Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Creșterea salariului de bază pentru profesori majorează automat și baza de calcul pentru sporuri și alte beneficii. LISTA

Publicat

Odată cu majorarea salariului de bază în plată cu 1000 de lei brut, adoptată prin ordonanța de urgență de joi, vor crește și sporurile acordare angajaților din educație, prin raportare la noile salarii de bază.

Principalele sporuri de care beneficiază cadrele didactice și alte categorii de angajați din educație vor crește proporțional cu majorarea făcută de guvern.

Lista sporurilor prin care sunt recunoscute meritele profesorilor

Dirigenția – 10% majorare salarială pentru aproximativ 80% dintre profesori

Odată cu majorarea salariilor, crește și suma la care se raportează sporul de 10% pentru dirigenție. De această creștere salarială ar beneficia aproximativ 80% din totalul personalului didactic de predare. Scopul este de a recompensa eforturile suplimentare ale profesorilor care se implică în îndrumarea și coordonarea elevilor.

Gradația de merit – 25% spor salarial pentru 16% dintre profesori

Pentru a încuraja excelența în predare și performanțele remarcabile, se acordareă un spor salarial de 25% pentru obținerea gradației de merit.

Această recunoaștere specială este acordată pentru aproximativ 16% dintre profesorii din sistemul educațional. Astfel, se urmărește să se valorizeze eforturile deosebite depuse de aceștia pentru a asigura o educație de calitate.

Sporuri specifice în învățământul special și simultan

În cadrul învățământului special, care se concentrează pe nevoile educaționale specifice ale elevilor, se acordară unui spor salarial de 15%. De acest spor beneficiază aproximativ 6% dintre profesorii din totalul personalului didactic de predare.

În același timp, pentru profesorii implicați în învățământul simultan (este specific școlilor din mediul rural, unde multe clase de învățământ primar sunt cu predare simultană – fie că vorbim de Simultan II, adică două clase simultane, Simultan III, sau chiar Simultan IV – acolo unde învățătorul are în structura clasei elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a), se acordă sporuri cuprinse între 7% și 20%, în funcție de nivelul de dificultate al activității.

Alte sporuri în sistemul educațional

Pe lângă aceste sporuri menționate, există și alte beneficii salariale în sistemul educațional. Astfel, se acordă spor de 10% pentru controlul financiar preventiv în toate cele 6.383 de unități cu personalitate juridică.

De asemenea, profesorii care se confruntă cu suprasolicitare neuropsihică beneficiază de un spor de 10%, iar cei care predau în mediul rural primesc un spor de zonă, care poate varia între 3% și 20% în funcție de specificul zonei respective.

Totodată, personalul didactic  care desfășoară activitate în sistemul penitenciar beneficiază de un  spor salarial de până la 15%, iar pentru funcțiile care implică lucru în intervalul orar 20:00 – 06:00, cum ar fi supraveghetorii de noapte, paznicii sau portarii, se acordă un spor de noapte în valoare de 25%.

Revendicările profesorilor în cadrul grevei vizează o reevaluare a sistemului salarial, cu accent pe majorări salariale și sporuri mai bine distribuite.

În final, obiectivul este de a asigura o remunerare corectă și motivantă pentru profesori, recunoscând astfel importanța și rolul acestora în societate.

Creșterea salariului de bază al profesorilor nu numai că le aduce un venit suplimentar, dar are un impact major asupra tuturor sporurilor salariale pe care le primesc. Așadar, efectul final este mult mai amplificat decât pare la prima vedere.

Ce venituri nete vor avea profesorii, după majorările salariale adoptate joi de Guvern

Salariul net al unui profesor cu studii superioare gradul didactic 1 și peste 25 de ani vechime va crește de la 3.985 de lei la 4.707 lei.

La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 10% și, după caz, creșteri salariale pentru dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%), învățământ special (15%), învățământ simultan (între 7 și 20%), predare în zone izolate (între 3 și 20%), predare în penitenciar (15%), gradația de merit (25%).

Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată cu definitivat și 5-10 ani vechime se majorează de la 2.713 lei la 3.365 lei.

Venitul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant crește de la 2.376 lei la 2.956 lei.

Reamintim faptul că Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă cu majorări salariale de până la 1000 de lei în sistemul de învățământ.

Este vorba despre majorările cu 1.000 de lei ale salariilor brute pentru cadrele didactice și cu 400 pentru cele nedidactice.

Principala revendicare a sindicaliştilor din Educaţie nu a fost inclusă în OUG

În ordonanţa de urgenţă adoptată joi nu apare principala revendicare a sindicaliştilor din Educaţie, respectiv că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie, spune liderul FSLI, Simion Hăncescu. El cere o altă ordonanţă de urgenţă în acest sens.

„Principala revendicare a noastră e cea legată de garantarea printr-un act normativ a faptului că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie şi că toată grila se va construi ţinând cont de vechime, grade şi aşa mai departe.

S-a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa şi nu se face nicio referire legat de acest lucru, spune Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

El afirmă că personalul din Educaţie vrea „să vadă dovada clară că acest lucru se va pune în practică.

Dacă nu se va da o altă ordonanţă care să scrie negru pe alb că acest lucru se va întâmpla, mai departe răspunde guvernul României, nu noi. (…)

Nu se face referire nici măcar la acel principiu pe care noi l-am cerut – salariul debutantului să plece de la salariul mediu brut pe economie.

Ni se spune că, de fapt, în expunerea de motive (notoa de fundamentare – n.r.) este trecut în acest lucru, care nu are putere juridică.

Vreau ca guvernul să demonstreze oamenilor că cerinţa noastră este legiferată”, încheie Hăncescu.

„Negocierile s-au încheiat. Acesta este mesajul pe care îl transmitem public”, spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la briefing-ul de presă susţinut după şedinţa Executivului.

La rândul său, ministrul Ligia Deca a afirmat că ceea ce a fost adoptat astăzi este răspunsul Guvernului la solicitările federaţilor sindicale: „Chestiunile care ţin de legea salarizării urmează să fie clarificate în discuţia cu Ministerul Muncii”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax