Administrație
Consiliul local Cugir invadat de părinţii elevilor de la Şcoala „Singidava”. Nu sunt de acord cu mutarea copiilor la altă școală
La şedinţa de Consiliu Local de la Cugir, marţi, un grup de aproape 100 de părinţi ai elevilor de la Şcoala Generală „Singidava” din oraş au cerut explicaţii aleşilor locali privind comasarea acestei unităţi de învăţământ cu Şcoala Generală nr. 2. Proiectul unirii celor două şcoli într-o nouă personalitate juridică – Şcoala Gimnazială „Singidava” reprezintă un proiect al reţelei de şcolarizare, ce are avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba.
Reamintim că primarul Adrian Teban a precizat acum două săptămâni că “Şcoala Generală cu cls. I-VIII Nr. 2 Cugir nu se desfiinţează” şi că „în condiţiile scăderii anuale a numărului de elevi, asupra unităţii şcolare plana riscul să fie sub efectiv, ceea ce punea în pericol existenţa ei şi, implicit, a posturile cadrelor didactice ale şcolii, de aceea am considerat că soluţia cea mai bună o reprezintă unificarea Şcolii Generale Nr. 2 cu Şcoala <Singidava>, precum şi a Şcolii Generale <Ioan Mihu> Vinerea (aflată în aceeaşi situaţie) cu Şcoala Generală Nr. 3 Cugir”.
Noua organizare a fost prinsă în Proiectul reţelei şcolare a învăţământului preuniversitar de stat la nivelul Cugirului pentru anul şcolar 2012/2013, aprobat de Consiliul Local în 21 decembrie, ca urmare a solicitării făcute în acest sens de către IŞJ Alba. Totodată, s-a propus şi modificarea circumscripţiilor şcolare, astfel încât să fie garantată distribuirea echilibrată a elevilor în şcolile din oraş.
“Va exista un singur plan de şcolarizare, o singură gestiune, un singur patrimoniu. Activitatea educativă se va desfăşura în incinta localurilor ambelor şcoli. În concluzie, Şcoala Generală Nr. 2 Cugir nu se desfinţează, ci, asemeni Şcolii <Singidava>, îşi pierde personalitatea juridică, pentru a dobândi împreună o nouă personalitate juridică cu numele Şcoala Gimnazială <Singidava>”, mai spunea primarul.
Însă proiectul nu este pe placul părinţilor elevilor unităţilor vizate pentru comasare la Cugir. Un grup de câteva zeci de părinţi ai copiilor are învaţă la Şcoala nr. 4 „Singidava” nu doresc comasarea cu Şcoala Generală nr. 2 şi au ameninţat că, în cazul în care va fi aprobat proiectul, îşi vor retrage copiii de la unitatea de învăţământ şi vor cere socoteală inspectoratului şcolar şi celorlalte autorităţi judeţene.
„Copiii trebuie să înveţe unde vrem noi. Retragem copiii de la şcoală şi îi mutăm la altă şcoală sau îi ţinem acasă. Suntem dispuşi să plătim toate cheltuielile, numai să rămână copiii acolo”, a spus unul dintre părinţi.
Viceprimarul Rodica Florea a declarat: „Nu am vrut niciodată desfiinţarea vreunei şcoli. Problema este în dezbatere de 4 ani. S-a ajuns la această situaţie din cauza efectivului şi numărului foarte mic de elevi. Copiii dumneavoastră nu vor fi afectaţi cu nimic, cei care sunt afectaţi sunt profesorii.”
Primarul Adrian Teban a încercat şi el să lămurească subiectul: „Această propunere nu a fost un moft al primarului, nici al Consiliului Local. Trebuia să luăm decizia de mai mult timp şi, dacă nu am luat decizia atunci, acum se întâmplă lucrurile acestea, iar profesorii îşi pierd norma”.
La şedinţă au fost prezente şi câţiva profesori care şi-au exprimat îngrijorarea privind pierderea locurilor de muncă.
Proiectul privind comasarea unităţilor de învăţământ a fost aprobat, marţi, în şedinţa de CL Cugir cu 14 voturi pentru, în timp ce consilierii PDL au votat împotrivă. Acesta urmează să fie avizat la Instituţia Prefectului.
Sorin GIURCA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Secretarul de stat, Oana Badea, despre comasarea şcolilor de la Cugir: “Decizia CL intervine brutal în zona de manifestare a cadrelor didactice şi a părinţilor” | alba24