Eveniment
Criză de vaccin antigripal în farmaciile din Alba. Autoritățile sanitare au cerut peste 59.000 de doze și au primit o treime
Deficit de vaccin antigripal, la nivelul județului Alba, mai ales în farmacii. Situația este similară și în țară.
Medicii de familie din județ mai pot ridica aproximativ 600 de doze de vaccin, pentru campania de vaccinare gratuită.
Cei care nu se află în grupele de populație considerate ”de risc” și nu care intră în această campanie mai au însă de așteptat.
Reprezentantul unei farmacii din Alba Iulia a precizat pentru Alba24.ro că stocurile de vaccin s-au terminat și că este posibil abia în decembrie să mai primească. Situația este similară și la alte unități din municipiu.
”Pentru sezonul 2020 – 2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuţi. Următoarea tranşă de 1.100.000 doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie”, preciza Ministerul Sănătății, spre finalul lunii octombrie.
Situația din județul Alba
Pentru județul Alba, autoritățile sanitare au solicitat 59.221 de doze de vaccin antigripal, din care au fost primite 16.320. Din datele DSP Alba, acestea au venit în tranșe, prima în 15 septembrie și a doua, de 9.840 de doze, în 21 octombrie.
Din această ultimă tranșă, mai rămăseseră de ridicat de către medicii de familie 596 de doze de vaccin.
Mai sunt așteptate cel puțin cinci tranșe până în februarie 2021.
Până săptămâna trecută erau făcute circa 8000 de vaccinări la nivelul județului.
La nivel național, pe fondul pandemiei de COVID, primele stocuri au fost epuizate rapid în farmacii, iar următoarele vaccinuri vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie, însă noi comenzi nu mai pot fi onorate, din cauza posibilităților limitate de fabricație, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România, citat de G4Media.
Situația la nivel național
„Într-adevăr, vaccinul gripal este foarte greu de găsit în farmacii. În acest an însă, Ministerul Sănătății a achiziționat 3 milioane de doze pentru vaccinarea categoriilor vulnerabile, ceea ce este un număr foarte mare. Este foarte posibil ca vaccinul să mai apară și pe piața liberă”, a precizat medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
Întrebat ce îi sfătuiește, în aceste condiții, pe cei care nu sunt din categoriile incluse în campania de vaccinare a Ministerul Sănătății și care doresc să se vaccineze antigripal, având în vedere și îndemnurile medicilor în acest sens, în contextul pandemiei de COVID-19, medicul Gindrovel Dumitra a declarat:
„Perioada optimă de vaccinare este până la 15 decembrie. Aceasta ar fi perioada ideală, însă nu este târziu nici până la finalul lunii decembrie. Să avem răbdare, iar autoritățile să facă tot posibilul să aducă un număr cât mai mare de doze din cele 3 milioane pentru categoriile vulnerabile. Este foarte bine să se vaccineze cât mai multe persoane, iar situația de acum ar trebui să ne fie învățătură de minte și Institutul Cantacuzino trebuie să înceapă producția de vaccin gripal cât mai repede.” (Declarație pentru g4media.ro).
Cazuri de gripă raportate
Potrivit celei mai recente raportări a Institutului de Sănătate Publică, era înregistrat un singur caz de gripă tip A, de la începutul sezonului.
INSP: ”În saptamana 19.10.2020 – 25.10.2020 au fost raportate la nivel național 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 21 cazuri înregistrate în S 43/2019. A fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal, tip A, subtip H1.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS si pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (92.414) și cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636).
Până la data de 25.10.2020 au fost vaccinate antigripal 323.098 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății”.
Prof. dr. Alexandru Rafila, membru al comitetului executiv OMS: ″În emisfera sudică există un sistem global de supraveghere a gripei, în Europa a arătat o circulație mult redusă față de anii precedenți, probabil din acest motiv măsurile pe care le-au luat statele și comportamentul cetățeanului în ceea ce privește prevenirea infecției cu noul coronavirus, asta în general se corelează cu un debut puțin întârziat. Anul trecut a început foarte repede sezonul gripal, în noiembrie aveam cazuri. Probabil anul acesta în decembrie, ianuarie o să fie un debut de sezon gripal, deci e bine să ne vaccinăm până la sfârșitul lui noiembrie″.
Ce protecție oferă vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal tradițional (trivalent) oferă protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B.
Există însă și vaccinul tetravalent, care oferă protecție împotriva unui virus suplimentar B. Virusurile gripale de timp B au fost numite B/Victoria și B/Yamagata.
În funcție de producător, de felul vaccinului antigripal și de adaosul comercial practicat de fiecare farmacie, prețul pentru vaccin antigripal este pornind de la 23 de lei la 60 de lei pentru o doză.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală:
1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane;
2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;
3. Gravide;
4. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
5. Persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
6. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
surse: DSP Alba, INSP, ms.ro, stirileprotv.ro, g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News