Actualitate
Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, principalul artizan al încreștinării românilor
Ziua liberă de 30 noiembrie amintește românilor de Sfântul Apostol Andrei. Acesta, împreună cu Apostolul Filip, au propovăduit creștinismul în Scythia Minor, teritoriu pe care se află și România astăzi. Lipsit de o educație aleasă, fiind un om simplu, Sfântul Andrei este primul apostol chemat să fie „pescar de oameni”.
De la pescuit la propovăduirea lui Hristos
Născut într-o familie simplă de pescari, Andrei avea totuși o înclinație spre lucrurile ce depășesc mintea omenească. Așa ajunge să fie ucenic al lui Ioan Botezătorul. Acesta pregătea lumea pentru apropiata venire a lui Mesia. Când Sfântul Ioan li-L arată pe Hristos – „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” –, Andrei nu păstrează această taină doar pentru el, ci îl cheamă și pe fratele său, Simon Petru, căruia îi spune: „Am aflat pe Mesia, care se tălmăcește Hristos” – Ioan 1, 41.
Citește și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada. Felicitări pentru cei din familie, prieteni sau colegi
Mai târziu, Hristos îi întâlnește pe cei doi pescuind în Lacul Ghenizaretului. Acolo, Iisus le face chemarea personală, făcută fiecărui creștin: „Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni” – Matei 4, 19. Deși săraci, deși având și ei rude, deși nu știau unde merg, Andrei și Petru răspund într-un mod surprinzător pentru omul secolului 21: lasă totul și Îl urmează pe Hristos.
Scithya Minor, Bitinia, Calcedon, Tesalonic…
De aici înainte „cel întâi chemat” este nedespărțit de Mântuitorul, însoțindu-l în toți cei trei ani de propovăduire. După Înălțarea la cer și Pogorârea Sfântului Duh, apostolii s-au împrăștiat în toată lumea, propovăduind religia iubirii, necunoscută până atunci. Lui Andrei îi revin Scythia Minor, Bitinia, părțile Mării Negre, Calcedon, Tesalonicul și Tesalia. Sfântul Andrei L-a făcut cunoscut pe Hristos acestor popoare, neuitând nicio clipă cuvintele Lui: „Iată, Eu vă trimit pe voi, ca pe niște oi în mijlocul lupilor…să nu vă temeți de cei ce ucid trupul, căci sufletul nu-l pot ucide.”
Răstignit pentru vindecări
Spre sfârșit, Andrei ajunge în cetatea Palepatra. Minunile pe care le făcea în numele lui Hristos aduc o mare parte din populație la creștinism, inclusiv pe soția guvernatorului Egheat. Acesta, mânios împotriva sfântului, poruncește să fie răstignit pe o cruce în formă de X. Presiunea creștinilor asupra lui Egheat l-a făcut pe acesta să poruncească eliberarea lui Andrei. Sfântul Andrei însă, nu a avut această dorință, lucru arătat de rugăciunea rostită înainte de moarte:
„Doamne Iisuse Hristoase, nu mă lăsa să fiu dezlegat de pe crucea pe care sunt spânzurat pentru numele Tău, ci primește-mă. Învățătorul meu, care Te-am iubit, care Te-am cunoscut și care Te-am mărturisit în toată viața mea, și acum încă te mărturisesc, care doresc a Te vedea și prin care sunt ceea ce sunt; primește Doamne Iisuse Hristoase în pace sufletul meu, căci acum este vremea a venit și a Te vedea pe Tine cel dorit. Primește-mă bunule Învățător, și nu porunci a fi pogorât de pe cruce, mai înainte până nu vei luat sufletul meu”.
Moaștele acestuia (capul) se află în Patras, Grecia și au fost aduse în octombrie 2011 la Alba Iulia, cu ocazia canonizării Sfântului Simion Ștefan.
Citeşte aici mai multe.
Serafim ARMANCA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News