Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Corp chilii cu sală de mese, la Mănăstirea Valea Bistrei de lângă Câmpeni. Investiție de peste 3,4 milioane de lei


Publicat

Mănăstirea Valea Bistrei de lângă Câmpeni va beneficia în curând de o nouă clădire cu destinația sală de mese, chilii și anexe. Printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI) se dorește crearea unui spațiu în acord cu cerințele vieții monahale. Construcția va crea noi oportunități pentru mănăstire, prin înlesnirea turismului religios din zonă.

Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „proiectare – faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiție <Construire trapeză și chilii la Mănăstirea Valea Bistrei, oraș Câmpeni, județul Alba>”.

Valoarea estimată este de 3.485.044,17 lei, fără TVA, din care:

  • cheltuieli pentru proiectare și asistența tehnică a proiectantui – 106.144,82 lei;
  • cheltuieli pentru investiția de bază – 3.328.964,88 lei; 
  • alte cheltuieli – 49.934,47 lei, din care organizare de șantier – 33.289,65 lei și cheltuieli conexe – 16.644,82 lei;

Mănăstirea Valea Bistrei, cu Hramul „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” aparţine de Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia. Este situată în Munţii Apuseni, pe Valea Arieşului, în localitatea Valea Bistrei, în apropierea oraşului Câmpeni, judeţul Alba.

Istoria Mănăstirii începe nu demult, în anul 1998, când familia Precup Gheorghe şi Aurelia donează o suprafaţă mică de teren din proprietatea personală, în vederea construirii unui schit. În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 iunie 1998 a fost aprobată înfiinţarea Schitului Valea Bistrei.

Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1999, când Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop al Alba-Iuliei a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi a instituit ca zi de hram, sărbătoarea Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici. Timp de doi ani, (1999-2001) schitul a fost încredinţat Mănăstirii Lupşa. Părinţii călugări de acolo au slujit Sfânta Liturghie pe perioada verii. 

​Începând cu anul 2001, aşezarea monahală de pe Valea Bistrei începe să fiinţeze ca schit de maici. În anul următor (2002) s-au început lucrările de construcţie ale bisericii şi ale corpului de chilii, lucrări care continuă şi astăzi. În cei câţiva ani pe care îi numără mănăstirea, locul şi-a schimbat mult înfăţişarea. Aşezarea împrejmuită cu gard, corpul de chilii şi mai ales bisericuţa construită din lemn şi acoperită cu şindrilă se încadrează minunat într-un peisaj pe care doar în Munţii Apuseni îl regăseşti.

Construire trapeză și chilii la Mănăstirea Valea Bistrei

„Necesitatea construirii unui nou corp de chilii și a anexelor funcționale specifice activității mănăstirești rezuma din faptul că Mănăstirea este un izvor de inrăurire duhovnicească și de recapatare a energiilor pierdute în tumultul cotidian”, se precizează în memoriul general – studiu de fezabilitate.

Prin construirea unui nou corp de chilii se va crea un spațiu funcțional din toate punctele de vedere (igienă, rezistență și stabilitate), un spațiu în acord cu cerințele vieții monahale. Prin crearea spațiilor necesare vieții de obște vor putea fi desfășurate în condiții optime toate activitățile personalului monahal.

De asemenea prin construirea unui nou corp de chilii se vor deschide noi oportunități pentru mănăstire, prin înlesnirea turismului religios din zonă, mănăstirea fiind singura pe raza orașului Câmpeni.

Clădirea cu destinația Trapeză, corp de chilii și anexe funcționale va avea regimul de înălțime demisol + parter + mansardă și o suprafață totală utilă de 933,9 mp. Potrivit memoriului general, construcția va avea 10 locuri în chilii, cu ocuparea maximă a clădirii de maxim 70 persoane simultan.

Alimentarea cu apa rece a grupurilor sanitare la parametrii necesari de debit și presiune se vor asigura de la o stație de pompare alimentată de la un puț forat. Apa calda menajeră va fi asigurată cu ajutorul unui boiler bivalent cu capacitatea de 1000 l. Alimentarea cu căldură și apă caldă menajeră a imobilului se va face cu ajutorul unei centrale cu combustibil solid – lemne.

Deoarece în zonă accesul autospecialelor de intervenție este greu accesibil, se va monta o instalație de stingere a incendiilor cu hidranți interiori. Întrucât în zona nu există posibilități de alimentare cu apă pentru autospecialele de pompieri, se va realiza un rezervor cu o capacitate de 10 mc necesar pentru alimentarea acestora.

Pentru realizarea condițiilor de confort interioare în sala de mese, unde există cea mai mare aglomerare de persoane, din punct de vedere al normelor igienico-sanitare s-a proiectat o instalație de ventilare mecanică. Aceasta este deservită de un recuperator de caldură amplasat în plafonul fals deasupra cu debit constant, care asigură recuperarea de căldură.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, în autoizolare. Ar fi intrat în contact cu mai mulți membri de partid infectați cu COVID-19

Publicat

Marcel Ciolacu, liderul PSD, s-a autoizolat miercuri după ce zilele trecute a fost în județul Sălaj, unde ar fi interacționat cu mai mulți lideri ai partidului care ulterior au fost confirmați pozitiv pentru COVID-19. 

De asemenea, Ciolacu a mers în de dimineață și și-a făcut un test pentru coronavirus. Acesta nu prezintă simptome ale unei posibile infectări, dar va sta în autoizolare până la primirea rezultatelor testelor.

Trei lideri PSD din Sălaj s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 și au fost internați în spital. Ei s-au simțit rău sâmbătă, la doar o zi după ce au participat la un eveniment electoral. La manifestare a fost prezent și președintele PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu Vasile Dîncu şi Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Cu o zi înainte de alegerile locale, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, a aflat că are COVID-19. Mai mulți colegi de partid cu care a intrat în contact au făcut testul duminică și au fost depistaţi cu noul coronavirus. Sergiu Panie, vicepreşedintele PSD Zalău, Florin Florian, candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean și Ioan Miclea, directorul societății Citadin Zalău sunt internați la spital, notează știripesurse.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Liberalii discută miercuri la București alianțele locale pentru primării și consilii județene. Cum se poziționează față de PSD

Publicat

p

Conducerea PNL se reuneşte miercuri pentru a analiza rezultatul alegerilor locale şi pentru a stabili politica de alianţe la nivelul consiliilor locale şi judeţene, inclusiv faptul că liberalii nu vor negocia cu PSD.

Pentru situația de la Alba Iulia, aceasta înseamnă că liberalii vor avea o fereastră mai îngustă de negociere cu USR PLUS pentru formarea unor majorități și obținerea măcar a unui post de viceprimar.

De altfel, potrivit lui Traian Băsescu, miercuri ar urma deja să aibă loc o întânire între liderul PNL Ludovic Orban şi cel al PMP Eugen Tomac. La Iaşi, liberalii au invitat deja la discuţii formaţiunile de dreapta.

În ceea ce priveştre  rezultatul alegerilor locale, liderul partidului, premierul Ludovic Orban, declara marţi seară că PNL a câştigat alegerile locale, la votul politic, cu 34%, fiind urmat de PSD, cu 30%, şi USR cu 13%.

Orban a precizat că PSD are 1.450 de primari, PNL 1.250, PMP 50 şi USR 45, iar în ceea ce priveşte consiliile judeţene PNL are 17, iar UDMR 4, restul fiind câștigate PSD.

Sursă: Universul.net

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Trei lideri ai PSD Sălaj, confirmați cu COVID. Cu o zi înainte se întâlniseră cu Ciolacu la un eveniment electoral

Publicat

Trei lideri ai PSD Sălaj au fost confirmaţi cu noul coronavirus şi au ajuns în spital. Aceștia s-au întâlnit vineri, înaintea alegerilor locale, cu Marcel Ciolacu. 

Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, vicepreședintele PSD Zalău și fostul prefect Florin Florian s-au testat pentru coronavirus, iar rezultatele au fost pozitive.

Primul care s-a simțit rău a fost președintele CJ Sălaj, sâmbătă, apoi apoi au urmat ceilalți doi.

Cu toții s-au întâlnit vineri, cu o zi înainte de apariția primelor simptome, cu Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu și Paul Stănescu, la miting electoral în Zalău.

Sursă: Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de vreme rea în Alba și în alte județe din țară până vineri. Trei zile de ploi torențiale

Publicat

Alba, dar și alte județe din țară se află până vineri 2 octombrie, sub un cod portocaliu de vreme rea. 

Potrivit meteorologilor, în intervalul 30 septembrie, ora 10:00 – 02 octombrie, ora 10:00 se vor semnala ploi abundente.

De asemenea,în Maramureș, nord-vestul Transilvaniei, nordul Crișanei, precum și în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ploua temporar abundent, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…70 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate