Connect with us
Publicitate

Economie

Creșterea diferențiată a salariului minim pe economie. Care sunt variantele luate în calcul. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizări despre propunerea patronatelor ca salariul minim pe economie să fie crescut diferenţiat și situația din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară.

Acesta spune că propunerea din partea patronatelor este ”un pic liberală”, dar este corectă.

Ciolacu a mai spus, în privinţa salariilor minime din construcţii, agricultură şi industria alimentară, că are „o singură regulă de bază” şi anume, când se va plăti CASS pentru aceste salarii, „nimeni nu va pierde niciun leu la salariu”.

Discuții privind majorarea diferențiată a salariului minim

„Urmează un dialog cu partenerii sociali, poate salariul minim creşte mai rapid decât ianuarie. În acest moment nu este această perspectivă, dar ca să-ţi ţii lucrătorii şi statul trebuie să intervină, dar în discuţii atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele. Vom vedea.

Este propunerea venită de la de la patronate ca salariul minim să fie crescut diferenţiat. Mie mi se pare un pic liberală propunerea, corect, dar mi se pare o abordare corectă.

Vom avea discuţii, nu e nimic hotărât în acest moment”, a spus Ciolacu, întrebat dacă susţine creşterea, de la 1 ianuarie 2024, a salariului minim pe economie diferenţiat în funcţie de domeniu.

Vor crește salariile în construcții, industria alimentară și agricultură?

Întrebat dacă se va majora salariul minim în construcţii şi în industria alimentară şi agricultură, premierul a precizat: „Nu se va mări nimic, în primul rând, nu avem legea, nu este promulgată legea cu măsurile fiscale, cu combaterea evaziunii şi cu reforma sistemului bugetar”.

„Până atunci avem timp să ne vedem cu partenerii sociali şi să stabilim lucrurile, pentru că, în momentul în care se va plăti CASS, eu am o singură regulă de bază: nimeni nu va pierde niciun leu la salariu”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Neimpozitarea a 200 lei din salariul minim

Legat de posibilitatea prelungirii şi după 1 ianuarie 2024 a măsurii privind neimpozitarea a 200 lei din salariul minim, Ciolacu a spus că sunt discuţii cu partenerii sociali şi după aceea se va lua o decizie.

„Nu a funcţionat foarte bine, asta îmi spun şi patronatele şi sindicatele”, a adăugat premierul, potrivit Agerpres.

Majorarea salariului minim de la 1 octombrie 2023

Salariul minim brut garantat în plată a crescut, de la 1 octombrie, de la 3.000 de lei, la 3.300 lei.

Salariul de bază minim net a crescut de la 1.898 lei la 2.079 lei.

De la aceeași dată, tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună.

De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați.

Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale, a anunțat Ministerul Muncii.

Cât plătește angajatorul

Odată cu creșterea salariului minim, costul total al angajatorului cu un salariat va fi de 3.370 lei. Adică, mai mult cu 307 lei (anterior era 3.063).

Din cei 3.300 lei, 200 lei sunt fără taxe, cel puțin deocamdată, prin urmare angajatorul plătește taxe pentru 3.100 lei.

Totalul taxelor încasate de stat din acest salariu este de 1.291 lei. Din aceștia, 775 lei sunt asigurări sociale (pensia – CAS), 310 lei sunt asigurări sociale de sănătate (CASS), 136 lei sunt impozit pe venit, iar 70 lei sunt contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), potrivit economedia.ro.

surse: agerpres.ro, mmuncii.ro, economedia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate