Eveniment
Consiliul Județean Alba vrea să repare un drum care va scurta distanța cu 10 km către Centrul de deșeuri de la Galda de Jos
Consiliul Județean Alba vrea să repare un sector de drum care leagă centrul localității Galda de Jos de drumul de acces spre Centrul de management al deșeurilor. Porțiunea în lungime de circa 670 de metri va scurta distanța de transport cu aproximativ 10 km pentru autovehiculele care colectează deşeurile din comunele Ighiu, Cricău şi din Munţii Apuseni.
Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare și consolidare drum Galda de Jos (intersecție cu DJ 107 H – drum de acces la Centrul de management al Deșeurilor Galda de Jos), tronson km 0+000 – o+672”, propus a fi amplasat în comuna Galda de Jos.
În anul 2017, Consiliul Judeţean Alba, în calitate de beneficiar, a finalizat lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Judeţul Alba, cu localizare în localitatea Galda de Jos.
Ulterior efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţii mai sus menţionat, Consiliul Judeţean Alba a identificat un sector de drum de acces existent, cu o lungime de cca. 600 de metri, aflat pe teritoriul administrativ al comunei Galda de Jos, care porneşte din centrul localității Galda de Jos (aflat pe DJ 107H, km 2+400) şi asigură legătura cu drumul de acces spre centrul de management al deşeurilor – sector coborâre.
Aceast tronson de drum scurtează distanţa de transport cu aproximativ 10 km pentru autovehiculele care colectează deşeurile aferente comunelor Ighiu, Cricău şi Munţii Apuseni şi le transportă la Centru de management integrat al deşeurilor.
Platforma drumului de acces are o lăţime variabilă de 5 m – 5,5 m (parte carosabilă 4 m + acostamente variabile 0,5 m – 0,75 m).
Pe o porţiune de 100 m drumul are îmbrăcăminte asfaltică având o grosime de 7 cm – 8 cm, cu o fundaţie din materiale granulare cu o grosime medie de 20 cm; sectorul drumului de acces se continuă după primii 100 m cu o structură rutieră alcătuită dintr-o împietruire existentă de cca. 10 – 15 cm, iar pe suprafeţe izolate a fost identificat un strat rutier din blocaj de piatră brută din bolovani de râu.
În plan, traseul drumului de acces propus pentru modernizare se suprapune peste cel existent, nefiind astfel nevoie de exproprieri de terenuri, de demolări sau scoateri din circuitul agricol. Lungimea proiectată a traseului este de 672 (m).
Reamintim faptul că în luna decembrie 2020, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația depusă de societatea Polaris M Holding Constanța în legătură cu concesionarea Centrului de management al deșeurilor de la Galda de Jos. Motivele invocate au fost de ordin tehnic, respectiv modul în care autoritatea contractantă a analizat şi punctat fiecare ofertă în parte.
La începutul lunii octombrie 2020, comisia de licitație a Consiliului Județean Alba a stabilit că cea mai bună ofertă a fost prezentată de Asocierea RER Vest – Retim cu 94,48 puncte. Pe locul doi s-a clasat oferta firmei Supercom cu 93,46 puncte. Ofertele celorlalte două societăţi: Girexim Universal şi Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding au fost respinse în faza de evaluare a propunerilor financiare.
Valoarea ofertei câştigătoare prezentată de Asocierea RER Vest – Retim este de 69.929.432 lei, fără TVA, cea mai mică dintre cele patru prezentate în cadrul procedurii, respectiv circa 14 milioane de euro.
Operatorul ar urma să administreze Centrul de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, precum şi cele de sortare de la Zlatna, Baia de Arieş şi Aiud, dar şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la centrul de la Galda de Jos. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de euro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News