Educație
Crește numărul școlilor incluse în programul ”Masă sănătoasă”. Câți elevi vor primi alimente. Anunțul ministrului Educației
Numărul elevilor care vor beneficia de programul ”Masă Sănătoasă” va crește. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a confirmat că va fi extinsă lista școlilor participante până la 1000.
Potrivit sursei citate, numărul beneficiarilor programului va fi anul acesta de circa 420.000, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.
„Săptămâna trecută, pe final, s-a adoptat Hotărârea de Guvern pentru instituirea programului naţional Masă sănătoasă. Bugetul este de 1.139.000.000 de lei.
Astăzi s-a semnat şi Ordinul de ministru cu criteriile, urmând să fie primite propunerile de completare a listei de şcoli, pentru că cele 450 de şcoli la nivel naţional care au fost în program anul trecut rămân în program.
Numărul şcolilor se va suplimenta până la 1.000 şi, după ce vom primi propunerile de la inspectorate, se va emite încă un Ordin comun cu Ministerul Agriculturii, un ordin de ministru, cu lista şcolilor şi apoi Hotărârea de Guvern cu alocări bugetare”, a spus Ligia Deca, potrivit Agerpres.
„Este o creştere importantă de beneficiari. Dacă anul trecut am avut în jur de 180.000, anul acesta ne aşteptăm la aproximativ 420.000 de beneficiari, deci mai mult decât dublu, şi ne dorim să ajungem, în primă fază, la un milion de beneficiari şi apoi să putem generaliza acest program”, a arătat ministrul.
Cele 450 de școli, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.
Pe listă se află și unități de învățământ din Alba.
Programul ”Masă sănătoasă”. Condiții
Programul național ”Masă sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar.
Limita valorii zilnice este de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Aceasta cuprinde prețul suportului alimentar: prețul materiei prime și a serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.
Programul național ”Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.
Selecția școlilor
Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare pe baza unor criterii ce vizează
- diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.
Criteriile de selecție a unităților de învățământ se aprobă prin ordin al ministrului educației.
Pentru anul 2024 lista unităților de învățământ preuniversitar selectate pentru a fi incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern.
Lista unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă prin ordin comun al ministerului educației și al ministerului agriculturii și dezvoltării rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.
Lista se reconfirmă de către inspectoratele școlare, la sfârșitul cursurilor anului școlar 2023-2024, în urma analizei realizate de către acestea, pe baza indicatorilor de impact ai programului .Se completează, prin aplicarea de către ISJ/ISMB a criteriilor de selecție pentru unitățile de învățământ propuse pentru completarea listei pentru anul școlar următor.
Cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin H.G. nr. 999/2023 sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.
Suportul alimentar. Cum se acordă
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:
- a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină, respectiv unități care trebuie să funcționeze conform reglementărilor legale în vigoare și spațiu adecvat de servire a mesei
- b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu.
Hrana poate fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1456/2020.
În situația în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător.
- c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.
Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale.
Diferenţierea tipului de suport alimentar se face în funcţie de
- specificul unităţii de învăţământ dat de structura ciclurilor de învăţământ
- dispunerea geografică
- programul şcolar al elevilor
- alţi factori obiectivi.
Tipul de suport alimentar diferențiat şi modalitatea de distribuire a acestuia elevilor şi preşcolarilor se stabilesc
- la solicitarea directorului unităţii de învăţământ
- cu aprobarea consiliului de administraţie
Se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, care îl supune aprobării consiliului local.
Mai multe detalii, AICI.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News