Connect with us
Advertisement

Eveniment

Corp chilii cu sală de mese, la Mănăstirea Valea Bistrei de lângă Câmpeni. Investiție de peste 3,4 milioane de lei

Publicat

Mănăstirea Valea Bistrei de lângă Câmpeni va beneficia în curând de o nouă clădire cu destinația sală de mese, chilii și anexe. Printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI) se dorește crearea unui spațiu în acord cu cerințele vieții monahale. Construcția va crea noi oportunități pentru mănăstire, prin înlesnirea turismului religios din zonă.

Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „proiectare – faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiție <Construire trapeză și chilii la Mănăstirea Valea Bistrei, oraș Câmpeni, județul Alba>”.

Valoarea estimată este de 3.485.044,17 lei, fără TVA, din care:

  • cheltuieli pentru proiectare și asistența tehnică a proiectantui – 106.144,82 lei;
  • cheltuieli pentru investiția de bază – 3.328.964,88 lei; 
  • alte cheltuieli – 49.934,47 lei, din care organizare de șantier – 33.289,65 lei și cheltuieli conexe – 16.644,82 lei;

Mănăstirea Valea Bistrei, cu Hramul „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” aparţine de Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia. Este situată în Munţii Apuseni, pe Valea Arieşului, în localitatea Valea Bistrei, în apropierea oraşului Câmpeni, judeţul Alba.

Istoria Mănăstirii începe nu demult, în anul 1998, când familia Precup Gheorghe şi Aurelia donează o suprafaţă mică de teren din proprietatea personală, în vederea construirii unui schit. În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 iunie 1998 a fost aprobată înfiinţarea Schitului Valea Bistrei.

Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1999, când Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop al Alba-Iuliei a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi a instituit ca zi de hram, sărbătoarea Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici. Timp de doi ani, (1999-2001) schitul a fost încredinţat Mănăstirii Lupşa. Părinţii călugări de acolo au slujit Sfânta Liturghie pe perioada verii. 

​Începând cu anul 2001, aşezarea monahală de pe Valea Bistrei începe să fiinţeze ca schit de maici. În anul următor (2002) s-au început lucrările de construcţie ale bisericii şi ale corpului de chilii, lucrări care continuă şi astăzi. În cei câţiva ani pe care îi numără mănăstirea, locul şi-a schimbat mult înfăţişarea. Aşezarea împrejmuită cu gard, corpul de chilii şi mai ales bisericuţa construită din lemn şi acoperită cu şindrilă se încadrează minunat într-un peisaj pe care doar în Munţii Apuseni îl regăseşti.

Construire trapeză și chilii la Mănăstirea Valea Bistrei

„Necesitatea construirii unui nou corp de chilii și a anexelor funcționale specifice activității mănăstirești rezuma din faptul că Mănăstirea este un izvor de inrăurire duhovnicească și de recapatare a energiilor pierdute în tumultul cotidian”, se precizează în memoriul general – studiu de fezabilitate.

Prin construirea unui nou corp de chilii se va crea un spațiu funcțional din toate punctele de vedere (igienă, rezistență și stabilitate), un spațiu în acord cu cerințele vieții monahale. Prin crearea spațiilor necesare vieții de obște vor putea fi desfășurate în condiții optime toate activitățile personalului monahal.

De asemenea prin construirea unui nou corp de chilii se vor deschide noi oportunități pentru mănăstire, prin înlesnirea turismului religios din zonă, mănăstirea fiind singura pe raza orașului Câmpeni.

Clădirea cu destinația Trapeză, corp de chilii și anexe funcționale va avea regimul de înălțime demisol + parter + mansardă și o suprafață totală utilă de 933,9 mp. Potrivit memoriului general, construcția va avea 10 locuri în chilii, cu ocuparea maximă a clădirii de maxim 70 persoane simultan.

Alimentarea cu apa rece a grupurilor sanitare la parametrii necesari de debit și presiune se vor asigura de la o stație de pompare alimentată de la un puț forat. Apa calda menajeră va fi asigurată cu ajutorul unui boiler bivalent cu capacitatea de 1000 l. Alimentarea cu căldură și apă caldă menajeră a imobilului se va face cu ajutorul unei centrale cu combustibil solid – lemne.

Deoarece în zonă accesul autospecialelor de intervenție este greu accesibil, se va monta o instalație de stingere a incendiilor cu hidranți interiori. Întrucât în zona nu există posibilități de alimentare cu apă pentru autospecialele de pompieri, se va realiza un rezervor cu o capacitate de 10 mc necesar pentru alimentarea acestora.

Pentru realizarea condițiilor de confort interioare în sala de mese, unde există cea mai mare aglomerare de persoane, din punct de vedere al normelor igienico-sanitare s-a proiectat o instalație de ventilare mecanică. Aceasta este deservită de un recuperator de caldură amplasat în plafonul fals deasupra cu debit constant, care asigură recuperarea de căldură.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement