Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Copiii mai mici de 3 ani din grădinițele din Alba, ȘTERȘI din sistem. Inspectoratul Școlar refuză orice comunicare pe subiect


Publicat

gradinita Blaj

Copiii cu vârste mai mici de trei ani ar fi fost eliminați din sistemele de evidență ale grădinițelor din Alba, la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean, potrivit unor surse Alba24. Reprezentanții instituției nu doresc să răspundă la întrebările ziarului nostru. Au fost sunați și li s-au trimis mesaje pentru a comenta subiectul însă nu au făcut-o.

Surse din sistem spun că acesta este modul în care instituția intenționează să facă economii. În aceste condiții, situația copiilor va fi incertă: dacă vor rămâne la grădiniță, ei nu vor fi înscriși oficial și statul nu va plăti pentru ei nimic pentru educația lor.

Toate resursele alocate ar trebui, în acest caz, redistribuite neoficial între toți copiii, ceea ce ar afecta actul educațional. În plus, cei mici s-ar afla în grădinițe în mod neoficial. Într-un alt scenariu, ar putea fi pur și simplu trimiși acasă. Acestea sunt doar ipoteze, pentru că reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean refuză să facă declarații.

Sursele Alba24 spun că, la sfârșitul săptămânii trecute, directorii grădinițelor au fost chemați cu laptopurile la IȘJ și au fost puși să șteargă ei înșiși numele copiilor din sistem. Este vorba despre copiii cu vârste sub trei ani, înscriși pe locurile libere din grădinițe, nu pe locuri suplimentare.

Hotărârea de Guvern 1252/2012 precizează modul în care se face înscrierea copiilor nou veniți. ”Ocuparea locurilor libere în după finalizarea etapei de reînscrieri se va face de regulă în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani) în baza HG nr 1252/2012 și în limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârstă cuprinsă între 2 și 3 ani” se arată într-un document al IȘJ Alba, aferent perioadei 2019-2020.

Reprezentanții IȘJ Alba nu au răspuns nici luni și nici marți la telefon și de asemenea nu au răspuns nici la mesajele transmise de reporterii Alba24, pentru a exprima un punct de vedere. Nici șefa instituției, Marcela Dărămuș și nici purtătorul de cuvânt nu au fost disponibili, deși au avut timp suficient de la o zi la alta, pentru a se documenta.

Măsura stârnește indignare în rândul cadrelor didactice, dar mai ales al părinților.

UPDATE: La o zi după apariția articolului, IȘJ Alba a transmis o poziție oficială pe care o redăm mai jos.

”Înscrierea copiilor în grădiniță, pentru anul școlar 2019 – 2020, s-a realizat în conformitate cu Nota MEN nr. 30367/11.04.2019, document în care se face referire la înscrierea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani.

Conform acestei note, ocuparea locurilor libere, după încheierea etapei de reînscriere, s-a realizat în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie, grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare. În această notă nu se face referire la înscrierea antepreșcolarilor în baza informatică SIIIR.

Am solicitat unităților de învățământ care au avut aprobate prin planul de școlarizare locuri în grădiniță să respecte Procedura Informatică – Înscrierea la grădiniță 2019 – 2020. Scopul nostru a fost să ne asigurăm că toți copiii cu vârsta între 3 și 6 ani se vor regăsi pe lista preșcolarilor admiși în grădinițele din județul nostru.

Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani nu puteau fi înscriși înainte de 31.08.2019, aceștia nu trebuiau să se regăsească înainte de această această dată în SIIIR. Pentru locurile rămase neocupate unitățile de învățământ au putut colecta și valida cereri în vederea înscrierii doar după încheierea etapelor de înscriere pentru copiii care împlinesc 3 ani în cursul anului 2019.

Nota MEN privitoare la înscrierea în grădiniță din acest an nu are precizări referitoare la înscrierea copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani, așa cum era prevăzut în anul școlar 2018 – 2019. Referitor la HG 1252/2012, Art 17(3) prevede posibilitatea și nu obligativitatea organizării în grădinițe a unor grupe de antepreșcolari.

Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern nr.168/ 29.03.2019 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 136/2016 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar. La stabilirea numărului de copii beneficiari ai costului standard am luat în considerare acest document legislativ, respectiv Art.4, alin 1, 1^1, 1^2, 1^3, în care se face referire la” elevii și preșcolarii cu vârsta peste 3 ani din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat”.

Înscrierea în aplicația SIIIR a copiilor care împlinesc 3 ani în cursul anului 2019 face obiectul acordării costului standard la care facem referire. Inspectoratul Școlar Județean Alba a întreprins toate măsurile cerute de legislația în vigoare. Grădinițele au radiat din baza de date SIIIR doar copiii care împlinesc 3 ani după data de 31 decembrie 2019, care nu făceau obiectul notei MEN privitoare la înscrierea în sistemul informatic, fără însă a cere scoaterea copiilor din grădinițe.

Oricare dintre unitățile de învățământ preșcolar de stat și particulare (autorizate/ acreditate), oricare unitate de învățământ care are în structură nivel preșcolar poate înscrie copii cu vârsta mai mică de 3 ani, în limita locurilor aprobate de către Inspectoratul Școlar Județean Alba prin planul de școlarizare, rămase neocupate după înscrierea tuturor copiilor cu vârsta mai mare de 3 ani. Costul standard poate fi însă acordat doar respectând HG 168/2019.

Referitor la copiii aflați în situații sociale precare, vă aducem la cunoștință că Legea 248/2015- Legea Tichetelor sociale, care sprijină acești copii, la Art. 2, precizează că unul dintre criteriile de acordare este criteriul de vârstă, respectiv, criteriul a) – ”vârsta minimă (de acordare a stimulentului educațional) a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani”.

Inspector Școlar General,

Prof. Eugenia Marcela Dărămuș”

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Informare meteorologică: Furtuni, vijelii, descărcări electrice și grindină, până miercuri seara

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meterorologică de furtuni, vijelii și manifestări de instabilitate atmosferică valabilă de luni, 25 mai, ora 12:00 până miercuri, 27 mai, la ora 23:00. 

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 – 25 l/mp și pe arii restrânse 30 – 40 l/mp.

Potrivit ANM, vremea se va menține instabilă pe tot parcursul acestei săptămâni, în majoritatea regiunilor din țară.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Dotări noi la Liceul Corneliu Medrea din Zlatna: Licitație pentru table interactive, bănci, scaune și mese de laborator

Publicat

Liceul Corneliu Medrea din Zlatna cumpără dotări pentru sălile de clasă în valoare de peste 180.000 de lei. Vor fi achiziționate table inteligente / interactive, table de scris, bănci, scaune, mese de laborator și catedre. 

Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a lansat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru dotarea unității de învățământ. Valoarea totală estimată a contractului este de 181.542,7 lei, fără TVA.

Clădirea liceului este situată în orașul Zlatna, pe strada Tudor Vladimirescu la nr. 14. Primăria orașului Zlatna a obținut finanțare prin PNDL pentru execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului având în vedere că în ultimii 30 de ani construcția nu a suferit nici o reparație capitală majoră, timpul punându-și amprenta asupra finisajelor interioare, exterioare, a tâmplăriei și a acoperișului imobilului. Instalațiile erau ineficiente din punct de vedere energetic, cu consumuri mari anuale, instalațiile electrice erau învechite, cu conductor de aluminiu, iar instalațiile sanitare nu existau din cauza faptului că în corpul de clădire nu existau grupuri sanitare.

De asemenea, dotările necesare desfășurării activității cadrelor didactice și a elevilor existente sunt foarte uzate moral și degradate fizic.

„Având în vedere cele mai sus prezentate și a faptului că lucrările de reabilitare a clădirii se apropie de sfârșit este necesară achiziția dotărilor pentru Liceul Corneliu Medrea Zlatna”, se precizează în caietul de sarcini.

Listă dotări necesare a fi furnizate:

 • Catedra cu chiuvetă – 2 bucăți
 • Scaune laborator Fizică – 32 bucăți
 • Scaun laborator Chimie – 32 bucăți
 • Bec de gaz – Arzător Bunsen – 2 bucăți
 • Masă școlara individuală + scaun – 240 bucăți
 • Catedră școlară – 6 bucăți
 • Scaun catedră – 6 bucăți
 • Cuier pentru săli clasă – 16 bucăți
 • Cuier birou – 4 bucăți
 • Cuier cu picior – 5 bucăți
 • Flipchart – 4 bucăți
 • Panou de plută – 4 bucăți
 • Avizier plută – 4 bucăți
 • Masă laborator chimie – 8 bucăți
 • Masă laborator fizică – 16 bucăți
 • Tablă de scris – 7 bucăți
 • Tablă inteligentă – 7 bucăți

Tablele interactive vor avea 170 cm lungime și 120 cm înălțime. Fiecare va fi dotată cu videoproiector și software în limba română.

Foto: Facebook, Tudor Ponoran

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în prima lună de vară. Perioadele cu temperaturi mai mari și cele cu furtuni. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele 4 săptămâni, până în 22 iunie. Vremea începe să se încălzească abia din 1 iunie. În primele trei săptămâni de vară vor fi maxime de 26 grade Celsius, în Alba.

Săptămâna viitoare vor fi averse sau furtuni aproape în fiecare zi, apoi se mai înseninează, după 30 mai. Condiții de instabilitate atmosferică vor fi însă și în luna iunie.

Săptămâna 25-31 mai

Valorile termice estimate pentru această săptămână vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice și local în cele sudice și centrale, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare.

Săptămâna 1-7 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Săptămâna 8-15 iunie

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sudice și sud-estice, unde local cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare.

Săptămâna 16-22 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în jumătatea nordică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ferrari făcut praf în ACCIDENT la Șugag. Două mașini, implicate în evenimentul rutier

Publicat

Un accident s-a petrecut duminică după-amiaza în Șugag, în evenimentul rutier fiind implicate, din primele date, două autoturisme.

Ambele mașini au fost serios avariate.

Potrivit unor martori, autoturismul Ford era staționat în momentul producerii accidentului.

În urma impactului, autoturismul de lux a ajuns în gardul unei grădini.

Potrivit IPJ Alba, nu au fost persoane rănite în accident.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate