Economie
Cotă de TVA redusă pentru băuturile din plante: Modificare a Codului Fiscal depusă pentru dezbatere la Senat
Propunere de modificare a codului fiscal: Un proiect depus la Senat propune scăderea cotei de TVA pentru băuturile pe bază de plante și a băuturilor din grăsimi lactate.
Aplicabilitatea articolului de lege care ar urma să fie modificat prin această propunere legislativă a fost un subiect intens dezbătut și de interes pentru toți comercianții și producătorii de băuturi nealcoolice, la finalul anului trecut și, mai ales, la începutul acestui an, potrivit PWC.
Documente:
Propunerea legislativă: AICI
Expunerea de motive: AICI
Mai precis, articolul a generat întrebări privind intenția legiuitorului, respectiv ce cotă de TVA ar trebui aplicată: 9% sau 19%, părerile fiind împărțite la acel moment.
În timp situația a fost lămurită, astfel că în cazul livrării de băuturi nealcoolice precum băuturile răcoritoare, energizantele, dar și băuturi precum cafeaua, ceaiul, cappuccino, băuturile pe bază de soia sau alte băuturi vegetale, precum și unele siropuri considerate suplimentare alimentare, se aplică cota de TVA de 19%.
Actuala propunere de modificare a articolului de lege care a dus la controverse prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, se va aplica o cotă de 9% pentru anumite băuturi nealcoolice pe baza de plante, precum cele din soia, cereale, semințe sau anumite fructe.
O altă categorie de băuturi pentru care este propusă reducerea TVA
O altă categorie de băuturi nealcoolice pentru care este propusă aplicarea cotei reduse de TVA de 9% o reprezintă băuturile cu conținut de grăsimi din produse lactate sub 0,2% din greutate, unde ar intra printre altele, de exemplu, cafeaua cu un conținut de grăsimi provenite din produse lactate sub 0,2 % din greutate.
Astfel, ar însemna că această categorie de băutură de tip cafea va fi singura dintre toate băuturile de tip cafea căreia i se va aplica o cotă de TVA de 9%. Toate celelalte băuturi de tip cafea, respectiv cafeaua fără lapte sau cafeaua cu lapte cu un conținut de lapte de 0,2% din greutate sau peste această valoare, vor avea în continuare o cotă de TVA standard de 19%.
De asemenea, este foarte important de subliniat că o astfel de modificare nu se poate limita la prevederile legislației de TVA și ar fi necesară o clasificare tarifară corectă din punct de vedere vamal, acest lucru implicând o analiză detaliată a caracteristicilor produselor comercializate mai scriu experții PricewaterhouseCoopers România.
Având în vedere că propunerea legislativă abia a intrat în procesul de dezbatere parlamentară, există premise ca forma finală să conțină prevederi clare astfel încât să nu mai existe divergențe în privința aplicabilității, acordând totodată răgazul necesar pentru companii de a le analiza și aplica în funcție de tipurile de băuturi nealcoolice din portofoliul lor, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Cum a fost formulat proiectul de modificare a Codului Fiscal
Propunerea legislativă nr. B402/2023 pentru modificarea şi completarea alin.(2), litera e) al art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, depusă la Senat în 15 iunie 2023, propune scăderea cotei de TVA pentru băuturile pe bază de plante, conform documentului oficial.
Astfel, cota de TVA pentru băuturile pe bază de plante ar urma să scadă de la 19%, cât este în prezent, la 9 %.
Mai exact, proiectul de lege propunere ca la articolul Articolul 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„e)livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, mai puţin cele care se încadrează la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 şi NC 2202 99 91 pentru care se aplică cota redusă de 9%, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri”.
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News