Actualitate
Concerte eveniment la Alba Iulia în preajma Sărbătorilor Pascale, pe 25 martie și 1 aprilie
În anul Centenar, la Alba Iulia, Cealaltă Capitală a României propunem un îndemn național și regional pentru celebrarea celei mai importante sărbători a tuturor creștinilor în cea mai mare cetate a tuturor romanilor. Miracolul si Lumina Învierii Domnului vor fi omagiate prin doua concerte eveniment, ce pun credința în centrul atenției și nevoia de a ne exprima cu toții în mod universal, prin limbajul muzicii, împlinind vocația unei comUNITĂȚI dispusă permanent la conciliere și pozitivitate, așa cum a fost de-a lungul timpului Alba Iulia.
În mod excepțional, în două dintre cele mai importante zile ale creștinătății, propunem două concerte având un status repertorial excepțional, prin care este recunoscută valoarea ecumenică universală a Marii Sărbătorii, pentru toți cei care o așteaptă în fiecare an ca pe o mare speranță.
Duminică, 25 martie, suflete pure de copii, voci divine, un loc unic, sunet, magie, traire…înt-un concert eveniment, la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, din Cetatea Alba Carolina.
Două coruri cu tradiție de peste 60 de ani se întâlnesc pentru a vesti sărbătoarea Pastelui : Corul Filarmonicii „George Enescu” si Corul de Copii Radio, impreuna cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu, dirijata de Constantin Adrian Grigore
Îi veți putea asculta, în recitaluri excepționale, pe Soprana Anda Pop, tenorul Mihai Urzicana si maestrul Andrei Tudor.
Concertul începe la ora 19.00, intrarea este liberă.
Programul cuprinde:
H. H. Alfeyev – St. Matthew Passion (orchestra + cor)
Ennio Morricone – Nella Fantasia (Anda Pop)
C. Frank – Panis Angelicus (Mihai Urzicana + cor)
P. Mascagni – Ave Maria (Anda Pop, Mihai Urzicana, cor si orchestra)
P. Mascagni – Cavaleria Rusticana – Easter Hymn (Anda Pop)
G. Verdi – La forza del destino – La Vergine degli angeli (Anda Pop + cor de barbati)
W.A. Mozart – Requiem – Lacrimosa (orchestra + cor) G. Puccini – Manon Lescaut –
Intermezzo (orchestra)
G. Verdi – Requiem – Dies Irae (orchestra + cor)
G. Verdi – Reguiem – Ingemisco (orchestra + Mihai Urzicana)
G. F. Handel – Alleluja (orchestra + cor)
H. Zimmer – Gladiatorul (orchestra)
W.A. Mozart – Misa incoronarii – Agnus Dei (Anda Pop)
Andrei Tudor – Mantuitoare patimi (orchestra + cor de copii + Cristina Manoliu)
Andrei Tudor – Hristos a inviat (orchestra, Anda Pop, Mihai Urzicana, cor si cor de
copii
Pe 1 Aprilie, în pragul Săptămânii Patimilor, harul muzicii atinge Alba Iulia printr-un concert extraordinar despre iubire, smerenie și iertare. Kamerata
Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu, susține la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, un recital puternic precum o rugăciune, pregătind sărbătoarea celui mai mare miracol al creștinismului – Învierea lui Hristos.
Soprana Diana Tugui și mezzosoprana Iulia Merca vor înălța imnurile iubirii și iertarii într-un program muzical special, ce va include “Ultimele Șapte cuvinte ale Mântuitorului Pe Cruce” de Joseph Haydn si “Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi.
Concertul începe la ora 18.00 iar intrarea este liberă.
Kamerata Kronstadt este o orchestră de cameră tȃnară și dinamică, ce a luat fiinţă din dragoste și dăruire pentru muzică, dezvoltând un ambiţios proiect cultural, plin de energie și dragoste pentru public. Sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu, Kamerata Kronstadt a creat o serie de concerte – eveniment (unele aflate sub egida unor festivaluri ca Nuit des Instituts Culturel Européens, Festivalul International „George Enescu”, Festivalul Meridian, Festivalul Mozart, Festivalul Vacanțe Muzicale, Musica Barcensis, Classisc for Pleasure sau Musica Coronensis), avȃnd ca invitaţi soliști deosebiţi, dintre care amintim violoniștii Alexandru Tomescu, Răzvan Stoica, Gabriel Croitoru, Stefan Tarara sau Rebekka Hartmann, pianistul Horia Mihail, violoncelistul Răzvan Suma, artistii lirici Leontina Vaduva si Robert Nagy, dar si din sfera mai putin clasica, Alexandra Fits si Analia Selis.
Soprana Diana Tugui este solistă a Teatrului Liric, are numeroase colaborări cu Filarmonica Oltenia, dar şi cu instituţii similare din ţară, cu premii şi roluri în
opere de invidiat. Este laureată a unor importante concursuri internaţionale, din care amintim: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” 2001, Premiul III la Concursul Internaţional de Canto „Jaume Aragall” 2008, Premiul I la Concursul International de Canto „Vox Artis” 2012, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” 2013.
Iulia Merca este solistă a Operei Române din Cluj-Napoca. În 2009 a fost finalista celei de-a doua ediţii a concursului internaţional de canto “Mezzo Television Festival & Competition” din Szeged, evoluând alături de compania de opera “Dicapo Opera New York” în premiera europeană “Emmeline” de Tobias Picker, transmisă în direct de către Mezzo Tv în peste 40 de ţări.
Artist cu o ascensiune rapida a carierei de dirijor ce i-a adus aprecieri chiar si la nivel international, Cristian Orosanu s-a remarcat prin inteligenta artistica,
gestica eleganta si clara si cunoasterea in detaliu a fiecarei partituri abordate. Mai intai instrumentist in cadrul Orchestrei Nationale Radio, Cristian Orosanu a debutat in calitate de dirijor la Opera Nationala Romana din Cluj, in 1998, pentru ca apoi sa devina colaborator frecvent al Operei Nationale Bucuresti (din 2002) si dirijor permanent al Filarmonicii din Brasov (din 2004). In plan international, Cristian Orosanu are o cariera aflata in continua ascendenta, ultimii ani aducandu-i aparitii la pupitrul unor ansambluri de prestigiu precum Orchestre de Paris, BBC Scotish Orchestra, Tonhalle Orchestra, Deutsche Symphonie Orchester Berlin sau Orchestra Nationala din Porto.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News