Connect with us
Advertisement

Eveniment

Controale ANSVSA pentru depistarea utilizării drogurilor în produsele alimentare. Urmarea scandalului ”Fabrica de vise”

Publicat

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat vineri, 22 septembrie, mai multe controale la nivel național pentru a depista utilizarea ilegală a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare non-animale, ca urmare a scandalului ”Fabrica de vise”.

Reamintim faptul că polițiștii BCCO au demarat marți, 19 septembrie, mai multe percheziții în locații din Alba, precum și în alte 23 de județe și în municipiul București.

De asemenea, descinderile au avut loc, în contextul în care la Iași a fost inițiată o anchetă privind persoane și firme care produceau dispozitive de vapat și dulciuri cu efecte psihoactive.

Două firme din Iași ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Citește și: Perchezițiile din Alba și alte județe la gruparea care vindea dispozitive de vapat cu efect psihoactiv. 28 de persoane, reținute

Multe dintre produse ar fi ajuns să fie utilizate de minori.

ANSVA a inițiat controale la nivel național

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, a declarat că aceste controale au fost intensificate pentru a combate utilizarea substanțelor interzise în produsele alimentare.

„Noi facem în permanenţă astfel de controale, chiar în luna aprilie am mai avut un control tematic la nivel naţional, dar având în vedere solicitările care au venit de la alte structuri ale statului român, am dorit să intensificăm, să întărim aceste controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare non-animale.

Avem un Institut de sănătate publică veterinară care colaborează cu toate instituţiile statului român de mai mult timp, facem foarte multe analize şi foarte multe testări. Vin de la Poliţie, de la DIICOT, de la Tribunal, pentru o a doua opinie”, a precizat Alexandru Bociu, citat de Agerpres.

Controalele au fost demarate în 21 septembrie şi acestea vor fi intensificate pe o perioadă de 30 de zile.

Pe cine vizează controalele

  • importatorii şi depozitarii de seminţe de cânepă utilizate pentru industria alimentară,
  • procesatori şi comercianţi de seminţe de cânepă şi de mac,
  • produse derivate din acestea sau care conţin seminţe de cânepă şi de mac,
  • dar şi procesatori şi comercianţi care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanţe psihoactive,
  • psihotrope şi stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.

De asemenea, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unităţi de fabricare şi obţinere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase şi de brutărie, a produselor de cofetărie şi patiserie, unităţi de fabricare a ciocolatei şi produselor zaharoase, alte unităţi care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală, potrivit Agerpres.

Legalitatea semințelor de cânepă și mac

Legislația specifică în domeniul produselor alimentare permite comercializarea semințelor de cânepă și mac care provin de la planta Cannabis sativa L, precum și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea.

Prezența anumitor substanțe, cum ar fi tetrahidrocanabinol (THC) și alcaloizii de mac, este permisă în anumite limite, în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene.

Rezultatele și sancțiunile

Inspectorii ANSVSA vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, pentru determinarea nivelului de contaminanți, cum ar fi THC și alcaloizii de opium, în laborator.

În cazul în care se descoperă nereguli, produsele neconforme vor fi retrase de pe piață și vor fi notificate autoritățile competente. Sancțiunile pentru nerespectarea regulilor pot include amenzi de aproximativ 40.000 de lei, suspendarea sau interzicerea activității unităților respective și informarea altor autorități ale statului român.

ANSVSA subliniază că orice operator care desfășoară operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă acesta nu este scopul principal al produselor, trebuie să obțină o autorizație de la autorități pentru aceste operațiuni.

Până în prezent, Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) nu a primit nicio solicitare de autorizare în temeiul Legii nr. 194/2011.

ANSVSA a intensificat controalele pentru a depista utilizarea ilegală a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare non-animale.

Aceste verificări vizează importatorii, procesatorii și comercianții de semințe de cânepă și mac, precum și alte unități care ar putea comercializa ilegal astfel de substanțe.

Prin aceste acțiuni, autoritățile române își propun să asigure siguranța alimentelor și să prevină comercializarea produselor care conțin substanțe interzise.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement