datei pierderii calității de asigurat pentru femeile care au născut în maximum nouă luni de la pierderea acestei calități.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-a achitat contribuația la concedii și indemnizații. De asemenea, se consideră stagiu de cotizare și perioadele în care asigurata:

– a beneficiat de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizația de asigurare socială pe care a primit-o;

– a beneficiat de pensie de invaliditate, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de baza minim brut pe țară;

– a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;

– a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizaţia lunară primită.

Stagiul minim de cotizare este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.

Indemnizaţia de maternitate se plăteşte doar pentru zilele lucrătoare din duratele de acordare a concediilor. În acelaşi timp, la stabilirea numărului de zile plătite se au în vedere atât prevederile legislative referitoare la zilele de sărbătoare nelucrătoare, cât şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.

Salariatele aflate în concediu de maternitate nu pot fi concediate

Codul muncii, printre alte interdicții de concediere, nu permite nici ca salariatele însărcinate sau care au născut recent să fie date afară. Angajatorilor le este interzis să concedieze femeile aflate în concediul de maternitate. Mai mult, la fel sunt protejate și salariatele însărcinate, dacă angajatorii au aflat despre sarcină înainte de emiterea deciziei de concediere.

Totuşi, în anumite situații, interdicția nu se aplică. Angajatorii pot da afară mamele în concediu de maternitate sau viitoarele mame doar dacă se află în reorganizare judiciară, faliment sau dizolvare.

Gravidele şi mamele beneficiază de protecţie specială la muncă

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, gravide și mamele, lăuze sau care alăptează au parte de o protecție specială la muncă.

Angajatorii trebuie să prevină expunerea acestor femei la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi securitatea, precum şi să nu le impună munci dăunătoare sănătăţii, stării lor de graviditate sau copilului nou-născut. De asemenea, aceștia trebuie să informeze salariatele cu privire la riscurile de la locul de muncă, drepturile pe care le au şi măsurile ce trebuie luate.

În cazul în care apar situații care pot pune în pericol sănătatea şi securitatea gravidelor şi a mamelor, angajatorii trebuie să modifice temporar condițiile și/sau programul de muncă. Altfel, ele pot fi repartizate pe alte posturi. Dacă nu e posibilă nicio variantă, femeile respective pot intra în concediul de risc maternal.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Turcu Vasilica Silvia

    luni, 29.01.2018 at 21:04

    Pot plati contributiile catre stat din urma pt a beneficia de prenatal?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement