Connect with us
Advertisement

Eveniment

Expert UNESCO: Propunerea de a include Roşia Montană pe lista UNESCO este greşită

Publicat

Conform studiului arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural şi al Centrului Mondial al Patrimoniului, propunerea venită din partea unor organizaţii neguvernamentale de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO contravine procedurilor instituţiei şi este nefondată.

În raportul intitulat Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arată că propunerea de a include Roşia Montană pe lista UNESCO este greşită, nu are susţinerea comunităţilor locale şi contravine criteriilor organizaţiei amintite.

„Propunerea de a include Roşia Montană pe listă coincide cu o campanie a unor organizaţii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zonă şi nu poate fi disociată de respectiva campanie”, arată arhitectul britanic, în raportul său.

Referitor la situaţia altor zone miniere din lume, arhitectul Dennis Rodwell subliniază în raportul său faptul că, în general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai după ce toate operaţiunile miniere comerciale au fost definitiv încheiate, cu singura excepţie a minei de sare Wieliczka din Polonia, care, din diverse motive artistice şi turistice, este un caz special.

Patrimoniul de la Roşia Montană este o componentă importantă a proiectului minier propus de RMGC. Pornind de la prevederile legale în vigoare, compania a întreprins în zonă un amplu program de cercetare arheologică, în valoare de 11 milioane USD, care a scos la lumină vestigii până atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetători români şi străini. De asemenea, la Roşia Montană a fost inaugurată, în februarie 2010, prima clădire restaurată din centrul istoric al comunei, care adăposteşte în prezent expoziţia permanentă de istorie a mineritului, “Aurul Apusenilor”.

RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane USD pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea in situ a galeriilor romane din centrul istoric şi pentru restaurarea în întregime a acestuia, după demararea proiectului minier.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. adriana

    marți, 30.11.2010 at 08:00

    pardon?? concluzii unesco?? Doamna Gina Stanciu,..dv ati cititi ce „ati scris”,…sau ati preluat,..daca din textul redat aici reiese ca astea sunt concluziile UNESCO, si nu ale unui individ care este si el membru, ca muuulti care isi platesc cotizatia, in UNESCO,..atunci …atunci,..a, vad ca imi tot apare in dreapta o reclama la RMGC,…gata, m-am lamurit,..e ca si cum as cere realizatorului unei reclame sa fie ones! Dau si un enter acuma,..m-as mira totusi sa postati comentariul!

    • admin

      marți, 30.11.2010 at 09:59

      Aveti dreptate. Sunt opiniile unui expert al unesco si nu concluzii unesco. Titlul a fost schimbat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement