Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cu ce „dăm viață Cetății”? Din 46 de terase sezoniere în Alba Iulia, doar 2 pe traseele proaspăt renovate ale Fortificației Vauban

Publicat

Soare, căldură şi multă voie bună, cam aşa se poate descrie orice vacanţă de vară. Majoritatea cetăţenilor din Alba Iulia îşi petrec o bună parte din acestă perioadă, pe terasele sezoniere amenajate în oraş. Alba Iulia dispune în acest moment de 46 de terase sezoniere, marea parte a acestora fiind amplasate pe Bulevardul Transilvaniei sau pe Bulevardul Revoluţiei, și doar 2, în Șanțurile Cetății.  Proprietarii teraselor din tot orașul se întrec în oferte, atât în ceea ce priveşte preţurile cât şi gama variată de răcoritoare sau cocktailuri pentru a-şi atrage cât mai mulţi clienţi.

Bulevardul Transivlaniei deține recordul la numărul de terase amenajate, mai exact  18 din totalul de 46.  Fie că vorbim despre o terasă  cu suprafaţa de 16 metri sau de una de 200 de metri, acestea sunt mereu neîncăpătoare, pline cu oameni dornici de relaxare.

Pe  locul doi la numărul de terase amenajate se află Bulevardul Revoluţiei,  unde putem să ne răcorim la una din cele 5 terase amenajate aici. Un număr destul de mic dacă ne gândim că acesta este cel mai lung bulevard din oraș. De asemenea, 5 terase sunt amplasate și pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Să nu uităm şi de terasele amanajate în Şanţurile Cetăţii, două la număr. Potrivit administrației publice locale, în acestă zonă au fost scoase la licitaţie 17 locuri atât pe traseul de sud cât şi pe cel de nord, însă doar două societăţi comerciale s-au prezentat la licitaţie. Cei care doresc să amenajeze o terasă în acestă zonă, trebuie să respecte câteva reguli administrative suplimentare, dat fiind faptul că terasa va ocupa un spațiu în zona istorică a orașului. Una dintre prevederi este de a instala umbrele albe cu inscripţia „ Alba Iulia”. Deși aceste terase, din Șanţurile Cetății, au folosit până în prezent, fie umbrele crem, fie albastre sau de alte culori, proprietarii au anunțat că și-au comandat umbrele „la standard”, și că urmează să le instaleze, pentru putea respecta regulile impuse de Primărie.

Reprezentanții administrației locale au explicat prezența redusă la licitație, ca fiind, cel mai probabil, faptul că Latura de Vest a Cetății este încă în plin proces de reabilitare. Șantierul din fața catedralei ortodoxe îi obligă pe cei care doresc să se plimbe prin șanțuri, să ocolească pe o distanță relativ lungă, iar acest lucru ar fi putut descuraja eventualii proprietari de terase, sau persoane interesate să deschidă noi localuri în șanțurile Cetății din Alba Iulia.

Spectacolele și festivalurile care au avut loc în Cetate în ultimele luni au adus mii de oameni în spațiile istorice din oraș, însă acestea nu sunt suficiente pentru a menține „viața” în Cetate. În aceste zile, șanțurile sunt călcate de relativ puțini pași, comparativ cu potențialul Cetății, însă să sperăm că, în timp, pe măsură ce se vor deschide din ce în ce mai multe restaurante, terase sau alte spații de relaxare sau distracție, prevăzute deja în planurile administrației, Cetatea va avea, într-adevăr, „viața” pe care o merită.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. paul

    joi, 28.06.2012 at 16:32

    bravo

  2. miniman

    joi, 28.06.2012 at 22:25

    nu inteleg de unde prostia asta…sa crezi ca daca deschizi crisme „aduci cetatea la viata” . O timpenie marca Hava, Lancrajan, Sabau.

    Daca Hava avea firma de amenajari gradini, se puteau face in cetate amenajari peisagistice uluitoare…..iar lumea ar fi folosit-o ca loc de promenada de dimineata pina seara. Din moment ce are firma de pavele….cu pavele ne-am ales.

    Asa…..cine umbla prin calduri, prin soare, zeci de minute ca sa……mearga la o terasa in soare!!!

    Minte de ingramaditi lacomi de bani

    Am ajuns in epoca de piatra moderna…..

    • Anti-prostie

      vineri, 29.06.2012 at 08:58

      Din pacate ai perfecta dreptate … lacomia si prostia au cam distrus Romania!
      La fel si la Alba Iulia … orasul pavelelor … din pacate am auzit chiar si turisti plangandu-se de lipsa vegetatiei si a umbrei in zonele proaspat renovate!

      Nu inteleg de ce nu si-au facut Hava – Sabau Co. si o firma de amenajari peisagistice!?

  3. Emanuel Drăgușin

    joi, 28.06.2012 at 23:58

    Pe santuri nu sunt doar 2 terase. Pe Sud, este Gotic (din cate stiu inca functioneaza), apoi este Habitat, fosta Mena, Terasa de langa Centrul de Echitatie, iar pe Est, Pub 13. Pe str. Mihai Viteazu este momentan doar Carolina Cafe. Sa nu uitam insa ca si santierul din fata catedralei ar putea reprezenta o piedica pentru multi de a ajunge in anumite zone ale Cetatii, cel putin pt moment.

  4. alexandru

    vineri, 29.06.2012 at 09:06

    atentie la terasa carolina, cea vizavi de fostul parc custozza: inainte sa va asezati la masa verificati meniul si preturile.consumati bere cu moderatie, ca e scumpa frate…..in general e cea mai scumpa terasa din judet.

    • derp

      vineri, 29.06.2012 at 17:46

      pai de… doar banii in chirie se duc la sabau, hava, si la restul clicii!

  5. oana

    duminică, 01.07.2012 at 11:19

    In Cetate incepe sa fie viata, insa albaiulienilor le e mai comod sa iasa pe bulevard decat in Santurile Cetatii. Pe langa cele 4 terase deschise pe traseul sudic – Gothic, Erol, Mena , Habitat plus cea de la traseul celor 3 fortificatii, mai este si eternul Pub 13. Pe nord aveti terasa RYMA, cu loc de joaca pentru copii si concerte live in weekend. Mai sunt si terenurile de tenis care atrag din ce in ce mai multi amatori de sport. cat despre umbra, da, lipseste cu desavarsire, o plimbare in santuri e un calvar si asta chiar reprezinta o problema. Raul fiind facut, haideti sa nu mai racaim rahatul si sa gasim niste solutii: inchirieri biciclete, trasuri, mici trenulete sau trocariciuri ca la mare, pentru a usura deplasarea dintr-un punct de interes in altul. M-am saturat de cei care nu stiu decat sa ceara, a da viata Cetatii implica si efort din partea localnicilor, care s-au obisnuit sa aiba totul „la botul calului” fara nici o implicare din partea lor. Cere si ti se va da! Stiti ce vreti? In afara de copacii care nu au cum sa rasara peste noapte in Cetate se poate face cam orice, haideti sa dam idei si sa vedem cum se pot pune ele in aplicare de catre primarie, firme private, noi…ideea e sa ne implicam mai mult in viata cetatii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement