Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Concursuri pentru directori de școli, în septembrie. Profilul candidatului ideal. PREMIERĂ: Selecția se face și prin firme de HR

Publicat

Ministerul Educației va organiza în septembrie concursuri pentru ocuparea a 10.000 de posturi de conducere în școli. În procesul de selecție, vor fi implicați, în premieră, și specialiști din zona privată.

Concursurile de directori au fost ocolite până acum de fiecare ministru, indiferent de culoarea politică. Din ianuarie și până în prezent, au expirat mandatele obținute prin concurs în perioada 2016-2017, potrivit legii educației.

De atunci, directorii au fost numiți de inspectorul școlar, numit și el politic. De fiecare dată, la numirea unui nou ministru, se schimbau inspectorii școlari, iar aceștia îi înlocuiau pe directori peste noapte.

O analiză făcută de Europa Liberă, care poate fi citită AICI, scoate în evidență mai multe aspecte generate de această inițiativă a Ministerului Educației.

Etapele concursului pentru directori de școli

Profesorii și actualii directori care vor să participe la concursul pentru posturile de directori de școală trebuie să parcugă trei etape: selecția de dosare, proba scrisă și proba de interviu. Concursul va începe pe 14 septembrie.

Pentru a participa la ultima probă, concurentul trebuie să ia cel puțin 7 la proba scrisă. Numărul posturilor vacante de director sau director adjunct din sistemul de educație este de 10.000. Anunțul oficial al concursului, cu numărul de posturi din fiecare județ, va apărea pe 14 septembrie, odată cu bibliografia de concurs.

Portretul directorului de școală, preferat de Ministerul Educației

  • Nu a fost „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității;
  • Are studii superioare;
  • Este titular cu contract pe perioadă nedeterminată și are o vechime de minimum 5 ani în învățământ;
  • Nu trebuie să fi avut vreo sancțiune disciplinară în ultimii doi ani sau interdicția de a ocupa o funcție de conducere în învătământ, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • Trebuie să fie apt să-și îndeplinească funcția din punct de vedere clinic;
  • În cazul în care liceul sau școala are predarea într-o limbă a minorităților naționale, atunci directorul va cunoaște limba străină.

La interviu, candidații vor fi evaluați de o comisie mixtă formată din doi profesori titulari din școala respectivă, aleși prin vot secret, de un inspector școlar, de un reprezentant al consiliului local și de un om de resurse umane de la companiile private.

E pentru prima dată când un specialist din domeniu privat este implicat în selecția unui director școlar.

Metodologia de concurs aprobată de Ministerul Educației arată că bibliografia de concurs pentru proba scrisă va fi afișată pe 14 septembrie, cu o lună înainte de proba scrisă de pe 15 octombrie.

Candidații care vor lua examenul își vor lua posturile în primire abia de la 10 ianuarie 2022. Până atunci, școlile vor funcționa cu directori numiți interimar de inspectoratele școlare.

Metodologia concursului poate fi consultată AICI: DOCUMENT Anexa Ordin 4597/2021 Metodologie concurs directori 2021

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax