Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE: Credite IMM cu dobândă subvenționată. Posibil atac cibernetic: peste 200 cereri pe secundă, la deschiderea aplicației

laptop calculator

Publicat

Peste 40.000 de întreprinderi mici și mijlocii sunt așteptate să se înscrie în Programul guvernamental IMM INVEST ROMANIA, ce le oferă acces la credite cu dobânzi subvenționate de stat. La scurt timp după ce aplicația online s-a deschis, vineri, aceasta s-a blocat, din cauza numărului mare de utilizatori.

UPDATE: Comunicat al Fondului de Garantare: ”Portalul imminvest.ro a înregistrat o rată de înscriere de peste 200 aplicații pe secundă, încă din primele momente de la deschiderea aplicației, fiind într-o creștere exponențială. Ambele site-uri, www.fngcimm.ro și www.imminvest.ro au fost blocate la scurt timp de la deschiderea aplicației.

În etapa de dezvoltare și testare au fost verificate și validate atât condițiile de securitate, cât și condițiile funcționale, în cazul unei sarcini ridicate. Toate aceste elemente ne ridică suspiciuni întemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat. În acest moment, echipa de suport tehnic a aplicației depune toate eforturile pentru remedierea problemelor tehnice.

Echipele noastre fac eforturi deosebite pentru a remedia situația și îi asigurăm pe toți antreprenorii că, în cel mai scurt timp, procesul de înscriere va fi reluat în parametri optimi.

Subliniem că principiul de înscriere în program nu este primul venit, primul servit, iar aplicația va rămâne deschisă până la sfârșitul acestui an. De asemenea, îi asigurăm pe antreprenori că suntem pregătiți să lucrăm în regim de permanență, pentru a procesa toate solicitările primite în termenul promis”.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că, odată cu acest program, începe etapa de repornire a economiei.
”IMM Invest nu are nicio condiționalitate. Acesta este un program care poate fi accesat pe tot timpul anului. Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei. Schema de stat a fost aprobată de Comisia Europeana. În prima fază vor fi susținute 6.000 de locuri de muncă. Nu există comisionare. Comisioanele și dobânzile sunt suportate de Guvernul României. E un program care încearcă să repornească România”, a spus ministrul.

Potrivit sursei citate, nu există un termen limită în acest program. ”Nu e un program care merge numai pe perioada stării de urgență. Dacă va fi nevoie, vom suplimenta acest plafon în funcție de evoluție”, a spus Cîțu.

Directorul FNGCIMM, Dumitru Nancu, a făcut apel la antreprenori să nu mai intre în număr mare pe aplicație în același moment pentru a nu se bloca. „Intră 150 de solicitanți pe secundă”, a spus el, la 20 de minute după începerea sesiunii. Mulți antreprenori sesizaseră că nu mai funcționa site-ul.

Înscrierile pe portalul online dedicate au fost deschise de vineri, 17 aprilie, ora 10.00, AICI.

În primele 5 minute de când s-a deschis, aplicația era solicitată în proporție de 75%. 22 de bănci s-au înscris pentru a acorda credite în program. Aplicația permite alegerea unui singur finanțator, iar dacă IMM-ul este respins la finanțare, acesta mai are la dispoziție 2 opțiuni din rândul băncilor.

Pentru accesarea programului, întreprinzătorii trebuie să parcurgă câțiva pași:

  • IMM-ul intră în aplicatia disponibilă pe portalul www.imminvest.ro;
  • Completează online datele de identificare, atașează declarația IMM în format pdf;
  • Solicită unul sau mai multe credite/ linii de credit;
  • Aplicația va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării;
  • FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și un număr de înregistrare, după verificarea informațiilor furnizate de potențialul beneficiar;
  • FNGCIMM pune on line la dispoziția instituției de credit selectate documentele înregistrate de IMM, precum și acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
  • Instituția de credit analizează cererea de finanțare și adoptă intern decizia de acordare a creditului de investiții/creditului liniei de credit, conform solicitării beneficiarului;
  • Instituţia de credit aprobă creditul și transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

Un beneficiar poate lua unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele aferente creditului garantat.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei. În ceea ce privește liniile pentru capital de lucru, valoarea maximă e de 5 milioane lei.

Creditele se dau în limita a uneia dintre următoarele condiții, care reprezintă valoarea cea mai mare dintre:

– dublul sumei reprezentând cheltuieli salariale, inclusiv contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii înregistrate la nivelul anului 2019, iar cuantumul maxi nu poate depăși suma estimată pentru primii 2 ani de activitate
– 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuală de venit în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente, conform Declarației Unice pe 2019

– o valoare care să rezulte din nevoile sale de lichidități, unde pot fi incluse atât costuri pentru capital de lucru, cât și cele cu investiții, cu condițiția prezentării unor documente justificative. În această situație, cuantumul împrumutului nu poate depăși nevoile de lichidități de la momentul acordării pentru următoarele 18 luni

surse: hotnews.ro, fngcimm.ro, mfinante.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement