Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum aplică ANAF impozitarea din oficiu a persoanelor care nu își declară veniturile. Condiţii de impunere şi dreptul de contestaţie

anaf

Publicat

anafAgenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are dreptul de a stabili din oficiu impozitul pe venitul/câștigul net anual realizat de o persoană fizică și datorat statului, aşa cum reiese din legislaţia în vigoare. În Monitorul Oficial din 6 aprilie 2016, au fost publicate formularele pentru impozitarea din oficiu a persoanelor fizice ce nu își îndeplinesc obligațiile declarative privind veniturile realizate.

Formularele publicate de Fisc sunt particularizate pentru impozitul pe venitul persoanei fizice.

Noul Cod de procedură fiscală permite stabilirea din oficiu a unor impozite atunci când contribuabilul – fie persoană fizică, fie persoană juridică – nu își îndeplinește obligația declarativă conform art. 107 din Codul de procedură fiscală. Baza impozabilă este stabilită prin estimare rezonabilă sub rezerva inspecțiilor ulterioare, conform art. 106 din Codul de procedură fiscală.

Scadența impozitelor pentru sumele stabilite din oficiu este determinată în funcție de momentul comunicării deciziei de impunere, astfel:

– dacă decizia de impunere este comunicată persoanei fizice în perioada 1-15 a lunii curente, impozitul devine scadent până în data de 5 a lunii următoare;

– dacă decizia de impunere este comunicată în perioada 16-31 a lunii curente, termenul de plată este scadent până în data de 20 a lunii următoare.

În cazul în care contribuabilul își îndeplinește în termen de maximum 60 zile de la comunicarea deciziei de impunere obligația depunerii declarației fiscale, în acest caz se anulează decizia de impunere din oficiu, urmând ca impozitele să se determine conform datelor actualizate de către contribuabil.

Împotriva ambelor formulare, respectiv a deciziei de impunere ori a deciziei de anulare din oficiu, persoana interesată poate depune contestație în termen de 45 zile de la comunicarea actului administrativ fiscal.

Decizia de impunere din oficiu reprezintă totuși un act administrativ fiscal, un titlu de creanță avut de bugetul statului asupra contribuabilului, iar neplata la scadență a impozitelor conduce la obligația plății de dobânzi și penalități de întârziere, explică consultanții fiscali de la Benţa Consult.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement