Connect with us
Advertisement

Actualitate

Contul de pensii private: Câți bani au strâns românii și care a fost contribuția medie, în luna iunie

Publicat

pensii mari Fiecare participant la sistemul de pensii private obligatorii a acumulat, în medie, 3.474 de lei, însă suma este mai mare cu 50% în cazul angajaților care au avut în ultimii șapte ani contribuții virate în fiecare lună, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), peste 6,4 milioane de români sunt înscrişi în prezent în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), însă pentru 161.760 dintre ei nu s-a virat nicio contribuţie în ultimii şapte ani.

Cele şapte fonduri de pensii administrate privat au acumulat, la jumătatea acestui an, active nete de 21,678 miliarde de lei (4,9 miliarde de euro), în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Activele reprezintă sumele acumulate din contribuţii şi din câştigurile din administrarea acestora. Astfel, fiecare participant la Pilonul II care a avut cel puţin o contribuţie lunară virată în ultimii şapte ani, de la lansarea sistemului în toamna lui 2008, a acumulat în cont o sumă medie de 3.474 de lei.

Persoanele care au intrat în sistem încă de la lansare şi au avut contribuţii neîntrerupte, suma medie acumulată este mai mare cu până la 50%. Un raport al ASF arată că, la sfârşitul lunii martie, valoare medie a unui cont în sistemul de pensii private obligatorii pentru cei 3,19 milioane de participanţi care au contribuit lunar (mai 2008 – martie 2015), era de 4.794 de lei. Astfel, suma acumulată în contul de pensie privată de fiecare participant în parte depinde foarte mult atât de valoarea contribuţiei, dar şi de frecvenţa ei.

Pentru anul curent, contribuția a fost stabilită la 5% din venitul salarial brut, iar contribuția medie în luna iunie a fost de 106,5 lei, în creştere cu peste 20% faţă de valoarea din aceeaşi lună a anului trecut. Majorarea salariului minim brut pe economie (la 975 de lei de la 1 ianuarie), cât şi de creşterea procentului de contribuţie – de la 4,5% la 5% din veniturile salariale brute, explică creșterea contribuției medii.

Din cei peste 6,4 milioane de români care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii, 2,55 milioane de participanţi nu au avut contribuţii virate în luna iunie.

Cei şapte administratori, companii de pensii, gestionează contribuţiile virate în fonduri, investind banii în diverse active astfel încât să genereze un randament cât mai mare, asumându-şi un anumit grad de risc. Doar fondul de pensii „Aripi“, administrat de compania Generali, are un grad de risc ridicat, celelalte şase fonduri (Alico, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, ING, Vital) având un grad de risc mediu, ceea ce înseamnă că sumele sunt investite în active cu grad moderat de risc.

La sfârşitul lunii iunie, peste 65% din active erau investite de fonduri în titluri de stat, considerate foarte sigure, aproape 4,5% în depozite bancare, la fel de sigure, iar peste 19% în acţiuni – active mai riscante, dar care pot aduce randamete mai mari decât primele două. Celelalte active până la 100% erau investite în obligaţiuni municipale, în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale, în titluri de participare şi în fonduri de mărfuri şi metale preţioase. Rata medie de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni se ridica în luna iunie la 8,3%, în scădere de la 10,51% în iunie 2014.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement