Eveniment
Concluziile liberalilor din Alba după referendum: Peste 20.000 de persoane din județ nu ar mai trebui să se regăsească pe listele electorale
Liberalii din Alba se declară mulțumiți de decizia Curții Constituționale de amânare a pronunțării unei soluții privind validitatea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Aceștia susțin că este normal ca instanța să solicite timp pentru verificarea listelor permanente și vin cu exemple concrete, din județ, de persoane care apar pe aceste liste, deși, fie au decedat, fie au plecat de ani buni în străinătate.
Deși nu a intrat încă în posesia unor date oficiale, vicepreședintele CJ Alba, liberalul Florin Roman estimează că, la nivelul întregului județ, aproximativ 20.000 de persoane nu ar mai trebui să se regăsească pe aceste liste. Acesta susține că, în ultimii 10 ani, în Alba au decedat 45.481 de persoane, iar alte peste 500 de persoane au primit din partea unei instanțe judecătorești interdicția de la vota. Mai mult, acestora li s-ar mai adăuga și alte câteva sute de persoane, care din cauza unor probleme de sănătate, precum afecțiuni psihice, nu au drept de vot.
Roman a precizat că, potrivit datelor prezentate de Direcția Județeană de Statistică, în urma recensământului din 2011, 4.094 de persoane au părăsit Alba Iulia, dintre care 1.004 sunt plecați în afara județului, iar alți 3.028 sunt în străinătate. Potrivit liberalilor, cifrele de la nivel local confirmă necesitatea validării referendumului.
La Șpring, 25 de persoane decedate se află pe listele electorale
Prezent în conferința de presă a PNL Alba, primarul comunei Șpring susține că, doar în respectiva localitate, există peste 25 de persoane decedate aflate încă pe liste. „Au fost foarte mulți sași și unguri plecați prin anii 90, mulți din ei au murit acolo, dar aceste liste nu au mai fost reactualizate. Este un semnal ca pe viitor să reactualizăm aceste liste. Există, de asemenea, foarte multe nume de care nu se mai știe nimic și nu știm de ce. Din 2.040 de cetățeni trecuți pe listele electorale pe comuna Șpring , maxim, la locale când a fost prezența cea mai mare, s-au prezentat aproximativ .1500. Restul sunt fie morți, plecați sau nu se știe nimic de ei.”
Consilierul local Rareș Buglea a ridicat la rândul său o problemă pe care o consideră importantă, în acest context: cele 2 surori ale sale, dar și mama sunt plecate în străinătate de aproape 10 ani, dar la fiecare alegeri acestea apăreau pe listele din Alba. Acesta spune că, la alegerile locale din iunie, a avut surpriza să constate că numele lor au fost scoase în sfârșit de pe aceste liste, dar că, surprinzător au reapărut pe listele de la referendum, deși cele trei femei nu s-au întors în țară.
40 de persoane cu vârstă peste 100 de ani figurează pe listele electorale la Cugir
Primarul Cugirului, Adrian Teban constată și el nereguli în ceea ce privește listele cu persoane cu drept de vot din orașul pe care îl administrează. Teban a declarat că a constatat că există 40 de astfel de cetățeni care apar pe liste, dar care ar avea peste 100 de ani fiecare, deci cu siguranță au decedat demult. Datele prezentate primar arată că, în prezent, în Cugir ar exista 20.200 de locuitori, dintre care 2.000 au părăsit județul, iar alți 700 au plecat din țară. Chiar și așa, pe listele electorale figurează cu drept de vot 23.900 de persoane.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Eu
vineri, 03.08.2012 at 14:31
Ma scoateti de pe liste toti romani pamna va convine voua numarul.Lucru slab ce sunteti?De ce nu spuneti cati romani suntem de la recensamantul de anu asta si gata balciu sau luati de bun recensamantul din 2002.
cucu
sâmbătă, 04.08.2012 at 01:04
vezi ce zici ca azi maine te omoara astia ca sa le dea la numar populatia 🙂