Eveniment
Cum îți alegi baba în funcție de data nașterii? Obiceiuri, superstiții și meteorologie străveche, la începutul lunii martie
Primele nouă zile ale lunii martie sunt numite în credințele populare românești, babe. Există obiceiul de a pune babe, adică de a numi pe fiecare din aceste zile cu numele unei babe cunoscute.
Ziceau bătrânii că așa se cunoștea firea zilei: „dacă timpul nu e bun, baba e rea”. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede ca vin moșii și căldura.
Perioada aceasta este legată de venirea primăverii și Mărţişor.
Tradiția spune că fiecare femeie poate să îşi aleagă o zi, adică o “babă”, după care, în funcţie de vreme, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea.
Jocul de-a ghicitul se bazează pe faptul că primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase.
Atunci se luptă iarna, cu primăvara, iar războiul acesta este precum cel al omului cu destinul: va fi bine, va fi rău? De aceea, alegera unei babe are sensul unei alegeri în viață.
Dar, per ansamblu, alegerea e întotdeauna cu o finalitate necunoscută. O superstiție, sau ceva mai mult?
Etnografii spun că tradiţia “babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul cel mai vechi din cultura românească.
Baba Dochia şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de biserică pe 1 martie.
În vechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră granița dintre iarnă şi primăvară.
15 martie: Ce semnifică Idele lui Marte și care este legătura cu un asasinat celebru în istoria Umanității
Aspectul instabil al vremii din această perioadă ar fi cauzat de caracterul capricios al Babei Dochia.
Cum se alege „baba”, în funcție de ziua de naștere?
Tradiţia spune că în perioada 1-9 martie, fiecare trebuie să își aleagă o “babă”. Data acesteia se calculează în funcţie de ziua naşterii.
De exemplu, dacă eşti născut în ziua de 18, baba ta va fi 1+8=9, adică 9 martie. Dacă ești născut în 10, baba ta va fi 1, adică 1+0=1.
„Baba” se poate alege și la întâmplare: înainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din această perioadă îţi va arăta cum îţi va merge tot anul.
Restul e mult mai ușor: dacă în ziua respectivă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat.
Dacă ziua este nici așa, nici așa, anul tău va fi la fel.
CITEȘTE ȘI: Tradițiile lunii MARTIE: Cele mai frumoase obiceiuri la început de primăvară
O legendă romanțată spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal. Traian, cuceritorul Daciei s-a îndrăgostit de Dochia.
Aceasta îl refuză și fuge la munte. Ca să o salveze, Zamolxis o transformă împreună cu turma sa în stâncă.
Asemenea legende erau încurajate inclusiv în perioada comunistă, de cărțile de popularizare istorică, unde etnogeneza era romanțată sub forma combinării populației de daci cu romanii.
MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor
Evident, ”babele” și-au pierdut din importanță și din sens, în prezent. Alegerea babelor este acum mai degrabă o distracție.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News