Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criza creditelor în franci elveţieni: Propunere pentru Legea falimentului personal şi ce spun băncile despre conversia în lei

Publicat

franci elvetieni Proiectul legii insolvenței persoanelor fizice a ajuns marți în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Aceasta a adoptat câteva articole, stabilind principiile și mai multe elemente tehnice. Pe de altă parte, viceguvernatorul Băncii Naționale a României a declarat, luni, că șase bănci din România au fost de acord cu conversia creditelor din franci elvețieni în lei.

”Sunt şase bănci care au propus fie conversia creditelor în lei, fie combinarea acestei conversii în lei cu o reducere a sumei datorate sau cu o reducere a dobânzii plătite. Aici mai este loc de discuţii între bănci şi clienţi. Cred că băncile pot găsi resurse pentru a lăsa ceva mai mult”, a precizat Bogdan Olteanu la TVR.

Potrivit reprezentanților BNR este vorba despre băncile Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen, Banca Românească şi OTP Bank.

Instituţiile financiare din ţara noastră vor pierde 4,3 miliarde de lei (950 milioane de euro) dacă se va aplica conversia creditului din franci în moneda naţională la cursul la care a fost contractat împrumutul, potrivit estimărilor Băncii Naționale a României.

Pe de altă parte, preşedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen, a spus că băncile nu susţin conversia în lei a creditelor în franci elveţieni ca urmare a unei măsuri administrative, nefiind necesară în cazul tuturor debitorilor, iar costurile afectează deponenţii, însă băncile au soluţii individuale.

„În primul rând nu e nevoie (de conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clienţii, sau mai mare – n.r.) şi, dacă luăm abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toţi cei care au credite în franci şi asta-i include şi pe cei care nu au probleme. De ce trebuie să creăm un cost pentru sistemul bancar, care ar putea să fie între 700 şi 900 milioane de euro pentru că într-o săptămână a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce într-o mărire de rată între 10% şi 15%? E o problemă de cash-flow, de serviciul datoriei acum şi nu văd de ce trebuie să luăm o măsură care afectează un credit pentru încă 20 de ani”, a afirmat van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank, după ce a participat la şedinţa Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, care s-a amânat din lipsă de cvorum.

El a arătat că nu crede în măsuri administrative şi că situaţia din România este total diferită faţă de alte ţări care au adoptat rapid măsuri, „unde nu s-a realizat conversia la alt curs decât cursul zilei, iar problema era una sistemică”.

Preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România apreciază că băncile nu ar trebui să pună în pericol banii deponenţilor prin conversia creditelor în CHF la cursul istoric, cu sau fără procente în plus

În cadrul discuțiilor de marţi din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, reprezentanții Ministerului Justiției au propus membrilor comisiei introducerea unei proceduri administrative pentru stingerea datoriilor.

Cel mai important principiu al legii prevede ”acordarea unei șanse debitorului de bună credință de redresare a situației financiare prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor”.

Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activități antreprenoriale, aflate în insolvență, prin rambursarea banilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori.

”Prezenta lege se aplică în cazul procedurilor de insolvență care afectează persoanele fizice — debitori — care au domiciliul permanent în România, bunurile sau sursa veniturilor se regăsesc în România și nu acționează ca persoane fizice autorizate la momentul solicitării declanșării procedurii de insolvență și nu au nicio datorie care rezultă din activități comerciale desfășurate în nume propriu”, se arată în textul adoptat de comisie.

De asemenea, MJ a propus un amendament potrivit căruia debitorul are dreptul de a opta, în cazul falimentului personal, între procedura administrativă și procedura judiciară pentru stingerea datoriilor. Procedura administrativă constă într-un plan de rambursare, iar procedura judiciară constă în lichidarea de bunuri. Amendamentul va fi dezbătut în ședințele următoare.

Un alt articol al proiectului prevede că procedura de lichidare se deschide la momentul începerii procedurii insolvenței, dacă nu a fost confirmat niciun plan de rambursare, dacă planul de rambursare nu poate fi dus la îndeplinire.

