Connect with us
Advertisement

Eveniment

CONTROALE la PISCINE în judeţul Alba. Două au fost închise pentru nereguli. Ce boli pot apărea după o baie la ştrand şi sfaturi utile

Publicat

piscina publica Inspectorii DSP Alba desfășoară în aceste zile controale la piscinele din județ. Potrivit directorului DSP, Cornel Piţu, până în urmă cu câteva zile au fost controlate la 20 de piscine din care la două au fost descoperite nereguli din punct de vedere bacteriologic și au fost închise până la remedierea problemei.

Odată cu începerea sezonului estival, au fost demarate și controalele la piscinele din județul Alba.

Inspectorii DSP verifică parametrii fizico-chimici și bacteriologici.

Au fost controlate peste 20 de piscine din județul Alba, iar în două cazuri au fost constatate nereguli, astfel încât au fost închise pentru măsuri de dezinfecție. Acestea se vor redeschide după ce își vor rezolva problemele de ingienă.

Boli şi afecţiuni ce pot apărea după o baie în piscină:
Infecţii ale urechii şi „inamicul rezistent”, bacilul piocianic

Infecţiile urechii apar, de exemplu, din cauza germenilor din apă şi sunt mai frecvente la persoanele predispuse la alergii, în cazul copiilor dar şi persoanelor mai în vârstă sau al celor cu ten gras ori uscat. Alţi germeni întâlniţi des în apa din bazine sunt şi ciupercile, dar şi alte bacteriii, precum pneumococi, streptococci sau bacilli, germeni care se localizează la rădăcina firelor de păr de la intrarea în ureche.
Probleme de igienă

În urma unui sondaj recent, 17% din adulţi au admis că urinează în piscine sau parcuri acvatice. Problema este că nitrogenul din urină se combină cu dezinfectantul folosit în mod normal în piscine, clorul, şi astfel rezultă o substanţă chimică diferită, cloramina, după cum au explicat epidemiologii. În primul rând, cloramina anulează efectul dezinfectant al clorului, care ar trebui să distrugă agenţi patogeni precum E. coli, salmonela etc. În al doilea rând, irită căile respiratorii şi mai ales ochii, care devin roşii.

Pentru că transpiraţia şi multe produse de îngrijire personală conţin nitrogen, este bine să faceţi duş şi înainte de a intra în apă, nu numai după ce ieşiţi. Duşul înainte de a intra în apă previne formarea „păcătoasei” cloramine.

Ciuperci şi afecţiuni cutanate

Ciuperca piciorului (tinea pedis) se manifestă prin descuamare discretă în ultimul spațiu interdigital (din vecinătatea degetului mic) sau prin apariția de mici vezicule pe laturile degetelor şi pe talpă, asociate de obicei cu senzaţie de mâncărime. Se tratează prin  aplicarea unei creme antimicotice (clotrimazol, nizoral, terbinafina) timp de 4 săptămâni.

Negii (verucile) apar ca zone de piele îngroșată, cu mici puncte de  culoare maro pe suprafață, localizate de obicei pe mâini sau pe tălpi. Verucile sunt determinate de un virus (HPV) și sunt contagioase. Pot să dispară spontan sau să se înmulțească. Tratamentul constă în aplicarea de soluție cu acid salicilic, congelarea sau arderea lor. Este  recomandat să acoperiți negii cu plasturi rezistenți la apa pentru a  împiedica răspândirea lor și pentru ca prin simpla ocluzie este favorizata vindecarea lor.

Molluscum contagiosum este altă afecțiune cutanată dată de un virus (poxvirus). Se manifestă prin apariția unor bubiţe asemănătoare coşurilor, dar care nu trec. La copii se localizează de obicei pe trunchi, față, iar la adulți în zona pubiană sau genitală. Se tratează prin îndepărtarea lor (chiuretare) de către medic sau prin congelere,  electrocauterizare, aplicare de soluţie cu acid salicilic.

Foliculita cu Pseudomonas (hot tub foliculitis) apare mai ales la cei  care fac baie în bazine de tip jacuzzi, cu apă calda. Se manifestă prin apariția de pete roşii care se transformă apoi în coșuri și se localizează mai ales pe zonele acoperite de costumul de baie. Eruptia este însoțită de senzație de mâncărime și se vindecă spontan în câteva zile.

Sfaturi utile pentru a evita problemele când mergeți la piscină:

– alegeți o locaţie în care să existe vestiare, grupuri sanitare,  dușuri, un mic bazin prin care se trece obligatoriu pentru dezinfectarea picioarelor

– sunt de preferat cele în care se solicită adeverință medicala pentru  a avea acces

– nu intrați în apă dacă aveți răni sau zgârieturi

– nu folosiți la comun prosoape sau plute pentru înot

– folosiți papuci personali când mergeți pe podele umede

– după ce ați ieşit din bazin, faceți duș cu apă și săpun și, dacă este posibil, scoateți-vă costumul de baie

– aplicati o cremă hidratantă după duș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. ab

    vineri, 24.07.2015 at 14:20

    O informare completa cuprindea si numele celor doua piscine inchise.

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 25.07.2015 at 00:59

      informarea ”completa” provine de la DSP unde nimeni nu stie nimic cand este întrebat

  2. alex

    miercuri, 05.08.2015 at 11:48

    Atunci Alba 24 să afle şi să sape!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement