Actualitate
Consiliile locale, obligate că acorde burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevi
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, proiectul pentru modificarea Legii Educației, prin care este instituită obligația pentru consiliile locale să acorde burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversar.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în sensul instituirii obligativității acordării, de către consiliile locale, a burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar, cât și o valoare minimă a acestora, stabilită anual prin hotărâre a Guvernului.
„Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social”, prevede proiectul de lege.
Potrivit inițiativei legislative, cuantumul minim al bursei de performanţă, al bursei de merit, al bursei de studiu şi al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.
Pe 19 decembrie 2018, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional.
Un alt decret semnat de șeful statului vizează Legea privind trecerea orașului Băneasa, județul Constanța, la rangul de comună.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare trecerea oraşului Băneasa, judeţul Constanţa, la rangul de comună, deținut anterior intrării în vigoare a Legii nr.83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune. Comuna Băneasa are în componență satele Băneasa, Făurei, Negureni și Tudor Vladimirescu, iar reședința comunei Băneasa este satul Băneasa.
Senatul a adoptat proiectul, ca for decizional, pe 19 decembrie 2018.
Președintele a semnat și decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului Nagoya privind accesul la resursele genetice şi împărțirea corectă şi echitabilă a beneficiilor care rezultă din utilizarea acestora, adoptat la Nagoya la 29 octombrie 2010, semnat de România la 20 septembrie 2011 la New York, la Convenția privind diversitatea biologică, semnată la 5 iunie 1992 la Rio de Janeiro.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, pe tot 19 decembrie, în calitate de for decizional.
Vezi și MICA UNIRE – Unirea Principatelor Române de la 1859
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News