Vicepreședintele comisiei, liberalul Theodor Nicolescu, consideră că Ministerul Justiției și reprezentanții PSD au venit cu ideea de a introduce procedura administrativă pentru a tergiversa adoptarea legii.

”Toată ziua, din 13 membri PSD la ședința comisiei nu au participat decât 2 maxim 3. Le cerem ca măcar mâine (n.r.-miercuri) și în zilele următoare să vină alături de noi. Sperăm ca Ministerul Justiției, care și-a asumat această sarcină, să vină foarte repede cu amendamentele pentru acea procedură de așa manieră încât legea să ajungă cât mai repede la plen și cât mai repede în Monitorul Oficial. Ministerul Justiției a cerut termen până luni, sperăm să vină cât mai repede pentru a fi sesiune extraordinară pe acest proiect de lege”, a spus Nicolescu la finalul ședinței.

Comisia își va relua lucrările pe acest proiect miercuri, la ora 11.00.

Citeşte şi „Electorata 2.0″, pentru cei cu credite în franci elveţieni: Se propune majorarea plafonului de venit la 3000 de lei brut. Modificările ar putea intra în vigoare din 1 martie

Cursul pentru franc anunţat de BNR a scăzut marţi cu 1,3%, la 4,4269 lei, şi s-a îndepărtat astfel pentru a doua şedinţă consecutiv de maximul istoric de 4,5817 lei atins vineri, în timp ce referinţa pentru euro a coborât cu 0,91 bani, la 4,4709 lei, iar cea pentru dolar cu 2,44 bani, la 3,9644 lei.

Paritatea pentru franc a scăzut cu 5,71 bani, de la 4,484 lei luni la 4,4269 lei, în urma deprecierii monedei elveţiene pe pieţele externe în partea a doua a zilei de luni, dar şi a unei uşoare întăriri a monedei naţionale în faţa euro. Francul a înregistrat vineri un nou maxim, la 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei.

Aproape de anunţarea cursului de către BNR, la ora 13:00, francul era cotat pe pieţele internaţionale la 0,9892 euro, în apreciere cu 0,4% faţă de ultimele tranzacţii perfectate luni, dar sub nivelul de 0,993 euro/franc consemnat luni la închiderea pieţei locale.

Citeşte şi Credite în franci elveţieni: Raiffeisen Bank reduce dobânda, din 23 ianuarie 2015, pentru clienţii cu împrumuturi în această valută

Volksbank Romania a anunţat că menţine pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienţii care au credite în moneda elveţiană.

OTP Bank România, o altă instituţie de credit care are acordate împrumuturi în franci elveţieni, a anunţat că va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

Citeşte şi Primă decizie în instanţă în favoarea clienţilor cu credite în franci elveţieni: RATĂ la cursul de 2,1 lei, cotaţia de la contractarea creditului

Banca centrală a Elveţiei este pregătită să intervină pe piaţa valutară pentru a relaxa politica monetară, după ce, la jumătatea lunii ianuarie, a renunţat la plafonul minim de 1,2 franci/euro, a declarat Jean-Pierre Danthine, vicepreşedintele instituţiei.

„Renunţarea la plafonul minim înseamnă o înăsprire a politicii monetare. Acceptăm acest lucru, dar numai până la un anumit punct. Suntem categoric pregătiţi să intervenim pe piaţa valutară”, a declarat Danthine pentru cotidianul elveţian TagesAnzeiger.

Vivcepreşedintele băncii centrale elveţiene a apreciat că va mai trece o perioadă până când pieţele valutare se vor echilibra şi a precizat că instituţia a analizat şi cursul de schimb franc/dolar, nu doar pe cel franc/euro.

Danthine a declarat că banca ia în calcul „o analiză mai amănunţită” a politicii monetare din Singapore, care permite monedei naţionale să fluctueze faţă de monedele principalilor parteneri comerciali într-o bandă de tranzacţionare nefăcută publică. În schimb, Danthine a considerat că exemplul Danemarcei, unde cursul coroană daneză/euro este unul fix, nu este potrivit pentru Elveţia.

surse: agerpres.ro, realitatea.net, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax