Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Creştinii ortodocşi au sărbătorit Rusaliile: Pogorârea Duhului Sfânt şi Ziua de naştere a Bisericii creştine

Publicat

ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a slujit la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia în duminica Rusaliilor, unde a ţinut şi un cuvânt de învăţătură.

Duminica Cincizecimii este sărbătoarea anuală a pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli, aşa cum ni se istoriseşte în cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 zile de la Învierea Domnului, încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu, prin Mântuitorul Iisus Hristos şi se întemeiază Biserica.

Duminică, în toate bisericile ortodoxe se prăznuieşte Cincizecimea sau Pogorârea Sf. Duh, Liturghia de dimineaţă iar spre seară se face Vecernia.

Rusaliile, împreună cu Sfintele Paşti, reprezintă cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli.

Sfinţirea holdelor

Tot în această zi porţile se împodobesc cu ramuri de tei şi spice de grâu. Preotul sfinţeşte fântânile şi iese la câmp pentru sfinţirea holdelor. Se face slujba, se sfinţeşte apa, iar femeile iau apă în căni şi stropeşte în holdă ca să o ferească de boli, de molii, de insecte şi de grindină.

Pentru păstori, Rusaliile înseamnă timpul în care încep să facă untul.

Alte semnificaţii ale Rusaliilor

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie, în care se oferă pârgă din roadele pământului, numită şi „Sărbătoarea săptămânilor”. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt. Şi Rusaliile creştine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului şi iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă şi consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Isus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

Începând cu anul 2008, prima şi a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere.

Semnificaţia Rusaliilor creştine mai poate cuprinde următoarele aspecte: revărsarea eshatologică a Duhului Sfânt; încununarea Paştelui lui Hristos, prin revărsarea Duhului asupra apostolilor; adunarea comunităţii mesianice, potrivit profeţiilor; deschiderea Bisericii către toate popoarele; începutul misiunii.

De ziua prăznuirii Sfintei Treimi, ÎPS Irineu oficiază slujba la Mănăstirea din Măgina

Luni, când se sărbătorește prăznuirea Sfintei Treimi, ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Alba Iuliei, va oficia Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii de la Măgina, din Alba.
Potrivit crestinortodox.ro, Mănăstirea Magina a fost menționată pentru prima dată în anul 1611. În 1871, mănăstirea Măgina a fost părăsită, lăcașul de cult fiind folosit de credincioșii greco-catolici ca biserică de parohie până în 1948, cand a revenit comunității ortodoxe din localitate. Mănăstirea este zidită din piatră, cu turnul din lemn, fiind acoperită cu şindrilă. Satul Măgina este la 7 kilometri de Aiud, pe drumul județean de legătură cu localitatea Buru și Munții Apuseni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate