Connect with us
Publicitate

Economie

Vechime în muncă 2023: Termen nou pentru românii care nu sunt asiguraţi în sistemul public de pensii. Anunțul ministrului Muncii

Publicat

Perioada în care românii vor putea cumpăra vechime în muncă se prelungește. Ministrul Muncii a anunțat noi termene pentru cumpărarea anilor de pensie. Conform legislației în vigoare, românii care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată ar mai avea timp până la sfârșitul acestei luni. 

Un proiect de OUG în acest sens a fost lansat recent în transparență decizională, la Ministerul Muncii.

Potrivit prevederilor actuale, cei care vor să își cumpere vechimea în muncă mai pot face acest lucru până la 31 august 2023. Potrivit CNPP plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.

Cât costă un an de vechime în muncă în 2023

Având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2022.

Adică, dacă cineva vrea să cumpere 1 an de vechime va trebui să plătească 9.000 de lei.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Cei care vor să-și asigure pensia în acest fel trebuie să încheie un contract cu Casa de Pensii. Aceștia vor cotiza cu un sfert din salariul minim în vigoare la data semnării contractului, adică 9.000 de lei pe an.

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă, prelungit

Proiectul lansat de Ministerul Muncii prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024.

Vezi AICI documentul. 

Vechime în muncă: Cum se poate cumpăra ani pentru pensie

„Persoanele interesate – care nu îndeplinesc condiția unui stagiu minim de cotizare – pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz.

Până acum, la nivel național au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Cui se adresează sistemul de cumpărare de vechime în muncă

Sistemul vizează persoanele care nu îndeplinesc condițiile pentru pensionare dacă nu își completează retroactiv vechimea, până la marja de 15 ani.

„Vorbim de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani, ajung la vârsta de pensionare și asta e singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă. Asta a fost menirea acestui act normative, Ordonanța 163/2020”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, în martie 2023 în cadrul unei apariții la Antena 3.

Conform noii Legi a Pensiilor, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta.

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. În practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.

Exemplu de calcul pentru a cumpăra un an de vechime în muncă

Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei.

Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni. Adică 9.000 de lei.

Dacă vrem să cumpărăm șase ani de vechime în muncă, atunci suma este de 54.000 de lei.

Condiții pentru a cumpăra ani pentru pensie

Contractul care permite cumpărarea unui număr de ani de vechime în muncă poate fi încheiat de orice persoană. Aceasta va trebui să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare
  • contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare

Cum poţi verifica vechimea în muncă

Pentru a putea vedea vechimea în muncă din evidențele autorităților trebuie să vă faceți un cont pe site-ul CNPP.

În acest sens, se completează un formular online. Mai apoi, acesta trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice Casă de Pensii.

Ulterior, veți primi un e-mail prin care veți putea seta parola contului.

Mai multe detalii AICI: Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat

Ce se întâmplă dacă nu sunt achitate integral sumele prevăzute în contractul de asigurare?

Contractul de asigurare socială își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate