Connect with us
Publicitate

Eveniment

Contractul de finanțare pentru restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia a fost semnat de MDRAP. 20 de milioane lei din fonduri europene

Palatul Principilor

Publicat

Palatul Principilor Contractul de finanţare pentru conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E a fost semnat vineri de Ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene (MDRAPFE), Sevil Shhaideh.

Valoarea totală a investiţiei este de 21.724.540,91 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 20.644.359,09 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Proiectul va fi implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Durata de implementare a proiectului este de 67 de luni, iar, după lucrările de restaurare, se urmăreşte creșterea numărul de vizitatori de la 2.000 la 26.000 de turişti, transmite ministerul.

„Capodoperă arhitectonică, Palatul Principilor din Alba Iulia este foarte aproape să-şi recapete frumuseţea de acum cinci secole şi mă bucur că putem finanţa acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene. Se dovedeşte încă o dată că fondurile alocate României de Uniunea Europeană constituie o sursă de finanţare extrem de importantă pentru dezvoltarea economiei şi a societăţii în general, iar creşterea gradului de absorbţie rămâne o prioritate absolută a Guvernului”, a precizat Sevil Shhaideh.

Corpul principal “E”, care va deveni centru expoziţional, are suprafaţa construită propusă de 1382,3 mp, respectiv desfăşurată propusă de 3.070,7 mp, suprafaţă utilă de 2237,08 mp, într-o clădire cu subsol, parter, etaj şi pod.

Imobilul datează din perioada medievală, cu modificări în cea a Principatului, perioada barocă şi început de secol XIX. A găzduit locuinţe ale capitularilor din Alba Iulia, ale prepozitului şi ale altor clerici. Include Sala Dietei, inaugurată în 6 noiembrie 1643 şi Sala Tablei princiare. În perioada habsburgică, a fost cazarmă, iar după 1918 a fost spaţiu pentru unităţi militare. Acum găzduieşte, parţial, Centrul Militar Alba Iulia.

Până acum, în reabilitarea Cetăţii Alba Carolina s-au investit peste 70 milioane de euro, bani accesaţi în special din fonduri europene şi guvernamentale, însă Palatul Principilor, aflat în centrul fortificaţiei, a rămas nerenovat.

Vezi şi Palatul Principilor din Alba Iulia, dincolo de faţadă: Investiţie de 5 milioane de euro pentru transformare în centru expoziţional

Citeşte şi VIDEO: Palatul Principilor din Alba Iulia, REINVENTAT. Va fi transformat într-un centru expozițional avangardist

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate