Connect with us
Advertisement

Actualitate

Condamnații penal ar putea să fie miniștri, dacă s-au reabilitat. Proiect de lege, la Ministerul Dezvoltării

Publicat

palatul victoria guvern Guvernul Tudose pregătește un proiect de lege prin care persoanele care au suferit condamnări penale pot face parte din Guvern, dacă au fost reabilitate, relatează Profit.ro. Proiectul Codului Administrativ, elaborat de Ministerul Dezvoltării și supus dezbaterii publice, vine în urma deciziei CCR care spune că pot deveni miniștri persoanele care au fost reabilitate, amnistiate sau dacă fapta pentru care au suferit o condamnare a fost dezincriminată.

Ministerul Dezvoltarii a supus consultării interministeriale un proiect de lege privind Codul administrativ. În ultimul sfert de secol, administrația publică din România a fost „martorul unei mase din ce în ce mai mare de acte normative în vigoare în domeniul administrației publice”. „Inflația de acte normative emise și desele modificări ale reglementărilor care au fost necesare în procesul de aplicare a acestora au generat paralelisme, suprapuneri și, implicit, în practică, dificultăți în aplicare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Potrivit proiectului consultat de jurnaliștii de la Profit.ro, pot fi membri ai Guvernului persoanele care „nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Legea 90/2001, aflată acum în vigoare, se spune că pot deveni miniștri persoanele care „nu au suferit condamnări penale”. Actuala lege interzice ocuparea unei funcții în Guvern și pentru cei aflați în incompatibilitate, ceea ce în noul proiect de lege nu se regăsește.

În proiectul Guvernului, pot fi membri ai Guvernului „persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: a) au cetăţenia română şi domiciliul în ţară; b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Proiectul abrogă Legea 90/2001, care nu i-a permis lui Liviu Dragnea să devină premier. Avocatul Poporului a sesizat CCR pe această lege pe 5 ianuarie, a doua zi după învestirea Guvernului Grindeanu.

Victor Ciorbea a spus că actul normativ este discriminatoriu și a reclamat „lipsa de previzibilitate a sintagmei: nu au suferit condamnări penale”.

Decizia Curții Constituționale pe această temă a fost amânată de patru ori. Devenise poate cea mai aşteptată decizie a Curţii Constituţionale, iar președintele Curţii a numit-o, de la bun început, şi „cea mai grea” de luat. Într-un final, sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă, după cea de-a cincea ședință în care a fost dezbătută, în 4 mai.

În motivarea deciziei, însă, CCR a arătat că interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern ar trebui să înceteze, conform legislației în vigoare, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie.

„Apare cu evidență că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, sintagma ‘nu au suferit condamnări penale’ încetează să mai constituie o interdicție la dobândirea calității de membru al Guvernului în ceea ce privește persoanele care cad sub incidența/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătorească definitivă, persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege”, se arată în motivarea judecătorilor.

„Orice altă interpretare dată sintagmei ‘nu au suferit condamnări penale’ din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei și spiritului Constituției”, mai arată CCR.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement