Eveniment
Crește costul de întreținere pentru beneficiarii internați la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba lulia, în 2025. TARIFE
Crește costul de întreținere pentru beneficiarii internați la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba lulia, în 2025. Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în următoarea ședință a Consiliului Local, costul mediu lunar şi contribuţia lunară de întreţinere a vârstnicilor în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia pentru anul 2025.
Majoritatea tarifelor vor crește față de cele de anul trecut. Cea mai mare diferență, respectiv 700 de lei în plus, va fi la costul lunar de întreţinere pentru persoanele dependente, unde suma va ajunge la 7.900 lei / beneficiar de la 7.200 lei.
Crește costul de întreținere pentru beneficiarii internați la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba lulia, în 2025
Potrivit unui raport, în Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia sunt instituționalizate 91 de persoane vârstnice, dintre care un număr de 30 nu au susţinători legali sau aceştia nu au venituri suficiente pentru acoperirea diferențelor de plată şi două persoane vârstnice sunt fără venituri (cazuri sociale) şi fără susţinători legali.
Din totalul beneficiarilor, 21 persoane acoperă integral contribuţia de întreținere din venitul din pensie, pentru un număr de 38 de persoane se acoperă integral contribuţia de întreținere prin completarea sumelor stabilite în sarcina susținătorilor legali, pentru un număr de 6 beneficiari se acoperă parțial diferenţa de contribuţie fără acoperirea integrală, un număr de 24 beneficiari acoperă parțial contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, iar două persoane beneficiare (cazuri sociale) nu achită contribuție de întreţinere.
Media pensiilor vârstnicilor care beneficiază de serviciile acordate în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice Alba Iulia este de 3.448 lei, în ianuarie 2025.
Costul mediu lunar de întreţinere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia
Costul mediu lunar de întreţinere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia în funcție de gradul de dependență al persoanei îngrijite, începând cu 1 februarie 2025, urmează să fie:
- pentru persoanele independente – 3.800 lei / beneficiar (3.800 lei / beneficiar în 2024);
- pentru persoanele semidependente – 5.300 lei / beneficiar (4.950 lei / beneficiar în 2024);
- pentru persoanele dependente – 7.900 lei / beneficiar ( 7.200 lei / beneficiar);
Contribuţia lunară de întreţinere a persoanelor vârstnice instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabileşte în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar pe baza costului mediu lunar, după cum urmează:
- pentru persoanele independente – 2.500 lei / beneficiar (2.400 lei / beneficiar în 2024);
- pentru persoanele semidependente – 3.100 lei / beneficiar (2.900 lei / beneficiar în 2024);
- pentru persoanele dependente – 3.600 lei / beneficiar ( 3.300 lei/beneficiar în 2024);
Încadrarea beneficiarilor în grade de dependenţă se realizează de către Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, prin personalul de specialitate numit în echipa de evaluare.
Beneficiarii instituţionalizaţi în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar ori contribuția de întreținere pentru fiecare categorie de beneficiari, aprobate prin prezenta hotărâre.
Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, precum şi celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Cum se stabilește contribuția susținătorilor legali
Contribuţia susţinătorilor legali ai persoanelor instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabileşte în următoarele procente:
Venitul lunar net pe membru de familie (lei) – Contribuţia lunară (% din diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei de întreţinere)
- Mai mic sau egal cu 2.575 lei – 0%
- între 2.576 și 2.875 lei – 20%
- între 2.876 și 3.175 lei – 40%
- între 3.176 și 3.475 lei – 60%
- între 3.476 și 3.775 lei – 80%
- 3.776 lei sau mai mare – 100%
La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali, se procedează după cum urmează:
- din veniturile nete lunare ale susținătorilor legali se scad eventualele obligații legale de întreținere, aflate în executare;
- suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susținătorii legali îi au efectiv în întreținere.
La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali se iau în calcul veniturile salariale sau asimilate salariilor, veniturile din pensii de orice natură, indiferent de fondurile din care se plătesc acestea, veniturile din indemnizaţii sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum şi din alte surse cu caracter permanent. Nu se iau în calcul următoarele categorii de venituri:
- indemnizația pentru însoțitor care se acordă persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate;
- indemnizația lunară acordată adultului cu handicap vizual grav pentru plata însoțitorului acordată în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizația lunară și bugetul personal complementar acordate în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap grav în baza art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- ajutorul de incluziune acordat în baza Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
- alocația de stat pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizația de creștere a copilului prevăzută de O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizația lunară pe perioada concediului de acomodare prevăzută de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- tichetele de masă, indemnizația de hrană, prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și drepturile de hrană acordate în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- sporul pentru condiții deosebite de muncă, acordat în conformitate cu prevederile legale pentru statute speciale.
În cazul în care persoanele vârstnice instituţionalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia lipsesc din cămin pe perioade mai mari de 5 zile consecutive, contribuţia de întreţinere se recalculează la cerere, scăzându-se suma aferentă zilelor lipsă din cămin, prin raportare la valoarea totală a contribuției de întreținere din luna respectivă.
Perioada maximă în care un beneficiar poate lipsi voluntar din cămin și poate solicita recalcularea contribuției de întreținere este de 30 de zile într-un an calendaristic. Perioada de 30 de zile nu se reportează de la un an la altul. Beneficiarii nou-instituționalizați pot lipsi voluntar din cămin în cursul anului în care se instituționalizează, o perioadă proporțională cu timpul rămas până la sfârșitul anului din perioada maximă stabilită.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News