Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consulatul Germaniei la Sibiu sărbătorește 30 de ani de existență. Repere din activitate, amintite de consulul Hans Tischler

Publicat

Consulatul Germaniei la Sibiu sărbătoreşte 30 de ani de existenţă. Reperele de activitate în România sunt amintite de Hans Erich Tischler, Consulul Germaniei la Sibiu.

”În acest an, Consulatul Germaniei la Sibiu sărbătoreşte 30 de ani de existenţă şi priveşte în urmă la o perioadă extrem de intensă şi totodată impresionantă. La Sibiu activitatea consulară a început cu deschiderea unei agenţii consulare în 28 mai 1990. Astfel nenumăraţi cetăţeni care îşi doreau să întreprindă călătorii precum şi emigranţi din Transilvania nu mai trebuiau să se deplaseze la Ambasada Germaniei la Bucureşti pentru a obţine o viză. Deja de la începutul activităţii, zilnic se eliberau aproximativ 400 de vize.

Deja doi ani mai târziu, în anul 1992, a fost semnat Tratatul între România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. Acesta constituie în continuare o bază solidă pentru numeroase proiecte de cooperare de succes.

Începând cu anul 2002, cetăţenilor români li s-a acordat dreptul de a se deplasa liber ca turişti, iar obligaţia de a solicita vize a fost anulată pentru acest scop. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, au fost eliminate şi vizele pentru persoanele care se angajau în ţările blocului comunitar şi pentru studenţi. Din acest motiv s-a închis “Secţia vize” al Consulatului”, transmite Hans Erich Tischler, Consulul Germaniei la Sibiu.

Potrivit sursei citate, Consulatul Germaniei la Sibiu este una dintre cele 227 misiuni diplomatice şi oficii consulare ale Ministerului de Externe al Germaniei la nivel modial. Din punct de vedere al structurii sale, Ministerul de Externe se sprijină pe trei piloni: politică externă, politică de comerţ exterior  precum şi politică externă culturală şi educaţională.

”În toate aceste domenii un accent deosebit se pune pe coordonarea şi coerenţa politicii externe. Toate aceste sectoare se regăsesc în fiecare reprezentanţă diplomatică. Din punct de vedere al arhitecturiii administrative, o misiune diplomatică externă este formată dintr-un nivel de conducere şi o bază din care fac parte diferite unităţi operative.  Din punct de vedere al conţinutului activităţilor, la nivelul acestei baze (chiar şi acolo unde nu există un departement pentru vize) sunt reprezentate domeniile „aspecte juridice şi drept consular“, “protocol”, “economie”, “cultură”, “presă”, “administraţie” şi “securitate”. Şi la Sibiu sunt reprezentate toate aceste domenii”, mai spune Hans Erich Tischler.

În jurisdicţia Consulatului Germaniei la Sibiu se află 9 judeţe din Regiunea Centru: Alba, Bistriţa‑Năsăud, Braşov, Cluj-Napoca, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş şi Sibiu.

”Aici Consulatul cooperează strâns şi cu încredere cu partenerii români – reprezentanţi ai guvernului, şefi ai administraţiilor locale, lideri în domeniul economic şi cultural. Scopul rămâne cel de a însufleţi Tratatul privind cooperarea prietenească şi parteneriatul şi a promova întâlnirile dintre oameni. În activitatea sa, Consulatul acordă o atenţie deosebită sprijinului minorităţii germane, o importantă punte între cele două ţări”, potrivit consulului german.

În cei 30 de ani de existenţă Consulatul din Sibiu a pregătit şi îndrumat la faţa locului numeroase vizite şi delegaţii ale unor importanţi şefi de stat, politicieni, reprezentaţi ai mediului economic şi cultural.

Vizite ale unor preşedinţi ai Republicii Federale Germania: Roman Herzog (mai 1995), Johannes Rau (martie 2002), Horst Köhler (iulie 2007) şi Joachim Gauck  (iunie 2016).

Vizite ale unor Cancelari: Gerhard Schröder (august 2004 cu o delegaţie cu misiune economică la Bucureşi şi în judeţul Cluj, la Ceanu Mare), Angela Merkel  (octombrie 2010 la Cluj cu ocazia conferirii titlului de doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai;  mai 2019 la Sibiu cu ocazia Summit-ului european informal).

Vizite ale unor miniştri de externe: Guido Westerwelle (iunie 2010) şi Frank-Walter Steinmeier (martie 2015).

”Consulatul se implică proactiv la crearea de reţele de parteneriat şi implementarea diferitor proiecte în domenii diverse. Aici sunt de menţionat educaţia şcolară şi universitară precum şi programe de schimb de experienţă  şi învăţământul în sistem dual. În special în ultimul domeniu amintit, în cooperare cu mediul economic german, au putut fi obţinute progrese remarcabile. Consulatul se implică de asemenea în susţinerea unor parteneriate active între oraşele celor două ţări precum şi a schimburilor culturale şi economice între România şi Germania. Consulatul acordă o atenţie deosebită conservării bisericilor fortificate din Transilvania, dintre care unele sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

În prezent parcurgem o criză mondială ale cărei repercusiuni nu pot fi cu adevărat prevăzute nici acum. Solidaritatea este o caracteristică extrem de necesară în aceste timpuri iar dovada ei a fost făcută deja în mod concret la nivel european. Ţările noastre urmăresc scopul de a depăşi criza, devenind mai puternice pentru a putea adresa mai departe provocările existente precum schimbările climatice şi a-şi fortifica economiile.

În acest al doilea semestru al anului, Germania a preluat preşedinţia Consiliului Europei. Motto-ul “Împreună pentru relansarea Europei” este foarte potrivit în contextul numeroaselor provocări ale acestei perioade.

În plus ne amintim de reunificarea Germaniei cu 30 de ani în urmă, după căderea Zidului Berlinului.

La fel cum astăzi oamenii din Belarus luptă paşnic pentru democraţie şi respectarea drepturilor omului, cetăţenii din Germania de Est au luptat fără a face uz de forţă şi făcând sacrificii personale pentru a pune capăt dictaturii şi a se putea bucura de o ordine socială mai bună şi mai dreaptă.

Chiar în aceste zile Europa îşi doreşte mult ca şi lupta paşnică a oamenilor din Belarus să ducă la o soluţie democratică. Tocmai în contextul evenimentelor din Belarus cetăţenii Germaniei se gândesc cu smerenie şi recunoştinţă la cele realizate în timpul perioade de după căderea regimului comunist şi pot privi cu mândrie la reclădirea fostei Germanii de Est”, a declarat Hans Erich Tischler.

sursă foto: Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, credit foto: Rareș Helici

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax