Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cu ce procent vor crește pensiile în 2024: noile schimbări propuse. Anunțul președintelui Casei Naționale de Pensii

Publicat

Guvernul României se află în procesul de pregătire pentru negocieri importante la Bruxelles legate de Legea pensiilor. Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a prezentat intenția autorităților de a majora pensiile în viitorul apropiat.

Informațiile recente sugerează că pensia minimă ar putea fi majorată de la 1.125 lei la 1.350 lei, iar punctul de pensie ar putea fi ajustat de la 1.785 lei la 2.142 lei.

Citește și Vechime în muncă 2023: Termen nou pentru românii care nu sunt asiguraţi în sistemul public de pensii. Anunțul ministrului Muncii

Asta pentru că, potrivit legii, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Motivația din spatele acestei reforme

Daniel Baciu a abordat necesitatea acestei majorări pentru a aduce soluții la inechitățile existente în sistemul de pensii. Asigurând publicul că pensiile nu vor fi reduse, Baciu a subliniat că majoritatea pensiilor vor trebui să fie ajustate în sus pentru a aduce un echilibru în sistem.

Citește și Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat şi dacă angajatorul ţi-a plătit contribuţiile pentru pensie

”Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite.

Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei naționale de Pensii.

Provocările implementării noilor schimbări

Cu toate că există deja un cadru legislativ pentru indexarea pensiilor, implementarea majorărilor propuse pentru 1 ianuarie 2024 rămâne încă o temă de discuție. Mecanismele propuse sunt menite să acopere inflația și creșterea salariului mediu brut, asigurându-se că pensiile rămân în concordanță cu nevoile sistemului.

Unele calcule cu privire la buget, care se discută în Coaliție, sunt făcute pe o creștere a pensiilor de 20%.

Mai există o propunere în Coaliție prin care creșterea să se facă etapizat: 1 ianuarie și 1 septembrie, dar balanța tinde tot către majorare într-un singur pas de la 1 ianuarie, conform unor surse oficiale.

”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist.

Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a precizat Daniel Baciu.

Ce spune ministrului Muncii despre majorarea pensiilor

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a reiterat faptul că pensiile vor fi majorate în cursul anului următor. Cu toate acestea, modul exact în care aceste majorări vor fi implementate depinde de finalizarea noii Legi a pensiilor. De asemenea, a introdus ideea de a indexa pensiile în martie, bazându-se pe datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Maria

    luni, 21.08.2023 at 10:33

    de ce martie si nu ianuarie? Minciuni

  2. Cornelia

    luni, 21.08.2023 at 13:27

    nesimtitilor!!!

  3. Serban

    luni, 21.08.2023 at 14:24

    De 30 de ani va bateti joc de pensionari..! Tara condusa de hoti, derbedei si nesimtiti…Vreti sa va asigurati de voturile tuturor târâie brâu..? Faceti un fond special, separat de Fondil de Pensii..

  4. Bulhac Liviu

    marți, 22.08.2023 at 14:05

    Sinte-ti cu toții niște mincinoși, s-au făcut mii de angajări pentru „recalcularea” pensiilor, ne-au toți cu „zăhărelul”, nu s-a recalculat nimic, s-au angajat neamurile, parcă nu erau destui, că doar sint din banii publici, pentru pensii nu sint. Pensiile speciale au rămas, ba din contră, se mai adaugă ceva pe la primari, viceprimar și tot neamul. Cit de penibili pute-ți fi. Vi se pare normal ca după 43 de ani cotizati, să ieși cu 1890 RON. De ce nu se ia în considerare faptul că am lucrat în acord? Dar, noi vorbim, și voi face-ți tot ce vreți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate